Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO U Đurđevcu predstavljena knjiga ‘Kaj so jeli’ strastvenog sakupljača recepata Miljenka Grgaca

Raduje me što je Grad Đurđevac prepoznao moj 50-godišnji trud u sakupljanju i čuvanju naše gastro baštine, rekao je autor k

- Oglas -

U petak je u Restoranu i pivnici Stari grad Đurđevac održana promocija knjige tradicionalne đurđevačke kuhinje ‘Kaj so jeli’ strastvenog sakupljača recepata i ljubitelja kuhanja Miljenka Grgaca.

“Grad Đurđevac cijeni sve one koji čuvaju i drže do naše tradicije, a ova je knjiga uvelike obogatila đurđevačku i podravsku etno-gastronomiju i uz to pojasnila povijesne izvore njenih temelja koje je autor istražio”, rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Bernarda Ferderber, Božica Jelušić i Miljenko Grgac
Foto: djurdjevac.hr

O knjizi, koja je već dobila pozitivne ocjene Etnografskog muzeja iz Zagreba i Instituta za folkloristiku i etnologiju, o autoru kao strastvenom kuharu, te o razlici između gastronomije i gastrolatrije, uz svoje pjesme, nadahnuto je govorila i krasnoslovila pjesnikinja i književnica Božica Jelušić.

- Oglas -

Iznenađenje autoru priredile su i članice udruge žena grad Đurđevca koje su mu poklonile svoj gastro suvenir ‘Cocel z pogačom’.

Promocija knjige Miljenka Grgaca
Foto: djurdjevac.hr

“Vjerujemo da je pogača z oreji, koja je u vašoj knjizi, jednako dobra kao i naša koju smo mi istražile i zaštitile i koja je na listi nematerijalne kulturne baštine Grada Đurđevca i đurđevačke Podravine pri Ministarstvu kulture i medija”, rekla je dopredsjednica udruge žena grada Đurđevca Ljubica Dobravec.

Promocija knjige Miljenka Grgaca
Foto: djurdjevac.hr

Uz zahvalu Gradu Đurđevcu, obitelji i suradnicima, autor je rekao da je ova knjiga zapravo homage svim ženama koje su i u proizvodnji i pripremanju hrane oduvijek imale prevažnu ulogu uz napomenu da je kuhinja đurđevačke Podravine jednostavna, nutritivno vrijedna, bazirana na sezonskim i namirnicama sa seljačkog domaćinstva te da ovdje još ima izvrsnih jela za istraživanje i zaštitu.

“Raduje me što je Grad Đurđevac prepoznao moj 50-godišnji trud u sakupljanju i čuvanju naše gastro baštine te da su neka od starinskih jela već postala gastro brend i na jelovniku su Restorana i pivnice Stari grad”, zaključio je autor.

Miljenko Grgac
Foto: djurdjevac.hr

S nekoliko starinskih jela iskazao se i sam autor, a osim što su mogli kušati ova fina jela, svi prisutni na izložbi počašćeni su i knjigom.

- Oglas -

Promociju knjige vodila je Bernarda Ferderber ,v.d. ravnateljice đurđevačke knjižnice, koja je uz Turističku zajednicu grada Đurđevca u sklopu manifestacije Jesen u Đurđevcu bila i organizator promocije.

Promocija knjige Miljenka Grgaca
Foto: djurdjevac.hr
Promocija knjige Miljenka Grgaca
Foto: djurdjevac.hr

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti