Nedjelja, 2. travnja 2023.

FOTO Stručnim skupom i koncertom u Đurđevcu obilježena 85. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti Mate Lešćana

Mate je bio priznati hrvatski skladatelj, koncertni i liturgijski orguljaš, improvizator, zborovođa, glazbeni pedagog, muzikolog te autor brojnih stručnih i znanstvenih radova

Preporučujemo

U sklopu programa Advent u Đurđevcu proteklog je vikenda obilježena 85. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti Mate Lešćana.

Mato je bio priznati hrvatski skladatelj, koncertni i liturgijski orguljaš, improvizator, zborovođa, glazbeni pedagog, muzikolog te autor brojnih stručnih i znanstvenih radova.

Ivana Senjan
Ivana Senjan // Foto: Grad Đurđevac

Obljetnica je započela stručno-znanstvenim skupom u đurđevačkom Domu kulture gdje je predstavljena publikacija Ivane Senjan pod nazivom U spomen na Matu Lešćana te promocija digitalnog albuma Hvali, dušo moja.

Obilježena 85. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti Mate Lešćana
Obilježena 85. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti Mate Lešćana // Foto: Grad Đurđevac

U službenom djelu programa o projektu, publikaciji i o digitalnom izdanju albuma govorila je Ivana Senjan, dok su o poznavanju rada Mate Lešćana govorili i đurđevački slikar Zdravko Šabarić, predsjednica Hrvatskog društva crkvenih glazbenika i profesorica na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Ruža sestra Domagoja Ljubičić te tajnik Hrvatskog društva crkvenih glazbenika magistar muzike Kristijan Palčec.

Također, okupljenima su se obratili i župnik Tomislav Leskovar te đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi ovog projekta.

Obilježena 85. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti Mate Lešćana
Obilježena 85. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti Mate Lešćana // Foto: Grad Đurđevac

U glazbenom djelu programa nastupali su dječji zbor Osnovne škole Đurđevac, dječji zbor osnovne glazbene škole u Đurđevcu, Djevojački zbor Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva te ŽVS Đurđevčice koji su redom otpjevali skladbe ovog uvaženog glazbenika Ave Maria, Diva mati, Responzorij za Requiem, Prva je vura i Slobodo.

ŽVS Đurđevčice
ŽVS Đurđevčice // Foto: Grad Đurđevac

U popodnevnim satima u crkvi svetog Jurja održan je koncert In memoriam-Mato Lešćan, sopranistice Marije Buzdovačić Peručić i Andre Čale na orguljama.

Marija Buzdovačić Peručić i Andro Čalo
Marija Buzdovačić Peručić i Andro Čalo // Foto: Grad Đurđevac
Koncert In memoriam-Mato Lešćan
Koncert In memoriam-Mato Lešćan // Foto: Grad Đurđevac
Koncert In memoriam-Mato Lešćan
Koncert In memoriam-Mato Lešćan // Foto: Grad Đurđevac

Cijelu fotogaleriju možete pogledati ovdje.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti