Petak, 19. srpnja 2024.

Hrvatska obrtnička komora: Povećanje cijena nije posljedica konverzije kune u euro

Hrvatska obrtnička komora podržava apel Vlade i poziva poduzetnike koji su eventualno iz neznanja zaokružili cijene na cent, dva više da isto isprave i tako izbjegnu moguće sankcije

- Oglas -

Obrtnici su se dobro pripremili za proces konverzije kune u euro kao službene valute Hrvatske.

Cijeli sustav Hrvatske obrtničke komore je kroz informiranje i edukaciju, kao i pojedinačno savjetovanje, kontinuirano upoznavao obrtnike s koracima koje trebaju poduzeti.

Najsloženije je razdoblje od dva tjedna dvojnog optjecaja tijekom kojeg su svi obrti koji posluju s gotovinom dodatno preuzeli i ulogu mjenjačnica, a potrošačima je komplicirano koristiti i preračunavati iznose u dvjema valutama te se naviknuti na korištenje novih kovanica.

- Oglas -

Svi zajedno moramo biti strpljivi i imati razumijevanja, a eventualna nesnalaženja pomoći razjasniti, poručuje predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

“U pogledu preračunavanja i dvojnog iskazivanja cijena pravila su jasna i moraju se poštovati i sigurni smo da je većina obrtnika tako i postupila. Ako je kod pojedinih obrtnika došlo do povećanja cijena to je iz opravdanih razloga, zbog povećanih troškova, a nije posljedica konverzije kune u euro”, napominje Kratohvil.

Također, Hrvatska obrtnička komora podržava apel Vlade i poziva poduzetnike koji su eventualno iz neznanja zaokružili cijene na cent, dva više da isto isprave i tako izbjegnu moguće sankcije.

Hrvatska obrtnička komora cijeni dosad poduzete mjere Vlade za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, ali pravila tržišnog poslovanja su neumoljiva pa se povećanje cijena uslijed stalnog povećanja ulaznih troškova ne može ni izbjeći ni zanemariti, a ovisi o okolnostima poslovanja svakog obrtnika pojedinačno.

Eventualna poskupljenja produkt su povećanja troškova poslovanja, primjerice povećane osnovice minimalne plaće što je utjecalo na obvezu svih poslodavaca, a pogotovo na ugostiteljstvo i graditeljstvo. Osim povećanja minimalne plaće za radnike, s 1. siječnjem na snagu je stupila i Naredba o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obavezna osiguranja za 2023. godinu što znači nove, veće troškove za sve obrtnike.

- Oglas -

Hrvatska obrtnička komora i dalje će svojim članovima pružati sve relevantne informacije kako bi im olakšali proces prilagodbe poslovanja u procesu uvođenja eura. Sva pitanja oko uvođenje nove valute mogu postaviti na mail adresu euro@hok.hr.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti