Utorak, 16. srpnja 2024.

Sve se može, kad se hoće: Sanja crta, šiša, trči, kugla, pjeva…

Uz rad u vlastitom frizerskom salonu, Sanja Dedić ima i razne hobije. Trenutačno se posvetila crtanju u kojem želi biti najbolja što je moguće. Njene portrete 'lajkaju' i slavne ličnosti koje crta.

- Oglas -

Prije 17 godina otvorila je svoj frizerski salon koji i danas uspješno posluje na zadovoljstvo svih njenih mušterija. U svom poslu uživa, voli ga raditi i uvijek u njega nastoji unijeti nešto novo i zanimljivo – kako zbog klijenata, tako i zbog sebe.

– Od malih nogu sam znala da želim biti frizerka. Zbog roditelja sam upisala studij prava, ali odustala sam jer me to zaista nije zanimalo. Volim svoju struku i zanimanje kojim se bavim ispunjava me. Trenutačno najviše uživam kad radim muške frizure jer su sad trendovi takvi da i na muškim glavama možemo vidjeti nešto zanimljivo, otkačeno i moderno. Zahtjevno je napraviti modernu mušku frizuru, ali meni je to užitak – kaže Sanja Dedić, vlasnica salona Esanela.

Ipak, sa Sanjom nismo pričali zato što dobro šiša, uživa u tome i ima velik broj zadovoljnih mušterija. Zainteresirala nas je nečim drugim. Naime, uz frizerski posao, Sanja, koja je nedavno proslavila 50. rođendan, ima i razne hobije. Trenutačno je okupira crtanje. Prije godinu dana upisala se u likovnu radionicu Ivana Lovrekovića u koprivničkom Domu mladih i sad već s lakoćom crta portrete slavnih.

- Oglas -

Sanja Dedić

Portrete crta s najvećim užitkom i sve je bolja u tome

– Kad gledam radove koje sam crtala prije godinu dana i ovo što sad znam, nemoguće je ne vidjeti razliku. Mrtvu prirodu ne volim crtati iako mog učitelja to ljuti, ali ne mogu sli pomoći. Portreti su mi omiljeni i sad se već na mojim crtežima dosta jasno vidi koga sam nacrtala – kroz smijeh kaže Sanja.

Prvi portret koji je nacrtala, kako kaže, ”ispao je Picasso”. Radila ga je pastelama i uokvirila ga kako bi ga uvijek imala pri ruci. Taj joj je portret drag. Možda je, kaže, malo smiješan, ali zaista ga voli. Najponosnija je na portret glumca Willa Smitha jer ga je nacrtala zaista detaljno i precizno. Zvijezdu Instagrama, Nicka Batemana nacrtala je tako dobro da je i sam Bateman lajkao fotografiju crteža koju je Sanja objavila.

– Kad crtam portret, radim to po fotografiji koja mi se svidi. Ne volim crtati ljude koje poznajem i koji su mi bliski, to mi je jako teško jer nikad nisam zadovoljna i ne znam jesam li sve njihove osobine uspjela prikazati svojim crtežom – kaže Sanja. Da dovrši portret potrebno joj je u prosijeku pet sati. Sad, kaže, već puno bolje barata olovkom i gumicom i to joj je omiljena tehnika. Tehniku ulja na platnu uopće ne voli. Naučila je dobro sjenčati i razmazati olovku po papiru kako bi dobila željeni efekt.

- Oglas -

Sanja Dedić

– Fasciniraju me lica i oduvijek me zanimalo kako netko nekog ”potrefi”. Sad shvaćam da se i kod crtanja s vježbom postiže finoća i da se neke stvari jednostavno moraju više raditi i ponavljati kako bi se u njima usavršili. Uz to, važno mi je da s matematičke strane promotrim to što crtam jer je matematika, točnije omjeri, kod crtanja jako važna – kaže Sanja koja, uz odlazak u radionicu, o crtanju čita iz literature, gleda videa na internetu i koristi svaku priliku kako bi naučila neki novi trik. Najviše, kaže, crta navečer. Sjedne pred televizor, uključi ga da može slušati novosti koje je zanimaju i crta.

Crtanje, fotografija, sport, pjevanje… nema toga što Sanji ne ide

Uz crtanje, koje je trenutačno najviše zanima i želi u njemu biti što bolja, Sanja ima i druge hobije. Pjeva u Podravkinom ženskom vokalnom sastavu, joggira, kugla, svaki dan vježba, zna heklati i štrikati, a izvještila se i u fotografiji. Koliko se Sanja posveti onome što je zanima, potvrđuje i činjenica da je 2014. godine bila 17. fotograf na Pixotu te na tom portalu svojim fotografijama osvojila mnoge titule fotografije dana, tjedna i mjeseca. Fotografije je objavljivala i na 500px gdje su jako popularne. Još jedna stvar koju je htjela naučiti u životu bilo je sviranje klavira. Sanja je stoga prije desetak godina kupila klavir i uz pomoć profesorice klavira naučila čitati note i svirati.

Sanja Dedić

Uz brojne hobije, Sanja pronalazi vremena i za putovanja. Sve se, kaže, može kad se dobro organizirate. Putuje s prijateljicom, voli se počastiti finom hranom i to joj je draže od kupnje torbica ili odjeće. Kako je deset godina živjela u Njemačkoj, tečno govori njemački i to joj, kaže, mnogo puta dobro dođe. Kći Helena i sin Kristian sad su već odrasli i Sanja je sretna što i oni, poput nje, rade nešto što vole i kreativni su.

– Jedna moja možda loša osobina je da bih htjela sve i htjela bih to dosta brzo, čak naglo. Sad me zanima crtanje i neću od njega odustati dok ne budem najbolja što mogu biti. Nakon toga, tko zna što će biti sljedeće – završava Sanja s osmijehom na licu.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti