Subota, 22. lipnja 2024.

‘I životinje pate i umiru zbog vrućine, većina nema ni odgovarajuće kućice pa se ljeti ne mogu skloniti od sunca’

Životinje uvijek treba zaštititi od izravnog sunca, a pse je najbolje prošetati rano ujutro i kasno navečer. Mačkama, pticama, ježevima, pčelama i drugim životinjama treba svakodnevno osigurati svježu vodu

- Oglas -

Dok provodimo vruće ljetne dane tražeći osvježenje u moru ili u klimatiziranim prostorima, malo tko razmišlja da mnoge životinje pate i umiru zbog vrućine.

S jedne strane, brižni skrbnici vode pse na rijeke, mora, potoke i jezera kako bi se rashladili te provode s njima vrijeme u hladu ili pod klimom, no s druge strane, bešćutni pojedinci vežu pse na lanac za bunar, koš za kukuruz ili za šipku u polju i ostavljaju ih da trpe nesnosne vrućine.

“Većina nema čak ni odgovarajuće kućice, već im je jedini zaklon stara zahrđala bačva ili ruševna šupa. Izloženi su svim vremenskim nepogodama pa se ljeti ne mogu skloniti od užarenog sunca i umiru od žeđi i toplotnog udara”, ističu iz udruge Prijatelji životinja dodajući da ljeti dobivaju brojne dojave o psima na lancu koji skapavaju pod vrelim suncem.

- Oglas -

Također, navode da je osobito tragično što su i ove godine u požarima u Dalmaciji već stradale mnoge životinje, a među njima i psi na lancima, koji ne mogu pobjeći iz takvih pogibeljnih situacija.

“Uz stravu cjeloživotnog držanja na lancu, psi se ne mogu spasiti ni od vatre i umiru u najgorim mukama, dok ljudi za to vrijeme spašavaju automobile, novce i imovinu. Lanac ih sputava u kretanju i prisiljava da život provedu u bijednim uvjetima, a zbog kratkoće lanca jedu i obavljaju nuždu na istome mjestu. Brojni su slučajevi da im se lanac ureže u vrat kao posljedica godina zanemarivanja”, istaknuli su iz udruge te naglasili da psi na lancu iznimno pate.

Podsjećaju da su psi članovi obitelji, a ne ukrasi za dvorište ili alarmni sustavi, zbog čega su pokrenuli inicijativu za izmjene Zakona o zaštiti životinja.

Osim potpune zabrane držanja pasa na lancu, na web-stranici www.boljizakon.net detaljno obrazlažu i prijedloge da se zakonskim izmjenama propišu i uvođenje takozvane Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpuna zabrana životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka i druge izmjene.

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da će se 2022. osnovati Povjerenstvo koje će započeti s radom na izmjenama Zakona o zaštiti životinja.

- Oglas -

Pokrenuta je i peticija uime Mreže za zaštitu životinja, koja se može potpisati OVDJE. Do sada je skupila više od 60.000 potpisa, a podršku zabrani lanca dale su mnoge institucije te lokalne i regionalne zajednice, dok su ankete pokazale podršku građana veću od 80 posto.

“Podsjećamo sve i da za vrućih dana nikada ne ostavljaju životinje u zatvorenim automobilima jer temperatura može u samo nekoliko minuta dostići 50 °C”, kažu Prijatelji životinja.

Isto tako, naglasili su da životinje uvijek treba zaštititi od izravnog sunca, a pse je najbolje prošetati rano ujutro i kasno navečer. Mačkama, pticama, ježevima, pčelama i drugim životinjama treba svakodnevno osigurati svježu vodu u plitkim posudama i zdjelicama.

“Apeliramo na sve da pokažu suosjećanje za sva bića kojima treba voda za preživljavanje kao i nama”, poručuju Prijatelji životinja.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti