Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

FOTO Željezničko konačište u Koprivnici stanarima okolnih zgrada postalo prava noćna mora: ‘Poduzmite više nešto’

Razbijena su gotovo sva stakla, uništen je inventar koliko je od njega uopće ostalo, konačište je puno smeća, boca alkoholnih pića pa čak i ljudskog izmeta. Za većih vrućina jako zaudara iz unutrašnjosti. Potrgana su i sva vrata u zgradu pa djeca i mladi neometano ulaze u nju, alkoholiziraju se, puštaju glasnu muziku, galame

- Advertisement -

Zgrada nekadašnjeg željezničkog konačišta u Kolodvorskoj ulici u Koprivnici već dugi niz godina kao da je prepuštena sama sebi.

U katastrofalnom je stanju, a u posljednje vrijeme stvari su otišle zaista predaleko.

Stanari okolnih zgrada su ogorčeni i nemoćni. Kažu nam da je kraj toga više nemoguće normalno živjeti i da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme.

- Advertisement -

Razbijena su brojna stakla, uništen je inventar koliko je od njega uopće ostalo, konačište je puno smeća, boca alkoholnih pića pa čak i ljudskog izmeta. Za većih vrućina jako zaudara iz unutrašnjosti. Nezaštićeni su i šahtovi oko zgrade.

Potrgana su i sva vrata u zgradu pa djeca i mladi neometano ulaze u nju, alkoholiziraju se, puštaju glasnu muziku, galame.

– Bilo je i pokušaja samoubojstva, požara. Pijančevanja i razbijanja, nažalost, postala su gotovo svakodnevica. Zvali smo i policiju, ali nije bilo nekog efekta jer se klinci razbježe. Dolje su nam i automobili, a klinci razbijaju stakla iz unutrašnjosti pa staklo i kamenje pada na i oko naših automobila – kaže nam jedan od stanara susjedne zgrade.

Ističe da je znao i vikati na njih da se smire i udalje iz te zgrade pa oni pobjegnu, ali se vrate za dan-dva.

- Advertisement -

– Jedno vrijeme u toj je zgradi bio i jedan beskućnik, a ispada da nam je on bio najmanji problem. Ne upiremo prstom u nikoga, znamo da je zamršeno vlasništvo, ali dosta nam je, netko nešto mora poduzeti. Ako već ništa ne grade, neka se zgrada barem kvalitetno zatvori, ne drvenim vratima, nego željeznim. Ovo više nema smisla. Pa i ta djeca su u opasnosti, tko će biti odgovoran ako se nekome nešto dogodi, ako padne s prozora na katu ili s balkona – govori nam stanar susjedne zgrade.

Naravno da bi svi voljeli da se taj prostor, inače dobro građen, prenamjeni i da bude reprezentativan, ali i koristan za zajednicu.

Prije godinu-dvije govorilo se o tome da bi se tamo trebao u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom i Gradom Koprivnicom trebao napraviti učenički dom, ali o tome se baš više i ne čuje.

– Poslali smo masu mailova i Gradu Koprivnici i komunalnom redaru, bili smo u HŽ-u, više ne znamo kome da se obratimo. Ništa posebno se ne događa. Jedino dečki iz Komunalca pokose travu oko zgrade, počiste razbijeno staklo. Zatvorili su i ulaze u zgradu daskama, ali to se ubrzo potrga i sve kreće ispočetka – ističe naš sugovornik koji ondje živi već punih 12 godina i više to sve ne može trpjeti.

Ne treba govoriti da su prve zgrade od konačišta udaljene samo 20-ak metara, u blizini je odmah i novo dječje igralište, vrtić i škole.

Pokušali smo dobiti i neki komentar u Gradu Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji, ali zasad ništa posebno. Iz Grada Koprivnice neslužbeno nam kažu da su svjesni problematike, ali da su im ruke vezane jer objekt nije u njihovoj nadležnosti. Rekli su nam da su komunalni redari nekoliko puta bili na terenu, zabili daske na vrata, ali iznova se to uništi.

Iz Koprivničko-križevačke županije rekli su nam drugi tjedan odgovoriti na naš upit.

E, sad, koliko smo uspjeli doznati, to je konačište još prije 14 godina Vlada obećala dati Gradu Koprivnici na upravljanje. To se dogodilo nije ni do danas. Stvari su se promijenile.

Kako doznajemo, Koprivničko-križevačka županija pismeno je zatražila od Vlade da joj daruje tu nekretninu. Koliko znamo, još uvijek nisu dobili odgovor.

Isto tako doznajemo, ako će biti pozitivan odgovor, Grad Koprivnica je spreman financijski poduprijeti projekt učeničkog doma s Koprivničko-križevačkom županijom.

Prema podacima s kojima raspolažemo, posjednicu na konačište u većem omjeru imaju HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo, a u manjem HŽ Infrastruktura.

Vlasnik je Republika Hrvatska, a s imovinom raspolaže Ministarstvo državne imovine.

Do nedavno je o tome, koliko nam je poznato, trebao voditi brigu Ured državne uprave u županiji, a kako je sada taj posao povjeren županijama, logično bi bilo da više odgovora na sve ima Koprivničko-križevačka županija. Vidjet ćemo što će nam reći.

– Samo neka netko više nešto konkretno poduzme. Molimo ih da to učine i da nam omoguće normalniji život – zaključio je stanar susjedne zgrade željezničkog konačišta.

Foto: Zvonimir Markač

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti