Subota, 18. svibnja 2024.

Darko Koren: ‘U 31 godinu postojanja Koprivničko-križevačke županije nikada nije bilo ovako velikih ulaganja u naš kraj’

U povodu Dana Koprivničko-križevačke županije razgovarali smo sa županom Darkom Korenom o značajnijim projektima te viziji županije u narednom razdoblju

- Oglas -

U subotu, 13. travnja, Koprivničko-križevačka županija slavi 31. obljetnicu od osnutka, a tim smo povodom razgovarali sa županom Darkom Korenom o značajnijim projektima te viziji županije u narednom razdoblju.

Na području županije su u tijeku velike investicije, kontinuirano se gradi i možemo reći kako se stvara jedna nova vizura županije, posebno u prometnom smislu.  

Kapitalne infrastrukturne investicije od nacionalnog značaja koje se trenutno odvijaju na ovom prostoru vrijedne su preko 700 milijuna eura i one usmjeravaju naš put daljnjeg razvoja i dugoročnog boljitka. Mnogi možda toga nisu dovoljno svjesni ili jednostavno ne žele to vidjeti, no činjenica je da u ovih 31 godinu postojanja Županije nikada nije bilo ovako velikih ulaganja u naš kraj. Stoga s pravom možemo reći da Koprivničko-križevačka županija proživljava jedan sasvim novi gospodarski i društveni zamah. Najvažniji projekti koji se financiraju EU sredstvima i uz pomoć države poput izgradnje poput 2. kolosijeka željezničke pruge i aglomeracija u gradovima i općinama jako dobro napreduju, budući Centar za gospodarenje otpadom Piškornica je upravo u fazi projektiranja, nakon čega slijedi izgradnja, a uz to mnogo je i manjih projekata koji su također vrlo važni u cjelokupnoj slici ovog prostora.

- Oglas -
Izgradnja 2. kolosijeka željezničke pruge
Izgradnja 2. kolosijeka željezničke pruge // Foto: KC-KŽ županija

Mnogo se pričalo o brzoj cesti od Križevaca prema Kloštru Vojakovačkom i dalje prema Koprivnici?  

Cesta se gradi i to iz dva pravca, Križevaca i Vojakovačkog Kloštra, a nama je važno  da se istovremeno radi i na ishođenju sve potrebne dokumentacije za nastavak gradnje prema Koprivnici, što je temeljni cilj. Isto tako treba ustrajati na tome da se ona izgradi u punom profilu brze ceste. Ovom kraju, u kojem su smješteni važni gospodarski subjekti od nacionalnog značaja poput naših perjanica Podravke, Belupa, Radnika i ostalih velikih kompanija to je iznimno potrebno u gospodarskom smislu, isto kao i stanovništvu kojem je nužna bolja povezanost s ostatkom Hrvatske. Dakle, cesta se gradi i onaj tko želi, vidjet će i neće osporavati tu činjenicu.

Radovi na brzoj cesti Križevci - Kloštar Vojakovački
Radovi na brzoj cesti Križevci – Kloštar Vojakovački // Foto: KC-KŽ županija

Županija je uključena u Razvojni Sporazum za sjever Hrvatske, projekti koji su dio Sporazuma nude jednu novu perspektivu razvoja ovog područja.

Razvojni sporazum sigurno nudi jedan novi potencijal za razvoj naše županije, ali i okolnih županija koje su uključene u Sporazum. Krenuli smo s projektom revitalizacije dvorca Inkey, nedavno smo od Ministarstva turizma dobili bespovratnih 10,1 milijuna eura na što ćemo dodati naših tri kako bi kompletirali financijsku konstrukciju. Odluka da krenemo u spašavanje tog kulturnog blaga koje će postati turistički biser na kontinentu se pokazala ispravnom. Županija će izgraditi i novu Srednju školu u Koprivnici, za što pripremamo dokumentaciju, dok Regionalni centar za palijativu i liječenje boli ostaje projekt bolnice, iako su u međuvremenu osnivačka prava prešla na državu. Terminal za intermodalni transport i toplice u Kloštru Podravskom su projekti jedinica lokalne samouprave koje oni kao nositelji mogu korigirati.

Izgled dvorca Inkey u Rasinji nakon revitalizacije
Predviđeni izgled dvorca Inkey u Rasinji nakon revitalizacije // Foto: KC-KŽ županija
Nova Srednja škola Koprivnica
Nova Srednja škola Koprivnica // Foto: KC-KŽ županija

U okviru Razvojnog sporazuma ste osigurali i sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za Centar zaštite i spašavanja, o čemu se točno radi? 

- Oglas -

Dokumentacija za izgradnju je spremna, čekamo natječaj na koji bismo prijavili gradnju. Izuzetno nam je važna izgradnja tog centra koji realiziramo u suradnji s Gradom Koprivnica koji je osigurao prostor u Kampusu. Tamo će uz županijski Stožer civilne zaštite, županijsku Vatrogasnu zajednicu i Službu civilne zaštite Koprivnica biti preseljena i koprivnička Javna vatrogasna postrojba. Riječ je o itekako važnom projektu koji je posebno dobio na značaju u ovom, malo je to reći, zahtjevnom vremenu.

Vizual budućeg Centra zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije
Vizual budućeg Centra zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije // Foto: KC-KŽ županija

Jedan od projekata koji ste najavili jest i Učenički dom u Koprivnici? 

Projekt je dobio i potporu Vlade RH te je ušao u državni proračun, dobili smo zgradu starog željezničkog konačišta u kojoj će biti Učenički dom te četiri milijuna eura koja su osigurana, a Grad Koprivnici su preostala komunalna rješenja i podrška oko projektne dokumentacije, bez drugih obveza. Statički ćemo ustabiliti postojeći objekt i izgraditi sve što je potrebno za jedan moderan, multifunkcionalan dom koji će uvjeren sam privući učenike da za svoje školovanje izaberu upravo u Koprivnicu.

Učenički dom Koprivnica
Učenički dom Koprivnica // Foto: KC-KŽ županija

Spominjao se i projekt Distributivnog centra za meso u Križevcima koji je dobio podršku resornog ministarstva?

To je projekt vrijedan 15-ak milijuna eura koji je inicirala grupa proizvođača i udruga, a lokaciju je osigurao Grad Križevci, no problem je što trenutno u europskim fondovima sredstva postoje samo za financiranje projekata vezanih uz voće i povrće. Ministarstvo poljoprivrede će nam svejedno pomoći u izradi zahtjevne projektne dokumentacije, a u međuvremenu čekamo vanjski izvor financiranja. Projektom ćemo unaprijediti način pripreme mesa za tržište te omogućiti model “od polja do stola”, sve u korist proizvođača i potrošača.

Školsko igralište u Goli
Školsko igralište u Goli // Foto: KC-KŽ županija

Znano je da Županija ima nadležnost u sektoru školstva,  krenuli ste u projekte izgradnje i obnove školskih sportskih igrališta i postavljanja fotonaponskih elektrana na škole? 

Nakon što smo u proteklom razdoblju izgradili Centar kompetentnosti i pet školskih sportskih dvorana u općinama, nastavljamo s ciklusom ulaganja. Obnovili smo vanjske terene na križevačkoj Gimnaziji te u osnovnim školama u Goli, Đelekovcu i Kalinovcu, a iduća su na redu školska igrališta u Drnju i Križevcima. Dovršava se obnova igrališta Srednje škole u Koprivnici, to je projekt vrijedan preko 1,2 milijuna eura i najveći je tog tipa. U planu je i energetska obnove zgrade sportske dvorane Srednje škole Koprivnica za koju je proveden postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a projekt ćemo kandidirati na buduće natječaje u sklopu poziva za energetsku obnovu javnih zgrada. U protekle tri godine postavili smo i fotonaponske elektrane na 13 škola, ukupne vrijednosti 562 tisuće eura. Projekt energetske zelene tranzicije nastavljamo i dalje, ne samo zbog ekonomske komponente i smanjenja troškova već i zbog održivog razvoja koji zagovaramo.

Fotonaponska elektrana na Srednjoj školi u Križevcima
Fotonaponska elektrana na Srednjoj školi u Križevcima // Foto: KC-KŽ županija

Jedna od nadležnosti Županije i zdravstveni sektor koji se svugdje suočava sa nedostatkom liječnika. Kakva je situacija kod nas? 

Odgovornost za aktualno stanje ne leži u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, već je pitanje primarne zdravstvene zaštite sustavni problem koji će se morati riješiti na višoj razini. Naš Dom zdravlja daje sve od sebe kako bi na našoj razini učinili sve da naše ordinacije budu popunjene liječnicima i tu treba istaknuti kako neke jedinice lokalne samouprave osiguravaju  značajna financijska sredstva kako bi potaknuli dolazak liječnik. Županija sufinancira i kamate za rješavanje stambenog pitanja, a tu pogodnost trenutno koristi 39 liječnika i vjerujem kako je ta mjera ipak pomogla da situacija ipak bude bolja. Što se tiče Opće bolnice Koprivnica koju smo u potpunosti energetski obnovili i izgradili dnevne bolnice, vlasnička prava su prešla na državu, no bolnicu smo ostavili u daleko boljem stanju nego što je bila prije 10-15 godina. Sada nam se otvara mogućnost pojačanog ulaganja u druge županijske ustanove, Dom zdravlja, županijski Zavod za Hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo. Već planiramo proširenja i nabavu novih vozila za hitnu službu, a pripremamo i veliki projekt izgradnje novog objekta Doma zdravlja u Križevcima vrijedan šest milijuna eura čime ćemo unaprijediti zdravstvenu skrb ne samo Križevaca već i šire okolice.

Izgled budućeg Doma zdravlja u Križevcima
Izgled budućeg Doma zdravlja u Križevcima // Foto: KC-KŽ županija

Jedan od vrlo važnih projekata koji je naša je županija pokrenula prva u državi je usluga autobusnog javnolinijskog prijevoza. Kakvi su rezultati u proteklih godinu dana?  

S projektom smo krenuli prije dvije godine te smo s osiguranjem tadašnjih 5,5 milijuna kuna do danas uspjeli održati 79 autobusnih linija koje srednjoškolci, studenti, radnici, umirovljenici i osobe s invaliditetom sve više koriste, plaćajući voznu kartu sa značajnim popustima. Primjerice, umirovljenici sada plaćaju svega 20 posto ukupne vrijednosti karte. Da nije bilo naše intervencije, mnoge linije bile bi ukinute jer su prijevoznicima neisplative. Zahvaljujući toj usluzi sva naselja su dobila redovne autobusne linije prema gradovima, a javni linijski prijevoz više ne ovisi o školskoj godini pa su i tijekom ljetnih praznika linije dostupne svima koji se oslanjaju na autobusni prijevoz. Tijekom prošle godine prodano je preko 60 tisuća karata i prevezeno je preko 750 tisuća putnika, brojke su stalno u porastu i trend je pozitivan te pokazuje kako se putnici polako vraćaju javnom prijevozu.

Mnogo se govorilo o regionalnom preustroju, ukidanju općina i županija. Kako gledate na to? 

Županije ispunjavaju svoje zadaće zbog kojih su i osmišljene, a ukidanje uglavnom predlažu “političari opće prakse” koji ne znaju koje su funkcije županije i s čime se sve bave. Decentralizacija države uz snažan ravnomjerni razvoj koji mi provodimo u suradnji s jedinicama lokalne samouprave pravi su put, ipak mi najbolje razumijemo potrebe naših sugrađana i činimo sve kako bi osigurali još kvalitetnije uvjete za život i ostanak na ovim prostorima.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren
Župan Darko Koren // Foto: KC-KŽ županija

Što biste poručili za kraj našim čitateljima?   

Počašćen sam što sam već 16 godina na čelu ove županije i smatram da sa suradnicima cijelim sustavom upravljamo odgovorno i stručno. Okrenuti smo novim projektima koji će omogućiti daljnji rast i razvoj, podići konkurentnost, ali i kvalitetu života stanovnika na ovom području. Uvjeren sam da ćemo s jednakim žarom i energijom prionuti novom ciklusu koji je pred nama te da ćemo zajedničkim snagama učiniti nove iskorake. U tom duhu optimizma želim vam svima od srca čestitati 31. rođendan naše Županije!

Čestitka za Dan Koprivničko-križevačke županije

*Programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti