Utorak, 23. srpnja 2024.

FOTO-VIDEO Vesela, raspjevana i rasplesana proslava Ivanja u Kalinovcu

Ivanje ili Ivanjdan skup je običaja u pučkoj tradiciji vezan uz ljetni solsticij (24. lipnja) i imendan svetog Ivana apostola, učenika Ivana Krstitelja koji je prvi s apostolom Andrijom pošao za Kristom

- Oglas -

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Grgur Karlovčan iz Kalinovca, Turističke zajednice područja Dravski peski i Općine Kalinovac održano je tradicionalno Ivanje v Kalnovcu.

Pjesme, plesa i veselja nije nedostajalo, a uz domaćina, nastupili su KUD Bjelovar i Udruga umirovljenika Kalinovac.

Ivanje u Kalinovcu
Foto: Mladen Lučić

Ivanje ili Ivanjdan skup je običaja u pučkoj tradiciji vezan uz ljetni solsticij (24. lipnja) i imendan svetog Ivana apostola, učenika Ivana Krstitelja koji je prvi s apostolom Andrijom pošao za Kristom.

- Oglas -
Ivanje u Kalinovcu
Foto: Mladen Lučić

“U hrvatskom folkloru radi se o najznačajnijoj ljetnoj svetkovini. U ivanjskoj noći uz zapaljenu vatru (krijes, svitnjak) na humcima ili seoskim raskrižjima okupljena mladež pjeva prigodne pjesme, ponegdje uz instrumentalnu pratnju (gajde, svirale, gusle, tambure), pleše se kolo i preskakuje vatra, a sutradan se preko zgarišta goni stoka radi zaštite od bolesti. Krovovi kuća i staja te pčelinjaci kite se cvjetnim vijencima (ponajviše ivančica) kao simbolima sreće, a prema kojima se proriče duljina života ukućana. U središnjoj Hrvatskoj uobičajen je ophod svečano odjevenih djevojaka (ladarice); zastajući pred svakom kućom otpjevaju pjesmu s karakterističnim pripjevom Oj, Lado, oj! ili Tiho ljeto, dobar Bog!, na što ih ukućani daruju (novcem, jajima i sl.), a one im uzvraćaju cvijećem”, pojasnio je Robert Čimin, direktor Turističke zajednice područja Dravski peski.

FOTO-VIDEO: Mladen Lučić

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti