Četvrtak, 29. veljače 2024.

[FOTO] PROSLAVA DANA OPĆINE LEGRAD Načelnik Sabolić: ‘Puno smo radili, a imamo i velike planove’

Brojnim gostima, među kojima su bili i koprivničko-križevački dožupan Ratimir Ljubić i načelnici više općina, domaćin je bio legradski načelnik Ivan Sabolić koji je u povodu Dana Općine izrazio veliko zadovoljstvo odrađenim u posljednje vrijeme

- Oglas -

U Legradu je u petak održana svečana sjednica Općinskog vijeća i službeno je otvorena manifestacija “12. Europski piknik”.

Brojnim gostima, među kojima su bili i koprivničko-križevački dožupan Ratimir Ljubić i načelnici više općina, domaćin je bio legradski načelnik Ivan Sabolić koji je u povodu Dana Općine izrazio veliko zadovoljstvo odrađenim u posljednje vrijeme.

– Dva naša najveća realizirana projekta zasigurno su uređenje šetnice na Šoderici i otvaranje reciklažnog dvorišta na ulazu u Legrad. Pred nama su sada neki novi projekti, poput nedavno nabavljenog solarnog čamca – istaknuo je Sabolić, dodavši kako su u protekle četiri godine realizirali 25 europskih projekata. Sličan je cilj, kaže, i u iduće četiri godine, a posvetit će posebno razvoju gospodarstva i turizma.

- Oglas -

– Novo programsko razdoblje je od 2021. do 2027., a Europska komisija odobrit će Hrvatskoj 23 milijarde eura. Kad se natječaji otvore, mi ćemo biti spremni i prijavljivat ćemo se. Imamo velika očekivanja – poručio je Sabolić.

Inače, prošle godine općinski proračun s uključenim europskim projektima bio je 15 milijuna kuna, a zanimljivo je da u posljednjih osam godina on nikad nije bio ispod 7 milijuna kuna. I ove će godine proračun biti oko 15 milijuna kuna, možda nešto manje, što je relevantni pokazatelj izuzetnog rada općinske uprave.

Općina Legrad u svjetskim razmjerima postala je poznata zbog prodaje obiteljskih kuća za jednu kunu.

– Taj program zainteresirao je zaista cijeli svijet i dosta ljudi nam se javljalo s upitima. Zbog nekih uvjeta koje smo postavili ne možemo prihvatiti ljude izvan Europske unije, ali došlo nam je dosta stanovništva iz okolnih općina i gradova. Od 19 nekretnina koje smo imali uspjeli smo ih prodati 17, a uskoro bismo trebali prodati i ove dvije preostale – naglasio je načelnik Sabolić.

Zbog poznatih okolnosti s koronavirusom prošle godine nije obilježavan Dan Općine Legrad, a i ove je pomaknut sa svibnja i blagdana Presvetog Trojstva na početak kolovoza. Ono što je interesantno, pohvalio se načelnik, je to da već četiri gradine sama proslava Dana Općine i brojni sadržaji ništa ne košta građane, već se sve financira europskim novcem.

- Oglas -

Na svečanosti su dodijeljena i javna priznanja za mještane Općine Legrad koji su doprinijeli razvoju općine. Zlatnu plaketu – grb Općine Legrad primile su dr. Zlata Trnski Sabolić i učiteljica Osnovne škole Legrad Tamara Marcinjaš, dok je povelja Općine Legrad dodijeljena Ljekarni Horvat vlasnika Zlatka Horvata koji je zahvalio u ime nagrađenih.

Koju riječ načelnik je rekao i o Europskom pikniku.

– To je europski projekt financiran iz programa “Europa za građane”. Došlo nam je 22 partnera iz 13 europskih zemalja. Neki su nam dugogodišnji partneri, a neki su prvi put s nama. Od novih zemalja tu su Portugal, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina. Posebnost je da smo potpisali i sporazum o bratimljenju s portugalskom općinom Vila Boa do Bispo s obzirom na to da smo s njima već više puta surađivali na europskim projektima – naglasio je Sabolić.

Glavni, udarni dan ovogodišnje proslave Dana Općine je subota gdje će domaćin gostima, među ostalim, prezentirati rijeke Dravu i Muru. Nakon toga, održat će se kulinarska natjecanja i kulturno-umjetnički program u kojem će se svojim domaćinima predstaviti svi gosti. Subotnja večer rezervirana je za događaj iznenađenja i koncert popularnih Učiteljica. Detaljan program možete pogledati OVDJE.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Legrad, foto: Luka Krušec / LuMedia

 

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti