Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

FOTO U Đurđevcu se brojni posjetitelji osladili medenim poslasticama najboljih pčelara i domaćim proizvodima

Više od 35 izlagača predstavilo je svoje pčelarske proizvode, kolače i rukotvorine, a za veselu atmosferu pobrinuo se TS Frontmeni

- Advertisement -

Na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu u organizaciji Đurđevca, Turističke zajednice i Pčelarske udruge Bagrem održan je 17. Medveni den.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Hrvoje Janči posebno istaknuvši kako Đurđevac, ali i cijela Podravina ima veliki broj pčelara koji okupljeni u klaster kroz zajednički nastup lakše plasiraju svoje proizvode na tržište.

“Osim udruge i klastera tu je i naša oznaka Kvaliteta Podravine koja okuplja proizvođače kroz zajednički brend Podravinoteke. Mislim da ćemo svi uživati u proizvodima koji se ovdje prezentiraju, jer domaći proizvodi su strašno bitni za razvoj našega kraja. Đurđevački kraj je posebno pogodan za pčelarenje te Grad u suradnji s udrugom priprema nekoliko projekata za prijavu na natječaje EU koji su u najavi kao što je projekt punionice. Pokušavamo okupiti pčelare u što većem broju da bi oni zajedno proizveli što više domaćeg meda koji će se promovirati naš kraj, ovu našu prirodu i cijelu zajednicu. Želim se zahvaliti i čestitati svima koji su sudjelovali u organizaciji”, rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

- Advertisement -

Pozdravima se pridružio i predsjednik Pčelarske udruge Bagrem predsjednik Mario Rogoz naglasio je kako su pčele ugrožene, a vrlo su važne za održavanje eko sustava i zdravlja prirode, ali i ljudi. Stoga je zamolio da se kod prskanja pripazi na pčele.

“Zahvaljujem se svim organizatorima i suorganizatorima, te svim pčelarima koji su se iznimno potrudili i uredili štandove kako bi svi zajedno proslavili njihov dan”, rekao je Rogoz.

Ovu medenu manifestaciju svečano je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković uz pomoć vrtićaraca iz Maslačka koji su pripremili prigodni program.

“Med kao proizvod koji nastaje trudom i radom brojnih pčela je dokaz da se mogu napraviti velike stvari u prirodi tako i u društvu. Ove naše pčelice, naša djeca su zalog budućnosti i dokaz da mi ovdje znamo živjeti i privređivati. Grad Đurđevac će pokrenuti jedan veliki projekt kojemu je cilj da svi znaju gdje je Podravina, a ne da nas stalno miješaju sa Slavonijom i Zagorjem. Podravina su svakako i naši vrijedni pčelari i Udruga Bagrem, stoga im svima zajedno čestitam na organizaciji 17. Medvenog dena i proglašavam ih otvorenim”, rekao je Lacković.

Prijateljski ugođaj i lijepo vrijeme okupilo je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajni dio manifestacije gdje je više od 35 izlagača predstavilo svoje pčelarske proizvode, kolače i rukotvorine, a za veselu atmosferu pobrinuo se Tamburaški sastav Frontmeni.

- Advertisement -

I na ovogodišnjem Medvednom denu posjetitelji su mogli uživati u tradicionalnom medenom doručku za koji su se pobrinuli učenici Strukovne škole Đurđevac.

U sklopu Medvenog dena prikazan je pčelarski pribor te je prezentirano medonosno bilje i drveće.

U izboru za najpčelicu, najpčelicom je proglašena Tena Peroković dok je drugo mjesto osvojila Marija Županić, a najmanjom pčelicom proglašena je Elena Glavinić.

Đurđevac je u sklopu manifestacije još jednom predstavio projekt Podravinoteke preko kojeg se promoviraju domaći proizvodi i to putem oznake Kvaliteta Podravine.

Podravinotekom se želi potaknuti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se aktivnije promoviraju. Krenulo se s brendiranjem domaćih proizvoda, a naše je područje prepoznatljivo po kvalitetnim vinima, mliječnim proizvodima, sirevima i suhomesnatim delicijama, vrhunskim ekološkim medom, voćnim vina i brojnim drugim podravskim proizvodima naših vrijednih poljoprivrednika.

Na kraju programa održana je svečana dodjela priznanja pčelarima. Za 16 uzoraka meda dodijeljeno je šest zlatnih, osam srebrnih i dvije brončane medalje, a zlatnim šampionom izložbe proglašen je kestenov med Igora Makara.

Popodnevni sati bili su rezervirani za stručna predavanja za pčelare pa su stručnjaci iz svog području održali predavanja o kvaliteti i ocjenjivanju kvalitete meda i ostalih proizvoda, o suvremenim tehnološkim mjerama uzgoja pčela, o poslovnom udruživanju pčelara, brendiranju proizvoda te o plasiranju proizvoda na tržište.

Popis nagrađenih pčelara-Medveni den 2020

Foto: Grad Đurđevac

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti