Utorak, 28. svibnja 2024.

HZJZ: preporuke za održavanje proba umjetnika i djelatnika u kulturi

Probe se smiju održavati samo sukladno rasporedu i s točno onim umjetnicima i voditeljima te tehničkim osobljem koje je navedeno u rasporedu

- Oglas -

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u preporukama za sprječavanje zaraze Covid-19 tijekom održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi, uz ostalo navodi da se smiju održavati samo sukladno rasporedu i uz obaveznu evidenciju o nazočnima.

Uz redovitu preporuku o pojačanoj osobnoj higijeni te higijeni ruku i fizičkoj distanci, kao i uporabi dezinficijensa, vlastitog posuđa i nošenja maski za lice tijekom boravka u prostoru gdje se održavaju probe, djelatnicima u kulturi preporučuje se i svakodnevno mjerenje tjelesne temperature.

Probe se smiju održavati samo sukladno rasporedu i s točno onim umjetnicima i voditeljima te tehničkim osobljem koje je navedeno u rasporedu, a za svaku probu potrebno je voditi evidenciju s podacima o nazočnima radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze.

- Oglas -

HZJZ preporučuje da probe budu vremenski skraćene koliko god je to moguće te da se u što većoj mjeri osigura fizičko distanciranje umjetnika i osoblja.

Za probe puhačkih sekcija preporučuje se povećanje fizičke distance na minimalno dva metra uz zaštitne pregrade između umjetnika.

Isto tako se preporučuje da se probe, ako je moguće održavaju na otvorenom prostoru uz minimalnu udaljenost od 1,5 metra, odnosno 2 metra za puhače i pjevače.

Rekvizite i ostalu opremu nakon korištenja treba dezinficirati.

Presvlačenje i tuširanje nakon proba trebalo bi se obaviti u što kraćem vremenskom periodu uz mjere fizičke distance, a kad god je moguće, tuširanje se treba obaviti kod kuće, preporučuje HZJZ.

- Oglas -

Prostorije u kojima se održavaju probe treba prozračivati najmanje dvaput dnevno te, ako je moguće, ostaviti otvoren prozor tijekom probe.

Isto tako se preporučuje da klasični klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe, a sve površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i na kraju svake probe, a najmanje dvaput na dan.

Probe se smije organizirati isključivo u prostorima u kojima je moguće poštovati fizičku udaljenost od 1,5 metra, odnosno 2 metra za puhače i pjevače.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti