Četvrtak, 8. prosinca 2022.

FOTO Sve je spremno za izložbu velikih pisanica u Koprivnici, pogledajte samo tu ljepotu

Oslikavanje pisanica raznim tehnikama u Koprivničko-križevačkoj županiji ima dugu tradiciju, a od 2008. godine ima status hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra

Preporučujemo

Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije povodom Uskrsa ponovno poklanjaju stanovnicima i posjetiteljima Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije jedinstvenu izložbu velikih uskršnjih pisanica na otvorenom, a ovaj put će se održati u središnjem koprivničkom parku, kraj paviljona.

Sve je spremno za subotnje otvorenje izložbe ‘Ususret Uskrsu’ u sklopu projekta ‘Pisanica od srca’ koje će se održati u 10 sati.

Podsjetimo, posjetitelji će izložbu moći razgledati od 2. do 24. travnja.

Tradicionalni hrvatski uskršnji običaj je bojanje uskršnjih jaja – pisanica i međusobno darivanje tim pisanicama.

Oslikavanje pisanica raznim tehnikama u Koprivničko-križevačkoj županiji ima dugu tradiciju, a od 2008. godine ima status hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra. Najpoznatiji majstori oslikavanja jaja su iz Molvi i Podravskih Sesveta.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je prva u Hrvatskoj pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive.

Projekt pod nazivom ‘Pisanica od srca’ i službeno je zaštićen. Slikari naivci udahnuli su životnost i prepoznatljivost svakodnevice i tradicije podravskog kraja. Pisanica od srca, osim što širi radosti Uskrsa, od velikog je značaja za promociju naivnog slikarstva, hrvatske kulture i turizma, istaknuli su iz županijske Turističke zajednice.

Foto: Grad Koprivnica

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti