Nedjelja, 25. veljače 2024.

FOTO-VIDEO Otvorena izložba o Kunovečkoj buni 1903., Ernečić: U Kunovcu je palo najviše žrtava

Znamenita Kunovečka buna dogodila se 1903. godine kao dio Hrvatskog narodnog pokreta koji je obilježio političku i društvenu povijest na početku 20. stoljeća. U Kunovcu je palo najviše žrtava, a tim je povodom u subotu otvorena prigodna izložba

- Oglas -

Izložba o Kunovečkoj buni 1903. uz prigodni program otvorena je u subotu u prostorijama DVD-a Kunovec.

Znamenita Kunovečka buna dogodila se 1903. godine kao dio Hrvatskog narodnog pokreta koji je obilježio političku i društvenu povijest na početku 20. stoljeća.

Obilježavanje obljetnice Kunovečke bune iz 1903. godine
Obilježavanje obljetnice Kunovečke bune iz 1903. godine // Foto: Krešo Puklavec

Naziva 1903. izložba dio je projekta 13 hrvatskih muzeja u povodu obilježavanja 120. obljetnice Hrvatskog narodnog pokreta kao jednog od značajnih događaja u hrvatskoj povijesti.

- Oglas -

Hrvatski narodni pokret je 1903. i 1904. godine zahvatio velik dio Hrvatske, pa tako i Podravinu, a u Kunovcu je bilo i nekoliko žrtava. Njima u spomen postavljena je ploča s imenima, a uspomena na Kunovečku bunu održava se do današnjih dana.

Obilježavanje obljetnice Kunovečke bune iz 1903. godine
Obilježavanje obljetnice Kunovečke bune iz 1903. godine // Foto: Krešo Puklavec

Ravnateljica Muzeja Brdovec Silvija Limani, ujedno inicijatorica projekta istaknula je kako je izložba bila otvorena u svim muzejima vezanima uz projekt te su se na poziv Kunovčana rado odazvali. Uvodnu riječ imao je voditelj Luka Blažic.

Obilježavanje obljetnice Kunovečke bune iz 1903. godine
Foto: Krešo Puklavec

O povijesnom kontekstu i osnovnim činjenicama Kunovečke bune rekao je nešto više Dražen Ernečić, povjesničar i kustos u Muzeju grada Koprivnice.

– Ta je godina bila od najvažnijih točaka u razvoju Austro-ugarske od 1848. godine do njezinog samog kraja. Te su godine u cijeloj Hrvatskoj pokretane narodne skupštine s protukhuenovskim i protumađarskim narodnim pokretom koji je potaknut nezadovoljstvom zbog financijskog dijela hrvatsko-ugarske nagodbe 1868. godine. Za Kunovec je važno istaknuti kako je upravo ovdje palo najviše seljaka. Ukupno ih je ubijeno šest u sukobu s oružničkom jedinicom – istaknuo je Ernečić.

Dražen Ernečić
Dražen Ernečić // Foto: Krešo Puklavec

Za kulturno umjetnički program večeri zaduženi su članovi DIF-a iz Koprivničkog Ivanca, sekcije Čuvara baštine DVD-a iz Kunovca i Udruge žena Srca Kunovca, a nakon čega slijedi večera i druženje uz nastup tamburaškog sastava Krizni stožer.

- Oglas -
Obilježavanje obljetnice Kunovečke bune iz 1903. godine
Foto: Krešo Puklavec

Ovu izložbu organiziraju Čuvari baštine DVD-a iz Kunovca, Općina Koprivnički Ivanec i Turistička zajednica područja Središnja Podravina.

Uz načelnika Općine Koprivničke Ivanec Zorana Vrabelja, otvorenju su prisustvovali i dožupan Ratimir Ljubić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te ostali uvaženi gosti.

Foto-video: Krešo Puklavec

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti