Petak, 2. lipnja 2023.

Ivana Vincek iz Molvi osvojila drugo mjesto na Europskom prvenstvu frizera

Ovogodišnje Europsko prvenstvo zbog pandemije koronavirusa održano je virtualno, a Ivana je prijavu odradila još u ožujku

Predsjednica udruge obrtnika Općine Molve i vlasnica frizerskog salona Viva u Molvama Ivana Vincek ostvarila je plasman karijere na nedavnom Europskom prvenstvu frizera.

Ivanina kreacija na kojoj je radila gotovo dva mjeseca zauzela je drugo mjesto u umjetničkoj kategoriji Fantasy Style.

Ovogodišnje Europsko prvenstvo zbog pandemije koronavirusa održano je virtualno, a Ivana je prijavu odradila još u ožujku.

Formalno ocjenjivanje radova od strane komisije bilo je u travnju, a prošlog je vikenda održano proglašenje pobjednika.

Ivana Vincek i njena kreacija

“Uz klasični posao u salonu uvijek nastojim napraviti i korak više pa sam se tako odlučila i na ovo natjecanje. Prije svega nastupi na natjecanjima i ovakva priznanja divan su osjećaj i velika potvrda bezuvjetnog davanja sebe u ono što volim i radim, a da je to struka prepoznala daje dodatnu motivaciju”, rekla je Ivana.

Što se tiče same kreacije, ovdje se radi o složenoj kreaciji od kose. To je nešto više od uobičajene frizure pa su i pripreme nešto veće i zahtjevnije nego u ostalim kategorijama.

“Sama priprema ovakve kreacije zahtijevala je niz predradnji. Gotovo cijela kreacija se radila van modela/lutke, može se reći praktički na stolu. Odrezanu kosu je prvo trebalo ‘srediti’ – lijepiti, izbijeliti i bojati, a onda je krenula dodatna obrada i oblikovanje kose – geliranjem, upeglavanjem, pletenjem i samom pripremom elemenata kreacije. Kad su svi elementi bili spremni, došao je najzanimljiviji dio – sklapanje i izvedba kreacije na glavu lutke. Fantasy style kategorija se inače u frizerskom svijetu smatra krunom frizerstva, jer se iz nje mogu očitavati svi elementi iz ostalih kategorija – to je kao da ste sve kategorije stavili u jednu”, rekla je Ivana te dodala kako je ovogodišnje virtualno natjecanje olakšalo okolnosti jer se u udobnosti svojega salona moglo odraditi sve.

Također, virtualno natjecanje rezultiralo je manjim stresom, ali i manjim financijskim izdacima jer nije bilo troškova putovanja i smještaja u nekom od europskih gradova, gdje bi se takvo natjecanje održavalo.

No, s druge strane, virtualno natjecanje je zahtijevalo slanje samo dvije fotografije gotovog uratka. Što je dosta zahtjevno, jer se sa samo dvije fotografije morao dočarati cjelokupan dojam kreacije.

“Što se tiče ocjenjivanja pažnja se davala na to da fotografije nisu fotošopirane jer bi to značilo direktnu diskvalifikaciju, a sve ostalo kod ocjenjivanja je isto kao i na uobičajenom natjecanju. Bodovalo se prema težini tehničke izvedbe, što je ovog puta rezultiralo srebrnim odličjem”, istaknula je Ivana.

Više fotografija možete pogledati ovdje.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti