Subota, 21. svibnja 2022.

Grad Đurđevac potiče ostanak i doseljavanje obitelji, obnovu starih kuća sufinancira s 30.000 kuna

Neke obitelji već su krenule s prvim radovima na kući te su im odobrena i isplaćena bespovratna sredstva, rekao je gradonačelnik Janči

Preporučujemo

Đurđevački vijećnici su na elektronskoj sjednici jednoglasno izglasali dopune programa mjera poticanja obnove kuća za mlade obitelji.

– Na području Đurđevca postoji još mnogo kuća koje su starije, ali stabilne i nisu za rušiti te im je potrebna samo obnova kako bi bile pogodne za useljenje. Stoga je ovaj program usmjeren upravo prema mladim obiteljima koje se useljavaju i iskazuju interes za kupnju i uređenje takvih kuća na našem području – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Do sada je zaprimljeno 15 zahtjeva ukupne vrijednosti od 450.000 kuna, a prije odobrenja i isplate sredstava đurđevačka stručna komisija izlazi na teren te utvrđuje ispravnost uvjeta.

Također, osim dokaza o vlasništvu obiteljske kuće potrebno je priložiti i troškovnik ili predračun cjelovite obnove, dok je za pravdanje sredstava potrebno priložiti račune koji se odnose na nabavu građevinskog materijala, stolarije ili kupnje peći odnosno potrebnih materijala za postavu grijanja.

– Neke obitelji koje su podnijele zahtjev već su krenule s prvim radovima na kući te su njima već odobrena i isplaćena bespovratna sredstva. Moram naglasiti da je na đurđevačkom području u posljednje vrijeme vidljiv trend doseljavanja mladih obitelji s djecom koje kupuju starije kuće koje nakon toga obnavljaju te tako doprinose vizualnom uređenju našega grada, ali i popunjavanju praznih gradilišta unutar grada ako se odluče na izgradnju – istaknuo je gradonačelnik.

– Pravo na obnovu prema izmjenama programa odnosi se na obiteljske kuće koje su izgrađene do 1985. godine i koje su legalne, a za obnovu kuća pravo podnošenja zahtjeva imaju mlade obitelji su obitelji s djecom u kojoj su roditelji mlađi od 40 godina, kao i roditelji stariji od 40 godina ako imaju maloljetnu djecu. Pravo na sufinanciranje imaju sve obitelji koje su s radovima obnove krenule u 2020. te se priznaju svi računi od 1. siječnja 2020. – dodao je gradonačelnik.

Sufinanciranje se priznaje za cjelovitu obnovu obiteljske kuće koja se odnosi na uređenje krovišta, fasade, zamjenu stolarije i sustava grijanja ili za djelomičnu obnovu ako je dio već obnovljen.

Na đurđevačkom području sufinanciranje iznosi 30% od vrijednosti izvršenih radova na uređenju, a maksimalno 30.000 kuna, dok se u prigradskim naseljima sufinancira 50% od vrijednosti izvršenih radova, također 30.000 kuna.

Korisnik potpore ne smije u vlasništvu imati druge nekretnine za stanovanje, niti može kombinirati ovu mjeru s mjerama poticanja izgradnje, kupnje ili obnove kuća.

– Ova mjera je posebno atraktivna za prigradska naselja gdje se nekretnine mogu kupiti po puno povoljnijim cijenama, možemo reći da je ovo još jedan korak k urbaniziranju i uređenju grada i prigradskih naselja. Cilj mjere je oživjeti i privući gospodarsku aktivnosti u grad, ali i privući još više mladih obitelji da se dosele na naše područje – zaključio je predsjednik vijeća Željko Lacković.

Prijave za subvencioniranje obnove obiteljskih kuća zaprimaju se i dalje, sve do iskorištavanja sredstava planiranih u đurđevačkom proračunu za namjenu subvencioniranja obnove obiteljskih kuća.

Sva pitanja i pojašnjenja ove mjere možete zatražiti na mail: grad@djurdjevac.hr

- Advertisement -

Najnovije objave