Subota, 18. svibnja 2024.

Izgradnja Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin odlično napreduje

Riječ je suvremeno opremljenoj središnjoj zgradi u bolničkom krugu u kojoj će se nalaziti i medicinsko-biokemijski laboratorij, RTG dijagnostika, osam operacijskih sala, odjeli jedinice intenzivnog liječenja i niz drugih sadržaja

- Oglas -

Izgradnja nove zgrade Centralnog operacijskog bloka u krugu Opće bolnice Varaždin odlično napreduje. Sljedećeg će tjedna početi pripremni radovi za izgradnju spojnih hodnika prema okolnim bolničkim zgradama, a do jeseni će biti završena cijela vanjska ovojnica koja će se prostirati na ukupno 11.700 četvornih metara.

Podsjetimo, radovi se izvode u sklopu projekta ukupno vrijednog 45.077.468,19 eura, od čega je 43.064.198,02 eura bespovratnih EU sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Dva milijuna eura osigurala je Varaždinska županija, i to za podzemnu garažu i helidrom.

Izgled Centralnog operacijskog bloka varaždinske Opće bolnice
Izvor fotografije: Varaždinska županija

“Možemo biti ponosni na tijek radova. Prije nekoliko mjeseci još smo bili ‘ispod zemlje’, položili smo vremensku kapsulu, a sada se privode kraju radovi u prizemlju, na prvoj etaži. S ponosom mogu reći da će do jeseni biti završena cijela vanjska ovojnica ove zgrade. Sljedeći tjedan kreću radovi na pripremi za spojne hodnike između novog objekta i zgrada neurologije, kirurgije, ginekologije, interne i objedinjenog bolničkog prijema te dnevne bolnice. Zahvaljujući županu Varaždinske županije i odluci županijske skupštine, dva milijuna eura ulaže se upravo u ovaj dio ispod zemlje, gdje će se nalaziti podzemne garaže i tehnički sadržaji, dok će na krovu objekta biti helidrom. Ponosni smo jer ovime dobivamo novu bolnicu, integrirani sustav i poboljšavamo kvalitetu zdravstvene skrbi”, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Damir Poljak.

- Oglas -
Djelatnice Opće bolnice Varaždin
Foto: Varaždinska županija

Riječ je o najvećem EU projektu u području zdravstva u Varaždinskoj županiji, a rezultirat će suvremenom opremljenom središnjom zgradom u bolničkom krugu u kojoj će se nalaziti i medicinsko-biokemijski laboratorij, RTG dijagnostika, osam operacijskih sala, odjeli jedinice intenzivnog liječenja i niz drugih sadržaja.

“Na početku mandata sam naglasio da ću poduzeti sve da zdravstvenu skrb na području Varaždinske županije dignemo na višu razinu, da napravimo dodatan iskorak. Upravo to činimo u tri smjera: izgradnjom, dogradnjom i adaptacijom postojećih prostora, potom nabavom dijagnostičkih aparata i uređaja te slanjem liječnika na specijalizacije. Do kraja godine imat ćemo 153 liječnika na specijalizacijama. Da je trenutno teško boraviti i raditi u ovim uvjetima u cijelom krugu bolnice, zasigurno je, ali molim sve pacijente i djelatnike za strpljenje tijekom još godinu i pol dana koliko će trajati radovi, dok se ne završi ovaj objekt i hodnicima spoji sa susjednim zgradama. Kada sve to završimo, ovo će biti ‘bolnica cukorek'”, rekao je župan Stričak.

Također, podsjetio je da je još prije 20-ak godina potpisan prvi sporazum između bolnice, Županije i resornog ministarstva u kojem je utvrđena potreba da se izgradi takav objekt, no potom se gotovo dva desetljeća nije događalo ništa.

Obilazak radova izgradnje Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin
Foto: Opća bolnica Varaždin

“Jedan od prvih ugovora koji sam potpisao kao župan, i to 2. srpnja 2021. godine, bio je ugovor za izradu glavnog projekta upravo za Centralni operacijski blok. Iduće godine, 30. kolovoza 2022. je izdana pravomoćna građevinska dozvola, 26. lipnja prošle godine potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava, 11. srpnja ugovor za gradnju, a 24. studenoga 2023. premijer Andrej Plenković ovdje je postavio kamen temeljac. Upravo ti datumi najbolje govore o tijeku izgradnje Centralnog operacijskog bloka, pri čemu moram naglasiti da nije bilo tih sredstava osiguranih u državnom, odnosno europskom proračunu, da ih netko nije ispregovarao, najvjerojatnije danas ne bismo bili ovdje. A osoba zaslužna za osigurana EU sredstva je premijer Andrej Plenković, na čemu njemu i ministru zdravstva Viliju Berošu zahvaljujem”, istaknuo je župan.

Načelnica sektora za bolničku zdravstvenu zaštitu i kvalitetu zdravstvene zaštite Ministarstva zdravstva Anita Milas Anzić rekla je da je Ministarstvo zdravstva na čelu s ministrom Berošom u zadnjem mandatnom razdoblju pokrenulo reformu zdravstva koja se očituje u više dimenzija.

- Oglas -
Obilazak radova izgradnje Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin
Foto: Varaždinska županija

“Značajna sredstava iz državnog proračuna, ali i velike pomoći iz europskih fondova ulažu se u područje infrastrukture, medicinsku opremu i u područje zdravstvene snage. Sve zdravstvene i bolničke ustanove želimo renovirati, nadograditi, ali isto tako nabaviti medicinsku opremu, dijagnostičku i terapijsku koja je u skladu sa zadnjim napretkom svjetske tehnologije. Sve to će pridonijeti postizanju kvalitetnije zdravstvene usluge, a s ciljem da liječenje bude učinkovito, pravovremeno i dostupno svima, da se smanje liste čekanja, za što moram pohvaliti ravnatelja Opće bolnice Varaždin koji je učinkovito proveo skraćivanje liste čekanja. To se nastavlja i dalje, zato što je naš zajednički cilj zadovoljstvo pacijenta i njegovo uspješno liječenje”, zaključila je Milas Anzić.

U krugu varaždinske bolnice kreće izgradnja Centralnog operacijskog bloka, projekt je vrijedan 45 milijuna eura

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti