Petak, 29. rujna 2023.

FOTO-VIDEO Uskrsni ponedjeljak u Močilama uz brojne vjernika u procesiji i na misnim slavljima

Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje u Močilama ovog Uskrsnog ponedjeljka predvodio je dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, u zajedništvu sa svećenicima Koprivničkog dekanata

- Advertisement -

Proslava Uskrsnog ponedjeljka u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama tradicionalno privuče velik broj vjernika, a tako je bilo i danas.

U prijašnja se vremena Uskrs slavio tjedan dana. Danas je to nezamislivo zbog suvremenog načina života.

No, u proštenjarskim, Marijanskim crkvama, i danas se slavi drugi dan Uskrsa. Tog se dana spominjemo uskrslog Isusa koji se priključio dvojici učenika na putu u selo Emaus, nedaleko Jeruzalema. Oni su prestrašeni događajima na Veliki petak, otišli s lica mjesta. Isus ih poučava, otkriva im Pisma i lomeći kruh pred njihovim očima, dozvoljava im da ga prepoznaju kao Uskrsloga, Živoga.

- Advertisement -

Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje u Močilama ovog Uskrsnog ponedjeljka predvodio je dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, u zajedništvu sa svećenicima Koprivničkog dekanata.

Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije
Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije // Foto: Zvonimir Markač

S domaćim župnikom mons. Leonardom Markačem i vjerničkim narodom, dr. sc. Krunoslav Novak sudjelovao je i u zavjetnoj procesiji grada Koprivnice od kapele sv. Jožefa na Varaždinskoj cesti. U procesiji, kao i na misi, bili su i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, dožupan Ratimir Ljubić i županijski vijećnik Ernest Forjan.

– Vjernici su i prije Drugog svjetskog rata dolazili u Močile u procesijama. Oslobođenje je zabranilo procesiju. Čitajući o tim lijepim vremenima, odlučio sam pokrenuti i obnoviti taj lijepi običaj i tradiciju. Bilo je to 2001. godine. Eto, na sve veću radost vjerničkog puka, to se i nastavlja – naglasio je župnik mons. Leonard Markač.

Na Uskrsni ponedjeljak, osim središnjeg euharistijskog slavlja, sveta misa je bila i ujutro, a služio ju je močilski župnik mons. Leonard Markač. Večernju svetu misu od 18 sati služit će Nikola Bukovčan, župnik iz Koprivničkog Ivanca.

Foto: Zvonimir Markač

- Advertisement -

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti