Srijeda, 31. svibnja 2023.

HGSS-ovci uvijek spremni i u blizini, pročelnik Bojovski: ‘Svaka minuta je važna kada se nešto dogodi’

Mi smo svi volonteri, za svoje odvojeno vrijeme ne dobivamo nikakvu naknadu, dostupni smo 24 sata na dan, 365 dana u godini, poručuje pročelnik Dejan Bojovski

Uputite li se na izlet u prirodu, planinarenje ili se pak upustite u avanturu skijanja, penjanja po stijenama i slično dobro je imati na umu da je netko uvijek tu za vas. Zatrebate li pomoć znajte da će sve od sebe dati, da vas izvuku iz nevolje u kojoj ste se našli, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja.

Važno je naglasiti da i u Koprivničko-križevačkoj županiji djeluju volonteri HGSS-a, a s obzirom na to da nam dolazi ljepše vrijeme i počinje sezona sve češćeg boravka u prirodi, razgovarali smo s pročelnikom koprivničke stanice HGSS-a Dejanom Bojovskim, kojeg smo uhvatili prilikom redovnog dežurstva na Kalniku.

– Trenutačno samo na Kalniku imamo redovna dežurstva. Ovdje smo upravo zbog toga što je Kalnik postao redovna destinacija izletnika, planinara, penjača, paraglajderista i ovdje smo čisto radi preventive i bržeg dolaska na samo mjesto ako se, ne daj Bože, dogodi neka nesreća. Svaka minuta je važna – objašnjava pročelnik Bojovski i dodaje kako je sigurnije da ekipa bude čitavo vrijeme gore jer bi previše vremena trebalo do mjesta događaja ako bi se tek po dojavi kretalo iz Koprivnice ili čak Đurđevca.

Akcija spašavanja paraglajdista sa stabla
Akcija spašavanja paraglajderista sa stabla // Foto: HGSS

Prilikom svake intervencije je vrijeme vrlo važno, tako da su se dežurstva pokazala vrlo korisna i potrebna. Prisjetimo se, prije samo dva tjedna dežurni su HGSS-ovci spašavali paraglajderista sa stabla, a nedugo i dvije planinarke koje su se otklizale sa stijene i ostale visjeti na jednom drvetu.

– U principu, na mjesečnoj bazi dok krene sezona Kalnika, gotovo svaki vikend imamo neku intervenciju, manju ili veću. To je velik broj ljudi na jednom malom području i jednostavno zakon velikih brojeva nalaže da će se nešto dogoditi – upozorava Bojovski, poručujući posjetiteljima Kalnika neka dobro prouče staze koje misle svladavati, neka se dobro obuku, adekvatno obuju i neka uvijek imaju uz sebe neki mobitel ako se nešto dogodi da mogu kontaktirati službu 112.

Dodaje i kako bi bilo dobro da uzmu sa sobom kartu, tako da, ako bude potrebno, mogu reći i lakše objasniti gdje se nalaze.

– Kalnik k’o Kalnik je planina. Ozbiljna planina sa svim opasnostima koje i inače planine imaju. Kalnik ima niz staza svakojakih težina. Ima lakih šetnica, ali ima i malo zahtjevnijih i ozbiljnijih staza. Svatko može naći nešto što njemu odgovara, ali se treba za to i adekvatno pripremiti – naglašava pročelnik.

Na najpoznatijem županijskom izletištu obično dežuraju po dva člana, dok se ne održavaju vježbe, a od opreme imaju sve što misle da bi im moglo zatrebati. Zbog zahtjevnosti obavljanja ove dužnosti, pročelnika Bojovskog zamolili smo da nam pojasni kako funkcionira i na koji je način organizirana koprivnička stanica HGSS-a.

– Mi smo svi volonteri, za svoje odvojeno vrijeme ne dobivamo nikakvu naknadu, dostupni smo 24 sata na dan, 365 dana u godini. Trenutačno imamo 34 aktivna člana u stanici, na području cijele županije, što zadovoljava naše potrebe. Znači, pokrivamo kompletnu županiju, imamo ispostave u Križevcima i Đurđevcu, čisto da budemo što prije na mjestu događaja – pojašnjava Bojovski kako je koncipirana stanica.

HGSS-ovci na čamcu na rijeci Dravi
HGSS-ovci na rijeci Dravi // Foto: Luka Krušec/Lumedia

Članom HGSS-a se uglavnom postaje putem preporuke. Postojeći članovi daju preporuku, ali kandidat mora biti državljanin Hrvatske stariji od 18 godina, ne smije biti kažnjavan i ne smije se protiv njega voditi nikakav postupak.

– Takav kandidat dođe k nama i mi ga stavimo na promatranje nekih pola godine. Za to vrijeme on ima priliku vidjeti što se radi u stanici, na koji način funkcioniramo. Upoznajemo se međusobno i nakon pola godine se odlučuje uzima li se osoba u članstvo ili ne – kaže Bojovski.

Predispozicija koju kandidat mora imati je, prije svega, želja pomagati drugim ljudima. To je ono osnovno i najvažnije.

– Uglavnom, mi smo svi i planinari i penjači i skijaši i turno skijaši i speleolozi, tako da je poželjno da ima neka znanja i vještine od toga ili da ima volje naučiti, ako već ne posjeduje to sve. To je jedan kompletni profil gorskog spašavatelja. Dosta je to zahtjevno i zato je čovjek kod nas šest mjeseci da vidi što se sve tu radi i je li to uopće za njega – objašnjava pročelnik, dodajući da je ipak osnovni tečaj koji svaki član mora proći tečaj prve pomoći, i to bez obzira na prethodno znanje iz područja medicine.

Vježba spašavanja na Dravi
Vježba spašavanja na Dravi // Foto: Luka Krušec / LuMedia

Što se tiče opreme, Bojovski kaže da imaju sve što im treba, a pohvalio se i činjenicom da se upravo dovršava uređenje novih prostora koprivničke stanice HGSS-a. Novi se prostor nalazi u koprivničkom kampusu, u njemu će biti sjedište stanice, pa će tamo biti smještena i oprema, sala za sastanke i sve ostalo što im treba za normalan rad, a kroz mjesec dana bi se trebali smjestiti u njega.

Članovi HGSS-a zahvaljuju na pomoći Koprivničko-križevačkoj županiji koja je i njihov osnivač te im pruža veliku podršku, bilo financijsku ili u nekom drugom obliku. Podršku im pružaju i sve ostale jedinice lokalne samouprave, i gradovi i općine, jer su prepoznali važnost njihovog zadatka.

Za kraj razgovora Bojovski je izdao i nekoliko uputa izletnicima i avanturistima.

– Volio bih ponovno naglasiti da prije samog odlaska u planinu, ne govorim sad samo o Kalniku, nego o bilo kakvom izletu, treba dobro proučiti vremensku prognozu, stazu po kojoj se misli hodati te se treba dobro i kvalitetno pripremiti. Jer koliko god se činila neka staza bezazlenom, uvijek se može, na žalost, nešto dogoditi – zaključuje pročelnik, poručujući svima da u slučaju potrebe uvijek imaju 112 za nazvati, a da će se volonteri HGSS-a uvijek drage volje odazvati i dati sve od sebe da pomognu.

HGSS
Nakon potpisivanja ugovora o financiranju djelatnosti HGSS-a u županijskoj upravi // Foto: kckzz.hr

Izuzetno vrednujemo angažman, trud i požrtvovnost članova HGSS-a, poručuju iz Koprivničko-križevačke županije.

Koprivničko-križevačka županija financijski, kao i u svakom drugom smislu, podržava rad HGSS-a, stanice Koprivnica, od njezinog osnutka 2016. godine, a u sklopu koje djeluju ispostave u Križevcima i Đurđevcu.

– Vrijednost ovogodišnjeg ugovora je gotovo 14.000 eura, uz povećanje za 2700 eura u odnosu na prošlu godinu. Svake godine nastojimo kroz materijalnu potporu pokazati koliko vrednujemo njihov angažman, trud, profesionalnost i požrtvovnost te napraviti iskorak u tom smislu jer smo svjesni kako njihov rad zahtijeva ulaganje u opremu i edukaciju – napominje pročelnica službe ureda župana Melita Ivančić.

Vježba spašavanja na Dravi
Melita Ivančić na vježbi spašavanja // Foto: Luka Krušec / LuMedia

Dodaje i kako su članovi HGSS-a nebrojeno puta pokazali da se na njih može računati i u najsloženijim situacijama, odlično surađuju s ostalim sastavnicama sustava civilne zaštite županije te spominje i njihovo kontinuirano ulaganje u edukaciju i usavršavanje u svim poljima.

– U dosadašnjim kriznim situacijama pokazali su najvišu razinu operativnog djelovanja što uvelike doprinosi dobrobiti, zaštiti i sigurnosti naših sugrađana. S obzirom na njihov doprinos kvaliteti cjelokupnog županijskog sustava civilne zaštite, Koprivničko-križevačka županija će i dalje biti potpora i partner koprivničkoj stanici HGSS-a, kao i od samih početaka, te se veselimo budućoj suradnji – naglašava pročelnica Melita Ivančić.

Ovaj sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom

Foto: HGSS i Luka Krušec/LuMedia

HGSS-ovci na čamcu na rijeci Dravi Vježba spašavanja na Dravi Vježba spašavanja na Dravi HGSS

Vozilo HGSS-a // Foto: Luka Krušec / LuMedia

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti