Subota, 30. rujna 2023.

FOTO Škola nogometa Graničara iz Đurđevca ispisuje povijest, vrhunski rad morao se isplatiti

Recept tog uspjeha, zapravo, vrlo je jednostavan. Velik i uporan svakodnevni rad na sebi, treniranje, stručnost trenera, vrhunski uvjeti treniranja, povjerenje i podrška roditelja

- Advertisement -

Nogometni klub Graničar iz Đurđevca ispisuje ovih dana zaista prekrasnu priču.

Od osam natjecateljskih selekcija, Škola nogometa Graničara ima prvaka u U-15 selekciji u Prvoj nogometnoj ligi Sjever, a juniori kao viceprvaci u istoj ligi osigurali su kvalifikacije za igranje u najvišem rangu, nacionalnoj Prvoj HNL juniora.

I ostale selekcije plasirale su se uglavnom u vrh prvenstvenih tablica liga mladih u kojima nastupaju.

- Advertisement -

Recept tog uspjeha, zapravo, vrlo je jednostavan. Velik i uporan svakodnevni rad na sebi, treniranje, stručnost trenera, vrhunski uvjeti treniranja, povjerenje i podrška roditelja.

Podrška s tribine mladim đurđevačkim nogometašima nikad ne izostaje
Podrška s tribine mladim đurđevačkim nogometašima nikad ne izostaje // Foto: Robert Rodman

Treba istaknuti i pedagoški pristup prema mladim igračima jer cilj nije samo stvaranje dobrih nogometaša, već i dobrih ljudi. Ogroman rad 12 licenciranih trenera i uprave kluba vidljiv je iz broja odigranih službenih utakmica i turnira svih selekcija u ovoj sezoni.

Naime, NK Graničar ove sezone odigrao je 237 službenih utakmica, 40-ak prijateljskih i pripremnih te je sudjelovao na 27 turnira. Nadareni, disciplinarni i zaigrani mladići, rođeni 2008. i 2009.godine, zbog velikog broja igrača, natječu se u dvije lige. Prvoj nogometnoj ligi Sjever i u Ligi mladih ŽNS-a Koprivničko-križevačke županije.

Ekipu prvaka Prve nogometne lige Sjever, U-15 selekcije, koja je iza sebe ostavila i renomirane klubove poput Varaždina, Vartska, Bjelovara i Slavena Belupa, trenira i vodi Željko Vedriš, zasigurno najtrofejniji trener ne samo Graničara, već i nogometnog sjevera Hrvatske.

Trener Željko Vedriš
Trener Željko Vedriš // Foto: Robert Rodman

Nije zabilježen slučaj u kojem dvije sezone zaredom ekipa selekcije pionira osvaja prvenstva u Drugoj nogometnoj ligi i odmah i u Prvoj.

- Advertisement -

– Zasluga za ovaj veliki uspjeh pripisujem mojim mladim igračima koji jednostavno uživaju u nogometu, zasluga svakako ide i njihovim roditeljima, cijelom klubu i gradskoj vlasti, koja je omogućila vrhunske uvjete treniranja ulaganjem značajnih financijskih sredstava preko EU Fondova, kao i samih građana Đurđevca. Radi se strpljivo, radi se svakodnevno i to je garancija uspjeha. Sretan sam jer imam priliku trenirati ovu talentiranu ekipu mladića – ističe smireno i skromno Željko Vedriš, vrhunski đurđevački sportski stručnjak.

Uz Vedriša, svoj trenerski posao odlično odrađuje i Marin Ferderber, mladi i stručni trener drugog dijela selekcije U-15 koja se natječe u ŽNL-u.

Trener Marin Ferderber
Trener Marin Ferderber // Foto: Robert Rodman

Ovaj proslavljeni nogometaš đurđevačkog Graničara iz vremena kada se igrala Drugu HNL te je bio igračem raznih selekcija HNS-a, koji je vrhunski ispekao i trenerski zanat govori:

– Igrači i treneri su svoje napravili. Zadaća uprave Graničara i cjelokupne sportske javnosti te Grada Đurđevca je zadržati ovu talentiranu generaciju na okupu.

Juniori Graničara iz Đurđevca
Juniori Graničara iz Đurđevca sa svojim trenerom Krešimirom Maronićem // Foto: Robert Rodman

Iako svjesni vlastitog uspjeha i prilike koja im se pruža, juniori Graničara bez velike euforije pripremaju se za odigravanje kvalifikacija za igranje u Prvoj HNL juniora.

Iako respektiraju klubove i sredine iz kojih dolaze protivnici u kvalifikacijama, tvrde da se ne boje. Jednostavno idu igrati nogomet. I u toj igri uživati.

Trener Krešimir Maronić
Trener Krešimir Maronić // Foto: Robert Rodman

Svjestan je toga i trener povijesnog uspjeha juniora Graničara Krešimir Maronić.

– Mislim da dečki nisu ni sami svjesni svog uspjeha. I to je dobro. Bistre glave i neopterećeni idemo izboriti plasman u Prvu HNL juniora. Termin odigravanja kvalifikacija i grad u kojem će se igrati još ne znamo, čeka se i službena potvrda ostalih kvalifikanata među kojima su NK Solin, NK Orijent Rijeka, NK Kustošija Zagreb, vjerojatno Slavonija Požega i NK Cibalija Vinkovci – kaže trener Maronić, kreator ovog velikog uspjeha đurđevačkih juniora.

Anatoliy Snozyk Tolja u akciji
Anatoliy Snozyk Tolja u akciji // Foto: Robert Rodman

Juniori Graničara većinom su i glavna sastavnica seniorske momčadi koju vodi Zvonko Lipovac. Od 18 seniora 11 čine juniori, koji su igrajući u dvije lige i sa seniorima osvojili drugo mjesto u jakoj Prvoj ŽNL koprivničko-križevačkoj. Posebno se istaknuo Anatoliy Snozyk Tolja koji je kolo prije kraja prvenstva vodeći strijelac lige s 24 gola, a nekoliko utakmica nije ni igrao.

Ova krasna sportska priča NK Graničara iz Đurđevca nije novijeg datuma.

Već tri desetljeća đurđevački nogomet rasadnik je talentiranih mladih igrača. Taj rasadnik služio je za presađivanje tih igrača u nogometne klubove Podravine koji nisu bili u mogućnosti ili nisu htjeli ulagati u nogometnu infrastrukturu i škole nogometa.

U-15 selekcija Graničara iz Đurđevca
U-15 selekcija Graničara iz Đurđevca // Foto: Robert Rodman

No, najnoviji uspjesi Graničarove škole nogometa naslućuju da je toj praksi došao kraj. Mladim đurđevačkim nogometašima smiješi se igranje u najelitnijim ligama hrvatskog nogometa, a uz vrhunske uvjete i 12 stručnih i školovanih trenera neće više biti želje za odlaskom prema nižim ligama. Već samo u vrh hrvatskog nogometa.

Uručenje pobjedničkog pehara te podjela medalja đurđevačkim nogometnim prvacima selekciji U-15 održat će se u subotu tijekom utakmice zadnjeg kola Prve ŽNL seniora na stadionu Vlado Lešćan-Duspe s početkom u 17 sati. Ne sumnjamo da će ih dočekati pune tribine i gromoglasni pljesak. Jer su ga i zaslužili.

Foto: Robert Rodman

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti