Četvrtak, 29. veljače 2024.

FOTO Članice udruge žena Repaš prezentirale tradicijska jela, ručne radove i narodnu nošnju

Osim svojih ručnih radova, članice su prezentirale i sačuvane radove svojih baka i prabaka

- Oglas -

Proteklog je petka u organizaciji udruge žena Repaš održano kulturno-zabavno druženje na kojem su prezentirana tradicijska jela i narodna nošnja ovoga kraja.

Tako su članice udruge prikazale splet starinskih kola koja su se nekada izvodila na svatovima ili na druženju u dugim zimskim večerima poslije perjane ili trebljenja oraha i lješnjaka.

Članice udruge žena Repaš
Izvor fotografije: Općina Molve

“Uz harmoniku, pjesmu i ples tu su se sastajali mladi te im je to bila prilika za druženja na kojima su pronalazili simpatije ili čak ljubavi”, istaknula je predsjednica udruge Marijana Rušak.

- Oglas -

Pripremile su stara, već polako zaboravljena jele, i to žgance s vrhnjem, kukuruznu kašu s pečenim lukom i čvarcima, odnosno kako bi se ‘po domaće’ reklo ocvirki, sir s vrhnjem, prge, špek te mladi grah sa suhim rebrima i kobasicama.

Starinska jela
Izvor fotografije: Općina Molve

Osim svojih ručnih radova, članice su prezentirale i sačuvane radove svojih baka i prabaka.

Također, prezentirale su i umijeće izrade cvijeća od krep papira, ali i drugih materijala poput najlonskih vrećica ili plastičnih boca.

Narodna nošnja i ručni radovi Repaša
Izvor fotografije: Općina Molve

“Želja nam je nastaviti ovakva druženja i promovirati udrugu, svoje selo i Općinu Molve te prenositi tradiciju i kulturnu baštinu ovoga kraja na mlađe naraštaje”, poručila je Mirjana Rušak.

Članice udruge žena Repaš
Izvor fotografije: Općina Molve
Ručni rad
Izvor fotografije: Općina Molve

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti