Nedjelja, 25. veljače 2024.

FOTO Snage civilne zaštite općina Mali i Veliki Bukovec dokazale spremnost na sve izazove i izvanredne situacije

Iako je vježba bila planirana u svibnju, otkazana je radi nezapamćene tuče koja je pogodila ovaj cvjećarski kraj. No, pokazna vježba "Sveti Petar 2022." održana pola godine kasnije pokazala je kako službe na ovom području jako dobro rade

- Oglas -

Nakon što je općine Mali i Veliki Bukovec u svibnju ove godine pogodila nezapamćena tuča, operativne snage civilne zaštite dviju općina još su jednom dokazale kako su spremne na sve buduće izazove i izvanredne situacije.

Naime, u subotu je u središtu Svetog Petra održana pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite, a cilj je bio godišnja provjera njihove spremnosti, tehničke opremljenosti i osposobljenosti.

Iako je vježba bila planirana u svibnju, otkazana je radi nezapamćene tuče koja je pogodila ovaj cvjećarski kraj. No, pokazna vježba “Sveti Petar 2022.” održana pola godine kasnije pokazala je kako službe na ovom području jako dobro rade.

- Oglas -

Stjepan Kovaček, koordinator pokazne vježbe “Sveti Petar 2022.” objasnio je kako ova zajednička vježba nije slučajna, s obzirom na višegodišnju tradiciju. Jedne godine vježba se održava u jednoj, a druge godine u drugoj općini.

– Sve funkcionira na vrlo dobroj razini i zajednički se organiziraju razni oblici osposobljavanja. Na samoj lokaciji koja je po simulaciji bila mjesto eksplozije i potresa bilo je ukupno 50-ak vatrogasaca iz sedam DVD-ova koji djeluju zajedno na ovom području, četiri iz Općine Mali Bukovec i tri iz Velikog Bukovca. Tu je i Crveni križ Ludbreg koji je četvero unesrećenih pripremio za spašavanje, kako bi ozljede i rane izgledale kao prave. Sudjelovao je i jedan tim hitne medicinske službe iz ludbreške ispostave Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. S druge strane, policijska ophodnja iz Policijske postaje Ludbreg također je sudjelovala u blokadi prometnice i u upravljačkom dijelu vježbe – opisao je Kovaček, dodavši kako je vježba ukupno trajala oko pola sata.

Franjo Vrbanić, Darko Marković i Stjepan Kovaček
Franjo Vrbanić, Darko Marković i Stjepan Kovaček // Foto: Općina Mali Bukovec

Nakon vježbe, uslijedilo je postrojavanje pripadnika žurnih službi kojima su se obratili načelnici općina Mali i Veliki Bukovec Darko Marković i Franjo Vrbanić te županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy, a potom i detaljna analiza svih segmenata ove složene simulacije, kako bi svaki sljedeći događaj – realan ili vježba, bio što kvalitetnije i učinkovitije odrađen.

Načelnik Marković naglasio je kako je sve vrhunski odrađeno, pripremljeno i planirano.

– DVD-ovi s područja općina Veliki i Mali Bukovec i susjednih općina uistinu su u top spremi i cijelo su vrijeme u pripravnosti. Kontinuirano rade na svom usavršavanju i opremanju. U vremenima kada sve poskupljuje i potrebna je oprema užasno skupa obratili smo se i županijskoj Vatrogasnoj zajednici i Varaždinskoj županiji. Pokušavamo i preko nekih EU i nacionalnih fondova doći do još bolje opreme kako bi pripadnici civilne zaštite imali suvremenu, modernu tehnologiju koja priliči 21. stoljeću jer oni to stvarno zaslužuju – poručio je Marković, dodavši kako je cilj Općine Mali Bukovec u narednim godinama nabaviti adekvatnu opremu te sustav civilne zaštite opremiti kako spada.

- Oglas -

Načelnik Vrbanić, pak, istaknuo je kako su u fokusu ove vježbe prvenstveno bili vatrogasci, hitna pomoć i policija.

– Moram pohvaliti rad žurnih službi na terenu jer to su sve većinom dobrovoljci koji svoje vrijeme odvajaju da bi pomogli drugima. Raduje me što, za razliku od prijašnjih godina, u zadnje dvije godine imamo i podršku Crvenog križa, a moram spomenuti i HGSS. Smatram da se sustav civilne zaštite u obje naše općine razvija. Doduše, trebali bi jako puno opreme, potrebna je i edukacija, ali isto tako treba i animirati ljude kako bi se dobrovoljci uključili u rad žurnih službi  – rekao je Vrbanić, istaknuvši kako sustav funkcionira i spreman je pravovremeno odgovoriti na nesreće i havarije.

Foto: Općina Mali Bukovec

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti