Petak, 12. srpnja 2024.

FOTO-VIDEO Uskoro kreće rekonstrukcija dvorca Inkey u Rasinji: niče novi wellness centar sa smještajnim kapacitetima, vinskim podrumom, saunama…

Buduće zdanje bit će prava uzdanica lokalnog turizma, a pokraj smještajnih kapaciteta, kojih inače u Koprivničko-križevačkoj županiji nasušno nedostaje, bit će tu prostora za eno i gastro ponudu te druge popratne sadržaje

- Oglas -

Dvorac Inkey u Rasinju napokon kreće u obnovu te će biti rekonstruiram u wellness centar sa smještajnim kapacitetima i drugim sadržajima.

Dvorac Inkey u Rasinji
Dvorac Inkey u Rasinji // Foto: Krešo Puklavec

Podsjetimo kako je zdanje dvorca u trenutnom derutnom stanju otkupljen 2019. godine, i to za tadašnjih 410.000 kuna, koliko je izdvojila Koprivničko-križevačka županija.

Ove je godine napokon potpisan projekt njegove rekonstrukcije, ukupne vrijednosti 13 milijuna i 165 tisuća eura. Od toga bespovratna sredstva iznose nešto više od 10 milijuna eura, dok ostatak će se pokriti iz vlastitih sredstava.

- Oglas -
Dvorac Inkey u Rasinji
Dvorac Inkey u Rasinji // Foto: Krešo Puklavec

Projekt će se odvijati u dvije faze: prva obuhvaća stari dio dvorca – u podrumu će se nalaziti wine bar, vinski podrum i kušaonica vina s digitalnim sadržajima, u prizemlju će se nalaziti restoran i caffe bar, dok će se na prvoj etaži i u potkrovlju nalaziti apartmani s 10 soba.

Druga faza podrazumijeva izgradnju novog dijela dvorca, a ona uključuje multifunkcionalnu dvoranu i wellness centar u podrumu, gdje će biti još i prostor za osvježenje, sauna, tuševi, hidromasažna kada, prostor za masažu i garderobe.

U prizemlju i na katu nalazit će se sobe, njih sveukupno 14, dok će uz zdanje biti uređeno i novo parkiralište.

Dvorac Inkey u Rasinji
Dvorac Inkey u Rasinji // Foto: Krešo Puklavec

U planu je i uređenje okoliša, odnosno perivoja i zelenih površina oko budućeg zdanja kao i prostora oko jezera. U cilju je i zaštita postojećih autohtonih vrsta stabala.

Projekt ima i digitalnu komponentu, a njome se želi omogućiti razvoj digitalnih sadržaja, mogućnost rezervacija vinskog podruma i kušaona, prikaz filmova i prezentacija o povijesti dvorca Inkey.

- Oglas -
Budući izgled dvorca Inkey u Rasinji
Budući izgled dvorca Inkey u Rasinji // Foto: PORA KKŽ

Da projektom razmišljaju i o održivoj mobilnosti kao i energetskoj učinkovitosti, pokazuje ideja o usluzi čak 15 električnih bicikala, kao i električnog minibusa uz dvije električne punionice.

Budući izgled dvorca Inkey u Rasinji
Budući izgled dvorca Inkey u Rasinji // Foto: PORA KKŽ

– Krajnji cilj je privlačenje posjetitelja u slabije razvijene turističke destinacije, kao i razvoj javne turističke infrastrukture. Ciljne skupine su sve vrste posjetitelja, od domaćih do stranih. Od toga će koristi imati i lokalno stanovništvo kao i malo i srednje poduzetništvo uz OPG-ove s ovog područja – rekao je voditelj projekta rekonstrukcije, županijski pročelnik za financije Darko Masnec.

Darko Masnec
Darko Masnec // Foto: Krešo Puklavec

Ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić dodala je kako se radilo o jednom od najzahtjevnijih projekata na kojima su kao stručna pomoć radili.

– Bili smo svjesni koliko je projekt težak, što nam je bilo posebno izazovno. Ne radi se tu samo o obnovi dvorca, već i njegovo stavljanje u funkciju s nizom popratnih sadržaja. Radna skupina se u početku sastojala od nas nekoliko, da bi nas ubrzo bila puna dvorana – pojasnila je Melita Birčić.

Melita Birčić
Melita Birčić // Foto: Krešo Puklavec

Načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman istaknuo je koliko je ovaj projekt važan za našu sredinu.

– Naša općina spada u jedne od najvećih u ovoj županiji, a upravo na ovom potezu gdje se nalaze i naselja Subotica Podravska kao i Cvetkovec najbolje smo prometno povezani s većim centrima. U realizaciju ovog projekta nismo mogli sami, a treba istaknuti kako zahvaljujući obitelji Inkey počinje i povijesni razvoj Rasinje u vidu gospodarstva – rekao je Kolman, ispričavši ukratko za što se sve dvorac u bližoj prošlosti koristio, od prostora društvene zadruge do škole, prije nego je postao neadekvatan za bilo kakvo korištenje.

Danimir Kolman
Danimir Kolman // Foto: Krešo Puklavec

Od tada je dvorac ostao prepušten zubu vremena, te će se na ovaj način revitalizirati, što su prepoznali i ostali govornici, prije svega župan Darko Koren koji je rekao par riječi nakon načelnika Kolmana.

– O skepticizmu u ovoj sredini, posebno glede ovog projekta, sad je već na razini jedne anegdote. Vjerujem da neki još uvijek ne mogu vjerovati ni da je sagrađena nova sportska dvorana. Što se tiče ovog projekta, otvoren je natječaj za izvođenje radova nakon kojeg ćemo znati tko će nam biti partner – rekao je Koren.

Darko Koren
Darko Koren // Foto: Krešo Puklavec

Saborski zastupnik iz Koprivnice Tomislav Golubić naveo je kako ovaj projekt prati od samih početaka te je upućen u zahtjevnost njegovog provođenja.

– Znam koliko je izvršna vlast imala volje i s kojim se problemima susretala, no ova početna konferencija pokazuje da ste uspjeli. Drago mi je da se to događa u Rasinji, mjesto koje se nalazi na sjecištu tri grada. Spomenut ću još i Kalnik i ušće Mure i Dravu koji je ovdje blizu, a ovdje je ključna ta blizina i prometna povezanost – rekao je Golubić.

Tomislav Golubić
Tomislav Golubić // Foto: Krešo Puklavec

Na početnoj konferenciji bio je i ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

– Ovo je svakako veliki iskorak u razvoju turizma, posebno turizma na kontinentu, ja sam posebno uzbuđen kao i vi, jer inače osobno doživljavam svaki projekt koji je vezan uz Nacionalni plan za oporavak i otpornost. Puno to teže izgleda kada se zapravo počinje raditi nego kako izgleda na papiru, no uspjeli smo doći do te faze kojom smo došli do same realizacije – objasnio je ukratko ministar Glavina.

Tonči Glavina
Tonči Glavina // Foto: Krešo Puklavec

Projekt službeno traje do kraja lipnja iduće godine, a partneri na projektu su Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije uz Općinu Rasinja.

FOTO-VIDEO: Krešo Puklavec

*Programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti