Petak, 17. svibnja 2024.

GASTRO TRAŽILICA Premium talijanske pizze stigle u Štagelj, a ove obavezno morate probati

Koprivnički restoran Štagelj prije nekoliko mjeseci počeo je ozbiljno ulagati u ponudu svojih pizza pa su ovaj mjesec odlučili predstaviti i svoje premium napoletanske pizze

- Oglas -

Kao što smo već nedavno pisali, koprivnički restoran Štagelj prije nekoliko mjeseci počeo je ozbiljno ulagati u ponudu svojih pizza pa su ovaj mjesec odlučili predstaviti i svoje premium napoletanske pizze. Za početak promijenili su brašno pa sada za svoju premium liniju koriste Manitoba brašno, tip 0, a radi se o brašnu koje je proizvedeno od najbolje pšenice s visokim udjelom proteina. Uz to, 90 posto namirnica koje koriste za svoje pizze su iz Italije.

Toscana i Bresaola 

Prve dvije u ponudi koje smo probali su Toscana i Bresaola. Posebnost Toscane je što se umjesto klasične crvene rajčice koristi passata od žute rajčice, mozzarella fior de latte, salama Toscana, grana padano, sušene rajčice, svježi bosiljak i Kalamata masline. Toscana je klasična mediteranska talijanska pizza s vrlo prozračnim i laganim tijestom, hrskavog ruba, a namirnice idealno balansirane.

Što se tiče same Bresaole, tu nema previše filozofije i tu se kao podloga koristi passata od žute rajčice, zatim mozzarella fior de latte, bresaola (goveđi pršut), grana padano, polusušene žute cherry rajčice, matovilac, svježi bosiljak i Kalamata masline. Ovo je i najlakša pizza u novoj ponudi restorana Štagelj, a svojim okusom definitivno dominira vrhunska Bresaola i umjereno slatkasta passata od žute rajčice. Suptilnog i nježnog okusa, na ovoj pizzi najviše do izražaja dolaze vrhunske talijanske namirnice.

- Oglas -
Pizza Toscana i Bresaola
Pizza Toscana i Bresaola // Foto: Miroslav Mirković

A la Carbonara i Mortadela

A la Carbonara, kao što sama riječ kaže, inspiraciju vuče iz poznatog tradicionalnog talijanskog jela Carbonare, no u ovoj priči ipak je napravljen mali twist. Podloga su četiri vrste sira, mozzarella fior de latte i žumanjak. Nakon toga dodaje se dimljena panceta, rolana pancetta u papru, grana padano, sušene rajčice i Kalamata masline. Iako ova pizza na sebi ima malo drugačiju verziju tzv. „Carbonara“ podloge, tekstura je sjajna, a ostale namirnice ne dominiraju. Ako ste ljubitelji Carbonare poput nas, tada će vas ova pizza osvojiti na prvu.

Pizza A la Carbonara
Pizza A la Carbonara // Foto: Miroslav Mirković

Četvrta pizza po redu, Mortadela, isto je već viđeni talijanski klasik za sve ljubitelje bijelih pizza i mortadele. Umak je na bazi vrhnja i mozzarelle fior di latte, a nju se još stavlja svježa talijanska mortadela, krema od pistacija, crumble od pistacija, rikota, cherry rajčice, svježi bosiljak i Kalamata masline. Prije svega ovo je i najzasitnija pizza u ponudi. Nešto masnija, ali punog okusa, najviše do izražaja dolazi sjajna krema od pistacija i mortadela koja je kvalitetom daleko iznad klasičnih hrvatskih salama. Iako su okusi bili vrlo uzbudljivi, naš favorit je i dalje A la Carbonara.

Pizza Mortadela
Pizza Mortadela // Foto: Miroslv Mirković

Šećer na kraju 

Za kraj smo probali Pancettu. Ovo je jedina pizza koja kao podlogu ima San Marzano rajčicu, a od ostalih namirnica se stavlja mozzarella fior di latte, rolana pancetta u papru, sotirani šampinjoni i Kalamata masline. Iako se na prvi pogled ova pizza čini nešto jednostavnijom u izboru namirnica, nama osobno je ovo i najbolja pizza u ponudi.

Pizza Pancetta
Pizza Pancetta // Foto: Miroslav Mirković

Savršenog balansa, kvalitetna San Marzano rajčica dolazi do izražaja, a kombinacija mozzarelle i talijanske rolane pancette dobro se nadopunjuju. Pancetta se doslovno topila u ustima, prozračno tijesto fino je upilo masnoću od pancette i sira, a sve to samo je pojačalo užitnost i cjelokupni dojam ove pizze. Sve u svemu, pun pogodak!

Foto: Miroslav Mirković

- Oglas -

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti