Subota, 15. lipnja 2024.

Grad Đurđevac ima velika očekivanja od projekta novog doma za starije osobe

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 6 milijuna eura, a očekuje se da projekt u cijelosti bude sufinanciran EU sredstvima

- Oglas -

U užem centru grada, u neposrednoj blizini Doma zdravlja Đurđevac, točnije na raskrižju ulica Grgura Karlovčana i Antuna Radića, predviđena je izgradnja novog staračkog doma sa 122 kreveta.

Projekt je to koji je Grad Đurđevac ovaj tjedan četvrti u Hrvatskoj prijavio na raspisani poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 6 milijuna eura, a očekuje se da projekt u cijelosti bude sufinanciran EU sredstvima.

Pripremni radovi su već odrađeni, potrebno zemljište za provedbu projekta osigurao je Grad te su već porušene stare zgrade na navedenoj lokaciji i pripremljena je čista građevinska površina. Đurđevac je u taj veliki projekt krenuo uz podršku partnera Koprivničko-križevačku županiju te uz potporu osam susjednih općina, priopćili su iz đurđevačke gradske uprave.

- Oglas -

Osim smještaja, Centar će pružati i usluge boravka – poludnevnog boravka i usluge cjelodnevnog boravka, pružanje psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške i pružanje usluge pomoći.

Ukupna površina objekta bit će 3000 kvadrata, a Centar će biti energetski neovisan jer će se izgraditi fotonaponska elektrana te solarni kolektori za pripremu tople vode, a voda će se zagrijavati dizalicom topline.

– Dom bi trebao obuhvatiti sve usluge namijenjene za starije osobe. Trenutačno u provedbi imamo projekt izgradnje Centra za osobe s invaliditetom smještenog u zgradi bivše gradske uprave, a koji je namijenjen za osobe s invaliditetom i starije osobe. Ova dva projekta zapravo će se nadopunjavati – rekao je đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči.

Hrvoje Janči
Hrvoje Janči // Foto: djurdjevac.hr

Centar za pružanje usluga u zajednici osigurat će usluge smještaja za starije osobe kojima je potrebna pomoć druge osobe u zadovoljenju svih potreba u punom opsegu te za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija. Korisnici ustanove bit će stanovnici s područja prijavitelja, a sadašnja ekonomska cijena je 796 eura, od čega će pola sufinancirati županija te grad ili općina s područja korisnika. Ipak, očekuje se da će cijena biti i niža jer će dom biti energetski neovisan.

Projektom je osiguran prostor i opremanje ordinacije za rad liječnika obiteljske medicine u samom Centru, planirane su brojne dnevne i rekreativne aktivnosti, korisnici će imati osiguranu pratnju na liječnike preglede, dostavu lijekova i ostale potrebne usluge.

- Oglas -

– S obzirom na ograničena sredstva natječaja u ovom trenutku nije moguće procjenjivati ishod prijave. Realizacijom ovog projekta značajno bi se podigla kvaliteta života starijih osoba na području Koprivničko-križevačke županije, ali bi se otvorila i brojna nova radna mjesta – istaknuo je gradonačelnik Janči.

Za kraj je napomenuo kako ovo nije klasični dom za starije i nemoćne kakav je u Koprivnici, već da je ovo centar za starije osobe.

Radni sastanak na temu EU projekata u đurđevačkoj gradskoj upravi
Radni sastanak na temu EU projekata u đurđevačkoj gradskoj upravi // Foto: Grad Đurđevac
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti