Petak, 12. srpnja 2024.

FOTO Trg svetog Jurja u Đurđevcu krasit će umjetnički rad Damira Mataušića

Damir Mataušić zaželio je da skulptura picoka bude multifunkcionalna te da je Đurđevčani prihvate kao igračku, simbol i legendu u prostoru

- Oglas -

Nakon što je na natječaj pristiglo 15 idejnih rješenja skulpture picoka, novouređeni Trg svetog Jurja u Đurđevcu krasit će skulptura akademskog kipara Damira Mataušića.

Skulptura picoka Damira Mataušića
Skulptura picoka Damira Mataušića // Foto: Grad Đurđevac

“Bio je ovo zahtjevan projekt jer je Đurđevac jako ponosan na svoju Picokijadu i picoka pa se Grad odlučio za suradnju sa stručnjacima Akademije likovnih umjetnosti i članovima Hrvatskog društva likovnih umjetnika te transparentnost kroz otvoreni javni natječaj”, istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči na otvorenju izložbe natječajnih radova skulpture picoka u galerijskim prostorima đurđevačkog muzeja te zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji, uz želju da skulptura picoka što prije dođe na Trg svetog Jurja.

Damir Mataušić
Damir Mataušić // Foto: Grad Đurđevac

Autor iste, Damir Mataušić zaželio je da skulptura picoka bude multifunkcionalna te da je Đurđevčani prihvate kao igračku, simbol i legendu u prostoru.

- Oglas -
Izložba picoka
Foto: Grad Đurđevac

“Ova skulptura daje uzlet, a zbog dojma lagane nestabilnosti možemo je poistovjetiti s dječjom klackalicom. Kombinacija materijala unosi dinamiku u prostor trga koji se ogledava na svijetloj površini skulpture. Picok će biti visok 3500 mm, dužine 3000 mm i širine 1500 mm. Također, imat će diskretnu rasvjetu s mogućnošću regulacije intenziteta osvjetljenja. Danju će skulptura svojom refleksijom aluminija poprimati boje okoline, a svojom transparentnošću sažimati i otvarati sve vizure trga, piše među ostalim u obrazloženju prvonagrađene skulpture”, istaknula je akademska kiparica Antonija Balić.

Izložba picoka
Foto: Grad Đurđevac

Otvorenje izložbe su svojim nastupom obogatile članice Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice.

Izložbu možete pogledati do 23. lipnja.

Damir Mataušić i Hrvoje Janči
Damir Mataušić i Hrvoje Janči // Foto: Grad Đurđevac

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

FOTO Trg svetog Jurja u Đurđevcu krasi sve više zelenila i cvijeća

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti