Srijeda, 21. veljače 2024.

Hrvatske rukometašice protiv Francuske za finale: ‘Borit ćemo se do zadnjeg daha’

Mi moramo igrati rukomet koji najbolje znamo, sa srcem, baciti se na glavu. Atmosfera je odlična među svima nama, veliko hvala svima od srca na podršci i jedva čekamo da krene, istaknula je Katarina Ježić, kapetanica Hrvatske

- Oglas -

Kada se ostvaruju pobjede i nosi vas zanos borbe za medalju, dani na velikom natjecanju brzo prolaze. Tako su brzo prohujala i dva dana predaha od posljednje utakmice u skupini hrvatskih rukometašica i polufinala. Pazite, nije pogreška, polufinala. Prvog u povijesti hrvatskog ženskog rukometa i prvog uopće neke hrvatske ženske reprezentacije (odbojkašice) nakon 1999. godine. Na putu do finala, odnosno medalje, za početak stoji Francuska. Može li se hrvatska sportska bajka nastaviti? Imaju li naše rukometašice još neki skriveni adut u rukavu da do kraja šokiraju rukometni svijet, premda je i ovo što su do sada napravile podvig pa nakon svjetskih prvakinja bez naslova ostave i europske?

Dakle, nakon Mađarske, Nizozemske, Srbije, Norveške, Rumunjske i Njemačke pred hrvatskim rukometašicama je Francuska. To je sedma utakmica u dva tjedna. A sedam je kažu sretan broj. Poželimo da nas sve zajedno odvede do vječnosti.

Ako sa strane ostavimo Hrvatsku i domaćina Dansku, od kojeg se s razlogom puno očekivalo, uz Norvešku, Francuska je najviše pokazala na ovom Europskom prvenstvu. Uostalom podatak da su još bez poraza najbolje govori o njihovoj snazi.

- Oglas -

Sjajni vratari i obrana oduvijek su bili forte ekipe koju u drugom mandatu vodi Olivier Krumbholz. S njima je osvojio deset medalja. Između ostalih dva svjetska i jedno europsko zlato, jedno olimpijsko i tri svjetska srebra, i tako dalje, i tako dalje… U Danskoj brane naslov europskih prvakinja iz Bercya od prije dvije godine.

Teško je reći koja je od tri sjajne vratarke bolja. Prvi izbor je Amandine Leynaud (34. god, 235 nastupa u reprezentaciji), danas jedna od četiri članice najboljeg kluba svijeta, mađarskog Gyora. Na ovom prvenstvu je obranila 40 udaraca od 126 napada i s 32 posto je među deset najboljih. S manjom minutažom, ali boljim postotkom obrana, tu je Cleopatre Darleaux (25 obrana, 71 udarac, 35 %). Na tribinama je za sada Laura Glauser.

Napadački Francusku nose Grace Deuna Zaadi kao srednja vanjska (Rostov Don, 15/28, 54%), Estele Nze Minko lijevo (Gyor, 21/32, 66%) i Alexandra Lacrabere (Fleury Loriet, 33. god, 244 nastupa/801 pogodaka, 25/36, 69%). Gotovo ništa slabije nisu ni one koje ih mijenjaju. Meline Nockandy (Mez, 22. god, 4/8, 50%) kao srednja vanjska, Orlane Kanor (11/12, 92%) lijevo, ili Aissatu Kouyate (11/20, 55%), odnosno Ocean Ugolin Sercien (12/21, 57%) desno.

Na crti su Pauletta Foppa (19 god. Brest, 13/21 62%) i dobro znana Beatrice Edwige koja je u reprezentaciji već čitavu vječnost. Ona je i glavna obrambena snaga.

Francuska se jako može osloniti na svoja krila. Desno su Pauline Coatanea (10/14, 71%), i Laura Flippes (7/11, 64%). Na lijevoj strani su, pak, Siraba Dembele-Pavlović (10/12, 83%), drugi najbolji strijelac u povijesti francuske reprezentacije, te Chloe Valentini (10/15 70%).

- Oglas -

Ta je reprezentacija u šest susreta postigla 159 pogodaka iz 251 pokušaja. Ima 63 posto realizacije. Hrvatska je samo malo slabija. Naše rukometašice su postigle deset pogodaka manje, uz jedan uradac manje, a imaju 60 posto učinka. Ali, statistika je tu, kao i povijest, da se mijenja. Vrijeme je da Hrvaska otvori još jednu novu stranicu povijesti.

“Sve je u normali, jučer smo se odmorili, imamo video danas, jučer smo isto imali video. Sutra nas čekaju završni detalji za ovu utakmicu. Srce je najvažnije, i naravno glava koja mora razmišljati u pravim trenucima, onda si jači od najjačih. Mi smo imali konferenciju EHF-a i stječem dojam da nas Francuskinje respektiraju, ali i osjećaju neko olakšanje jer igraju s nama. Mi ćemo unijeti svu svoju emociju i to je ono što bi trebalo biti jako važno”, istaknuo je Nenad Šoštarić, izbornik hrvatske ženske seniorske reprezentacije, a prenose službene internetske stranice HRS-a.

Katarina Ježić, kapetanica Hrvatske, očekuje vrlo tvrdu utakmicu.

“Francuska je jako dobra ekipa koja je pokrivena na svim pozicijama, one su europske prvakinje. Mi moramo igrati rukomet koji najbolje znamo, sa srcem, baciti se na glavu. Atmosfera je odlična među svima nama, veliko hvala svima od srca na podršci i jedva čekamo da krene”, istaknula je ona.

Paula Posavec, reprezentativka Hrvatske, ističe kako je Francuska reprezentacija koja je već godinama u samom vrhu svjetskog rukometa.

“Imaju izvanredne igračice koje igraju u najvećim klubovima, imaju i naviku igranja završnica na velikim natjecanjima. Mi ćemo svakako dati sve od sebe i vidjet ćemo, obećajemo borbu do posljednjeg daha”, poručila je Paula.

EHF EURO 2020: POLUFINALE

18.12.2020. 18:00 HRVATSKA – FRANCUSKA
18.12.2020. 20:30 NORVEŠKA – DANSKA

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti