Nedjelja, 25. veljače 2024.

Hrvoje Košćec: ‘Imamo značajan broj privatnih investicija, poslovna zona se širi, a Sveti Ivan Zelina postao je poželjno mjesto za život’

U razgovoru za portal Klikaj.hr, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline otvoreno je progovorio o svim kapitalnim i infrastrukturnim projektima koji su realizirani i koji će se u narednim godinama realizirati, razvoju poslovne zone, kvaliteti života i perspektivi mladih, a osvrnuo se i na predstojeće izbore

- Oglas -

Nakon izazovne prošle godine i predstojećih europskih, parlamentarnih i predsjedničkih izbora, razgovarali smo s gradonačelnikom Svetog Ivana Zeline Hrvojem Košćecom. U razgovoru za portal Klikaj.hr, Košćec je otvoreno progovorio o svim kapitalnim i infrastrukturnim projektima koji su realizirani i koji će se u narednim godinama realizirati, razvoju poslovne zone, kvaliteti života i perspektivi mladih te se osvrnuo i na predstojeće izbore.

Gradonačelniče, izazovna 2023. godina je prošla, kako biste je ocijenili, što se točno promijenilo na bolje u vašem gradu i kakva je situacija s kapitalnim projektima te na koji segment vašeg rada ste najponosniji?

Godinu su u najvećoj mjeri obilježili projekti sufinancirani europskim sredstvima što je imalo značajan utjecaj na rast gradskog proračuna. Najznačajnija i najveća je investicija od gotovo 5,3 milijuna eura na sanaciji nerazvrstanih cesta u sklopu operacije “Vraćanje u ispravno radno stanje nerazvrstanih cesta oštećenih u potresu”. Samo za usporedbu, zahvaljujući EU sredstvima obnovili smo u samo četiri mjeseca više cesta nego što bi kroz redovno održavanje obnovili kroz 10 godina.

- Oglas -

Završeno je nekoliko kapitalnih projekata od kojih svakako treba istaknuti izgradnju “Zelinskog multifunkcionalnog centra za prevenciju s knjižnicom”. Nadalje, tu je nadogradnja vatrogasnog centra u Svetom Ivanu Zelini s izgradnjom nove prometnice te 20 novih parkirnih mjesta.

Hrvoje Košćec
Otvorenje Zelinskog multifunkcionalnog centra // Foto: Grad Sveti Ivan Zelina

Izgrađene su dvije nove dionice nogostupa, prva u naselju Paukovec, a druga na dionici od raskrižja s državnom cestom do župne crkve u Blaškovcu.

Brzi optički internet stigao je sredinom godine i u naš grad tako da građani konačno mogu imati stabilnu i brzu internetsku vezu. Trenutačno su pokrivena naselja Sveti Ivan Zelina, Biškupec, Gornja Topličica i Šulinec, a mreža se već gradi i u smjeru Goričice i u smjeru Komina.

Ljeto u Zelini zaživjelo je punim plućima u Čudesnoj šumici i vjerujem da je po prvi puta u novijoj povijesti bilo mnoštvo zanimljivog sadržaja i aktivnosti tijekom cijelog ljeta, a ovog Adventa po prvi puta u povijesti našeg grada imali smo klizalište koje je izvrsno prihvaćeno i posjećeno.

Sveukupno gledano, iza nas je uzbudljiva i dinamična godina.

- Oglas -
Zelinski multifunkcionalni centar
Zelinski multifunkcionalni centar // Foto: Zvonimir Markač

Što od infrastrukturnih projekata planirate u ovoj godini?

U planu je nekoliko većih projekata za koje već imamo osigurana EU sredstva. Prvi od njih je izgradnja novog dječjeg vrtića u Donjoj Zelini. U tijeku je izrada projektne dokumentacije, a početak radova na izgradnji planiramo sredinom godine. Vrijednost projekta procijenjena je na dva milijuna eura.

Drugi veliki projekt je cjelovita obnova zgrade Muzeja Zelina za koju je osigurano 2.498.637 eura bespovratnih EU sredstava. Ako ovom iznosu pribrojimo već iskorištena sredstva za konstruktivnu obnovu, dolazimo do ukupno 4.189.644 eura osiguranih EU sredstva za obnovu muzeja. U prvoj fazi odrađena je konstruktivna obnova, kako bi se zgrada ojačala i bila izdržljivija u slučaju potresa, dok je cilj druge faze kompletna energetska obnova vanjske ovojnice zgrade, dogradnja stubišta i lifta za pristup osoba smanjene pokretljivosti, izvođenje kompletnih instalacija vodovoda i odvodnje, elektroinstalacija i rasvjete, sustava grijanja, hlađenja i ventilacije.

Hrvoje Košćec, gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina
Hrvoje Košćec, zelinski gradonačelnik // Foto: Zvonimir Markač

Treći veliki projekt je sanacija odlagališta otpada Cerovka. Iako već nekoliko godina odlagalište nije u funkciji, potrebno je provesti cjelovitu sanaciju te je za projekt osigurano 85 posto sredstava od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Treba spomenuti i nekoliko projekata koje ćemo financirati vlastitim sredstvima, a to je prije svega izgradnja nogostupa uz državnu cestu DC3 u naseljima Pretoki, Črečan i Hrastje te početak radova na dionici od Donje Zeline prema Goričici.

U tijeku su radovi na izgradnji ceste i platoa kod crkve u Kominu te na izgradnji sportskog parka (vježbališta na otvorenom) u sklopu sportsko-rekreacijskog centra.

Kao što možete vidjeti, projektima su pokriveni različiti segmenti, i to predškolski odgoj, kultura, gospodarenje otpadom, sigurnost u prometu, cestovna infrastruktura i sport.

Svatko tko prođe kroz Sveti Ivan Zelinu ne može ne zamijetiti razvoj poslovne zone. Što se konkretno događa na tom planu i što još možemo očekivati od investicija?

Značajan je broj novih privatnih investicija na području grada. Prethodnih godina su dominirali novi trgovački centri, dok je u 2023. godini najviše investicija bilo u skladišni prostor vezan uz proizvodnju te logističko-distributivne centre.

Nakon što je prije desetak godina zatvoren outlet Sveta Helena, od ove godine prostor i objekti su ponovno u funkciji, ali sada s novim poslovnim sadržajem.

Ključni element razvoja poslovne zone je transparentnost. Nema takozvanih “sitnih slova” niti skrivenih zamki. Svaki investitor dobiva pravovremenu i točnu informaciju o mogućnostima ulaganja na području grada. Komunalni doprinos i komunalna naknada su među najnižima u cijeloj županiji te značajno niži nego u gradu Zagrebu, što dugoročno znači i niže troškove poslovanja.

Za iduću godinu najavljene su nove investicije u logističko-distributivne centre te stanogradnju.

Bager
Ilustracija // Foto: Grad Sveti Ivan Zelina

Vaš grad razvija se i na polju turizma, svake godine sve je više smještajnih kapaciteta, a eno-gastro ponuda isto je u blagoj ekspanziji. Kakva je tu situacija i što je grad realizirao u prošloj godini, a što planira u ovoj?

Turizam je vrlo hirovit i ovisi o mnogim faktorima. Prije desetak godina na području grada nije bilo gotovo ni jedne kuće za odmor, a danas ih je više od 30. Iako to nije puno u apsolutnim brojkama, značajna je činjenica da je popunjenost dobra tijekom cijele godine, da gostiju ima svake godine sve više te da su gosti većinom iz inozemstva. Broj turista raste proporcionalno s njihovim zadovoljstvom turističke ponude, gastronomske ponude, kvalitetom komunalne infrastrukture, atraktivnim manifestacijama. Iako moram priznati da su neki segmenti daleko od savršenog, ali svako unapređenje nekog od segmenata utječe na sve ostale. Zelina danas ima značajno bolje preduvjete nego prije, a trudit ćemo se i dalje podizati kvalitetu usluge.

Turistička zajednica je mnogim iznajmljivačima pomogla u prvim koracima, a kontinuirano radi na promicanju grada Svetog Ivana Zeline kao poželjne turističke destinacije. Upravo je nedavno objavljen video koji na dinamičan i slikovit način pokazuje ljepote prirode te bogatstvo okusa vinske ceste Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskog i Samobora. Nagrade i priznanja koje pristižu pokazatelj su kvalitete, a izgleda da često ni sami nismo svjesni kvalitete sadržaja koji se nudi, već nam na to treba ukazati netko “izvana”.

Hrvoje Košćec
Gradonačelnik Hrvoje Košćec // Foto: Arhiva Klikaj.hr

Što se tiče europskih projekata i financiranja koji su vam planovi za dalje i što građani mogu očekivati u budućnosti?

Osim već spomenutih projekata, planiramo izgradnju još jednog dječjeg vrtića u naselju Sveta Helena, a trenutačno pripremamo dokumentaciju za prijavu na EU natječaj.

U tijeku je projekt implementacije takozvanih “pametnih pješačkih prijelaza” na četiri najproblematičnije lokacije. Ugradit će se dodatni znakovi te dodatno svjetlosno upozorenje kako bi pješaci bili vidljiviji, a vozači bili dodatno upozoreni na prisustvo pješaka.

U užem centru grada pripremamo prijavu na EU natječaj za rekonstrukciju zgrade starog suda u Glazbeno-edukativni centar. Već imamo pripremljenu kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju i pravomoćnu građevinsku dozvolu pa se nadamo da ćemo putem EU natječaja osigurati potrebna financijska sredstva.

Zelinski gradonačelnik Hrvoje Košćec
Zelinski gradonačelnik Hrvoje Košćec // Foto: Zvonimir Markač

Uz ove projekte za koje će se aplicirati na natječajima za EU fondove u proračunu Grada izdvojeni su i neki dodatni projekti kao kapitalni. Možete li nam reći o čemu je riječ?

Najveći projekt je izgradnja nogostupa uz državnu cestu DC3 od Goričice do Komina, ukupne duljine od oko 12 kilometara. Trenutačno su završene dvije kraće dionice nogostupa. Konkretno radi se o dionici Komin, od raskrižja prema autocesti do dućana u centru, te o dionici Blaškovec, od državne ceste do župne crkve.

Krajem ove godine smo raspisali natječaj za izgradnju dionice Pretoki-Črečan-Hrastje ukupne duljine od oko dva kilometra, odabrali smo najpovoljnijeg izvođača te će radovi započeti već početkom ove godine.

Također, planiramo početkom godine raspisati natječaj za izgradnju dionice od Donje Zeline kroz Goričicu do skretanja za Blaškovec, ukupne duljine od oko tri kilometra. Ako ne bude komplikacija s javnom nabavom, radovi bi mogli krenuti sredinom godine.

Drugi značajni projekt je garaža u samom centru grada. Imamo izrađeno idejno rješenje te je u 2024. godini planirana izrada projektno-tehničke dokumentacije.

Asfaltirana cesta
Ilustracija // Foto: Facebook Hrvoje Košćec

Kakva je situacija što se tiče komunalne infrastrukture, ima li tu nekih novosti?

U 2024. godini će biti završen projekt regionalnog vodoopskrbnog sustava gdje smo za više od 1500 kućanstava osigurali besplatni priključak na vodovodnu mrežu. Projekt i radovi traju tri godine i u sklopu projekta je izvedeno 65 kilometara vodovodne mreže te pripadajući priključci. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 8,6 milijuna eura.

Nastavljamo s redovnim održavanjem nerazvrstanih cesta pri čemu prvenstveno mislim na asfaltiranje makadamskih puteva te ćemo, kao i svake godine, dopuniti sustav javne rasvjete gdje god još nedostaje. Treba spomenuti da je na prostoru cijelog grada još prije četiri godine uvedena potpuno nova energetski učinkovita rasvjeta te u potpunosti usklađena sa zakonom o sprječavanju svjetlosnog onečišćenja, što nam u ovim vremenima nestabilnih cijena osigurava značajne uštede.

U planu je i opremanje novih dječjih igrališta te nastavak uređenja vatrogasnih i društvenih domova.

Prema informacijama koje imamo, možemo slobodno reći da je danas Sveti Ivan Zelina postao poželjan grad za život, kakva je po vama perspektiva za mladog čovjeka koji odluči ostati u ovom gradu?

Moram priznati da sam kao gradonačelnik malo subjektivan, ali najbolji odgovor na vaše pitanje daje broj doseljenih obitelji i pojedinaca. Grad Sveti Ivan Zelina u samom vrhu je u Republici Hrvatskoj po povećanju broja stanovnika. Priroda je prelijepa s puno zelenila, imamo bogat kulturni, sportski i zabavni sadržaj, a opet je dovoljno mirno okruženje za obiteljski život. Mladima željnim zabave vjerojatno nedostaje mjesta za izlazak, no Zagreb je dovoljno blizu.

I za kraj da se malo dotaknemo politike, kakvi su vam planovi za predstojeće parlamentarne i lokalne izbore?

Kao i do sada, aktivno ću se uključiti u spomenute izbore. Dokle god imam podršku lokalne zajednice, odnosno stanovnika našeg grada, trudit ću se na svaki mogući način doprinijeti razvoju grada u svim segmentima života i rada. Što se tiče parlamentarnih izbora, siguran sam da Hrvatskoj trebaju nova rješenja i ljudi s više znanja i iskustva u realnom sektoru. Apeliram na glasače da prilikom izbora više gledaju na pojedinačne kandidate i njihove uspješne projekte, jer i stranke su sastavljene od pojedinaca. Hrvatskoj trebaju ljudi sa znanjem, a ne “stranačka stega”.

Sveti Ivan Zelina
Sveti Ivan Zelina // Foto: Facebook Hrvoje Košćec
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti