Petak, 27. svibnja 2022.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić održao online predavanje na Sveučilištu Sjever

Tema predavanja bila je 'Ulazak Republike Hrvatske u eurozonu', a zanimanje studenata, nastavnika i javnosti za predavanje bilo je izuzetno

Preporučujemo

U utorak, 8. prosinca, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić održao je online predavanje na aplikaciji Google Meet, u organizaciji Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever.

Tema predavanja bila je ‘Ulazak Republike Hrvatske u eurozonu’, a zanimanje studenata, nastavnika i javnosti za ovo predavanje bilo je izuzetno.

Guvernera su na početku predavanja uime Sveučilišta Sjever pozdravili rektor prof. dr. sc. Marin Milković i pročelnik Odjela ekonomije izv.prof.dr.sc. Ante Rončević.

– Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije ove godine, uvođenje eura 1. siječnja 2023. je i dalje ostvariv cilj. Ključan je dinamičan oporavak gospodarstva i držanje fiskalnih pokazatelja, prije svega proračunskog deficita, unutar referentnih okvira od sljedeće godine. Izgledno je i ispunjavanje preostalih ‘mastriških’ kriterija i provedba reformskih mjera na koje smo se obvezali u zahtjevu za ulazak u ERM II (post-entry commitments). Već sljedeće godine počet će provedba aktivnosti predviđenih Nacionalnim planom zamjene kako bismo bili, logistički i pravno, spremni uvesti euro već prvog dana 2023. godine – istaknuo je tijekom predavanja guverner Vujčić te dodao da su sve zemlje nakon uvođenja eura zabilježile izuzetan rast standarda, od 14 posto u Sloveniji do 40 posto u Latviji.

Osim toga, naglasio je da su sve te zemlje doživjele i nižu stopu inflacije u pet godina nakon ulaska u eurozonu u usporedbi s pet godina prije ulaska u eurozonu.

Nakon predavanja uslijedila je konstruktivna rasprava tijekom koje je guverner odgovorio na brojna pitanja zainteresiranih studenata.

- Advertisement -

Najnovije objave