Utorak, 16. srpnja 2024.

FOTO U probni rad puštena solarna elektrana Virje

Riječ je o drugoj najvećoj solarnoj elektrani u Hrvatskoj, priključne snage 9 MW, u koju je ugrađeno 18.670 solarnih panela

- Oglas -

Ina je u srijedu na lokaciji CPS Molve u probni rad pustila solarnu elektranu Virje, a svečanosti su uz brojne uzvanike prisustvovali koprivničko-križevački župan Darko Koren,  načelnik Općine Virje Mirko Perok, predstavnici Končara, HEP-a te nadzorni odbor i uprava Ine.

Riječ je o drugoj najvećoj solarnoj elektrani u Hrvatskoj, priključne snage 9 MW, u koju je ugrađeno 18.670 solarnih panela. Godišnja očekivana proizvodnja električne energije koja se isporučuje u mrežu iznosit će 12.225 MWh.

Solarna elektrana Virje
Foto: kckzz.hr

Župan Koren istaknuo je kako Koprivničko-križevačka županija podržava i pozdravlja investicije u energetskom sektoru, posebno u obnovljive izvore energije.

- Oglas -

“Važno je naglasiti uspješnu suradnju Općine Virje, Županije i Ine dugu preko 40 godina koja iznimno pozitivno utječe na razvoj lokalne zajednice i podizanje standarda života mještana, a time i na razvoj cijelog područja županije. Potpora obnovljivim izvorima energije i korištenje čistih energetskih potencijala kojima obiluje naš kraj, doprinos je globalnoj borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju zagađivanja okoliša, kako bismo novim generacijama omogućili kvalitetnije uvjete za život”, rekao je Koren.

Darko Koren, Péter Ratatics, Gordan Kolak i Mirko Perok
Darko Koren, Péter Ratatics, Gordan Kolak i Mirko Perok // Foto: kckzz.hr

Predsjednik uprave Ine Péter Ratatics istaknuo je da se puštanjem u rad prve solarne elektrane ispisuje povijest Ine te čini iskorak u zeleniju i održiviju budućnost poslovanja.

“Tvrtka ulaže velike napore kako bi nadogradila tradicionalni lanac vrijednosti raznim isplativim projektima obnovljivih izvora energije. Uskoro planiramo u rad pustiti i našu solarnu elektranu u Sisku, a vjerujem da ćemo vrlo brzo govoriti i o Ininim uspjesima u geotermalnoj energiji. Želimo među prvima proizvoditi i zeleni vodik za tržište, nastaviti razvijati projekte trajnog skladištenja ugljikova dioksida u naša naftna ležišta koje provodimo već skoro cijelo desetljeće, a ispitujemo i potencijale vjetra na Jadranu. INA može uspješno odgovoriti na izazove zelene tranzicije i doprinijeti postizanju ciljeva održivosti Europske unije i Hrvatske. Našim projektima to dokazujemo”, istaknuo je Ratatics.

Péter Ratatics
Péter Ratatics // Foto: kckzz.hr

Projektiranje i izgradnja solarne elektrane Virje trajalo je oko godinu dana, a elektranu je za Inu gradila domaća tvrtka Končar – Inženjering koja je odabrana na međunarodnom natječaju.

Puštanje u probni rad solarne elektrane Virje
Foto: kckzz.hr

“Ovaj uspjeh još je jedan dokaz Končarevih kompetencija u provedbi složenih EPC projekata s obzirom na to da su se pri izgradnji elektrana primjenjivala najnovija tehnološka rješenja, uključujući našu platformu PROZA NET, okosnicu digitalizacije postrojenja”, rekao je predsjednik uprave Končara Gordan Kolak.

- Oglas -
Puštanje u rad solarne elektrane Virje
Foto: kckzz.hr
Puštanje u rad solarne elektrane Virje
Foto: kckzz.hr

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti