Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

FOTO Đurđevčani Veteranskom centru u Sinju darovali umjetnička djela nastala na likovnoj radionici ‘Podravina svojemu generalu’

"Vas u Sinju i nas u Đurđevcu veže nešto posebno. Vas u obrani od tuđina pomogla je Gospa Sinjska, a nama od istog napadača naši Picoki", rekao je Mladen Markač

- Oglas -

U Sinju je na prigodnoj svečanosti potpisan ugovor o donaciji 54 umjetnička djela, slika i skulptura, koje je udruga Peski-art poklonila Veteranskom centru Sinj.

Riječ je o likovnim radovima nastalih na 11. likovnoj radionici ‘Podravina svojemu generalu’, koju udruga već 11 godina organizira u čast generala Mladena Markača, počasnog građanina Đurđevca, odnosno u čast obljetnice izricanja njegove oslobađajuće presude u Haagu.

Slike đurđevačkih umjetnika
Izvor fotografije: Grad Đurđevac

Ugovor su potpisali predsjednik udruge Peski-Art Franjo Mihočka i voditelj podružnice Veteranskog centra Igor Vidalina.

- Oglas -

Na svečanosti su, uz generala Mladena Markača i domaćina Igora Vidalina, bili prisutni i umirovljeni general Josip Lucić, kao izaslanik pokrovitelja, potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik Sinja Miro Bulj, predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić i brojni drugi uzvanici.

Svečana primopredaja umjetničkih djela đurđevačkih umjetnika
Izvor fotografije: Grad Đurđevac

Uz članove udruge Peski-Art, uime Grada Đurđevca bila je ravnateljica Muzeja grada Đurđevca Edita Janković Hapavel, kao izaslanica gradonačelnika Hrvoja Jančija.

Uvodno se domaćin Igor Vidalina zahvalio udruzi Peski-art i Gradu Đurđevcu na velikodušnoj i iznimno vrijednoj donaciji koja će krasiti prostore Veteranskog centra.

Franjo Mihočka
Izvor fotografije: Grad Đurđevac

Ravnateljica đurđevačkog muzeja Edita Janković Hapavel prenijela je pozdrave gradonačelnika Hrvoja Jančija i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića, zahvalila za iznimno gostoprimstvo, podsjetila na veličinu pobjede i žrtve Mladena Markača u Domovinskom ratu te naglasila povezanost Sinja i Đurđevca na kulturnom i turističkom planu u Hrvatskoj i na povijesne sličnosti iz osmanlijske prošlosti.

“Đurđevac i udruga sve likovne radove daruje otvorena srca, s velikim poštovanjem prema narodu sinjskog kraja i Gospi Sinjskoj. Nadam se da će darovani likovni radovi unijeti vedrinu te uljepšati i oplemeniti rehabilitacijske i radne prostore Veteranskog centra”, rekao je inicijator i glavi organizator projekta ‘Podravina svojem generalu’ te predsjednik udruge Peski-art Franjo Mihočka.

- Oglas -

Izaslanik pokrovitelja, potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda, general zbora Josip Lucić, uz riječi zahvale umjetnicima iz Đurđevca za vrijednu donaciju, izrazio je i planove za nastavak daljnje suradnje s đurđevačkom udrugom i Ministarstvom, koja će ubuduće prvo biti usmjerena prema veteranskim centrima u Daruvaru i Petrinji.

Franjo Mihočka, Edita Janković Hapavel, Miro Bulj, Mladen Markač i Anđela Lenhard Antolin
Izvor fotografije: Grad Đurđevac

Na kraju svečanosti general Mladen Markač zahvalio se domaćinima na dobrodošlici, a svojim Đurđevčanima, uz koje je bio cijelo vrijeme posjete Sinju, na umjetničkim djelima.

“Vas u Sinju i nas u Đurđevcu veže nešto posebno. Vas u obrani od tuđina pomogla je Gospa Sinjska, a nama od istog napadača naši Picoki. Zato bih na kraju poručio: Oj Hrvatska moja sretna budi, nek’ te vode, hrabri, vrijedni i pošteni ljudi”, rekao je Mladen Markač.

Svečana primopredaja umjetničkih djela đurđevačkih umjetnika
Izvor fotografije: Grad Đurđevac

Također, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima iz Domovinskog rata. Uz generale i predstavnike te članove brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja cetinskog kraja i cijele Splitsko-dalmatinske županije, uime delegacije Grada Đurđevca vijence su položili Edita Janković Hapavel i Franjo Mihočka.

Svečana primopredaja umjetničkih djela đurđevačkih umjetnika
Izvor fotografije: Grad Đurđevac
Spomen obilježje poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u Sinju
Izvor fotografije: Grad Đurđevac
Edita Janković Hapavel, Mladen Markač, Franjo Mihočka
Izvor fotografije: Grad Đurđevac

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti