Utorak, 29. studenoga 2022.

FOTO U izlogu koprivničke knjižnice možete pogledati izložbu Putujemo Europom koprivničkih vrtićaraca

U prvom dijelu izložbe biti prikazani dječji radovi i aktivnosti vezane uz Grčku, a u drugom uz Englesku

Preporučujemo

Mališani iz skupine Zmajići koprivničkog vrtića Tratinčica sa svojim su odgojiteljicama Jelenom Matijaško, Jelenom Premec i Bojanom Kežman prijavili dječje radove na likovno-literarni natječaj ‘O Europi dječjim očima’ u okviru projekta ‘Za dječji glas u Europi’.

“Tada nitko nije slutio da će ih interesi djece odvući u cjelogodišnje ‘putovanje’ širom Europe. Nakon što su radovi dovršeni, zbog velikog interesa djece odlučili su se pobliže upoznati s poznatim građevinama Europe kao što su Eiffelov toranj, Tower Bridge, Kosi toranj i Koloseum. Dječja radoznalost odvela ih je u Italiju, a potom shvativši da njihovi interesi ovdje ne prestaju započeo je projekt Putovanje Europom”, istaknula je odgojiteljica Bojana Kežman.

Koprivnički vrtićarci
Koprivnički vrtićarci // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Do sada su Zmajići putovali Italijom, Francuskom, Velikom Britanijom, Španjolskom, Finskom, Norveškom, Švedskom, Austrijom, Ciprom i Grčkom, a ovih dana borave u Ukrajini o kojoj mnogo čuju posljednjih dana iz medija, obitelji i drugih sredina pa je njihov interes za upoznavanje ove zemlje velik.

Prirodne i bogatstvo kulture i stvaralaštva odvelo ih je u svijet glazbe umjetnika koji svoje korijene imaju u Ukrajini, a skladali su poznata djela kao što su Peća i vuk i Labuđe jezero.

Koprivnički vrtićarci
Koprivnički vrtićarci // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Izvore svojih znanja redovito nadopunjuju dječjim knjigama i enciklopedijama te slikovnicama koje pronalaze u knjižnici.

Uz upoznavanje s kulturnim, prirodnim i geografskim obilježjima europskih zemalja pripreme za školu važan su dio odgojno obrazovnog programa za predškolarce.

Polaznice dječjeg vrtića Tratinčica
Polaznice dječjeg vrtića Tratinčica // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

“Sve ove pripreme u ovom projektu vezane su uz znamenitosti i kulturu europskih zemalja. Tako su djeca usvajala praćenje vremena uz pomoć sata proučavajući Big Ben, izmjenu godišnjih doba kroz grčke mitove, motoričke sposobnosti vježbala su uz Olimpijske igre, koordinaciju i ritam uz plesove Flamenka, a dane u tjednu prateći putovanja odgojiteljica uz pomoć video poziva za vrijeme trajanja njihovih edukacija u Španjolskoj i Cipru u sklopu Erasmus+ projekta Kreni dalje!”, ističe Kežman.

U koprivničkoj knjižnici Zmajići su odlučili predstaviti svoj projekt kroz dvije vezane izložbe u dva tjedna. Tako će u prvom dijelu izložbe biti prikazani dječji radovi i aktivnosti vezane uz Grčku, a u drugom uz Englesku.

Izložbu možete pogledati do 1. travnja.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti