Petak, 29. rujna 2023.

IN MEMORIAM Preminula poznata koprivnička frizerka Danica Vrban

Danica je u Koprivnicu doselila 1942. gdje završava frizersku školu i četiri godine radi kao frizerska pomoćnica

- Advertisement -

U 82. godini nas je napustila istaknuta koprivnička obrtnica, Danica Vrban

Po Danici je nazvan jedan od najstarijih koprivničkih frizerskih salona, na uglu Basaričekove i Meštrovićeve koji djeluje od 1967. godine.

Danica je rođena 1. siječnja 1940. u Josipdolu. U Koprivnicu je doselila 1942. gdje završava frizersku školu i četiri godine radi kao frizerska pomoćnica, ali već 1968. otvara svoj salon na mjestu gdje se nalazi i danas.

- Advertisement -

Ostavila je neizbrisiv trag u zlatnim vremenima koprivničkog frizerstva sredinom sedamdesetih i osamdesetih 20. stoljeća. Svojom srdačnošću je bila magnet za druženja i udruživanja s kolegama frizerima iz cijele bivše države.

Završila je likovnu školu Ivana Lovrekovića Paleta te počela intenzivno slikati i sudjelovala na nekoliko izložbi. Njezinoj velikoj energiji je još nešto trebalo pa se aktivno uključila u rad udruge invalida Koprivničko-križevačke županije i s Likovno kreativnom grupom radila s djecom iz Podravskog sunca.

Danica Vrban je bila jedna od onih koja je nakon osnivanja Udruženja kao mlada obrtnica sa svojim kolegama aktivno doprinosila razvoju Udruženja obrtnika kao ozbiljne institucije.

Bila je dugogodišnja predsjednica Sekcije frizera, ali i članica Izvršnog savjeta Udruženja u mandatu 1981-1985.

Jedan od važnih segmenata poslovanja Udruženja obrtnika Koprivnica bila je Zanatlijska štedno-kreditna zadruga osnovana 1969. godine radi kreditiranja obrtnika jer o kreditu banaka tada obrtnici nisu mogli ni sanjati. U samim počecima djelovanja Zadruge Danica Vrba bila je članica Izvršnog odbora.

- Advertisement -

“Godine 2016. zajedno sa Danicom i njenom nasljednicom, kćerkom Tatjanom, u njenom salonu proslavili smo zajedničku 49. obljetnicu postojanja i salona i Udruženja obrtnika Koprivnica. Drago nam što će nam zadnje u mislima ostati njezin smijeh i osmijeh kojim nas je tada dočekala”, istaknuli su iz Udruženja Obrtnika Koprivnica.

Posljednji ispraćaj održat će se, u utorak, 9. veljače u 13.30 sati na koprivničkom gradskom groblju.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti