Utorak, 27. rujna 2022.

Izložba ‘Bolesti i štetnici vinove loze’ od danas u Galeriji Koprivnica

Cilj izložbe je upoznati posjetitelje s bolestima i štetnicima vinove loze tj. suzbijanjem istih na prijelazu 19. na 20. stoljeće i usporediti tadašnje običaje zaštite vinove loze s današnjima postupcima

Preporučujemo

U prizemlju Galerije Koprivnica danas, u srijedu u 19 sati održat će se otvorenje izložbe ‘Bolesti i štetnici vinove loze’.

Cilj izložbe je upoznati posjetitelje s bolestima i štetnicima vinove loze tj. suzbijanjem istih na prijelazu 19. na 20. stoljeće i usporediti tadašnje običaje zaštite vinove loze s današnjima postupcima.

Uz izložene predmete poput vinogradarske prskalice koja je općenito prva asocijacija kod razmišljanja o zaštiti vinograda, izložbu će obilježiti boja modre galice kao druga oznaka brige o vinogradu i dugotrajnim višegodišnjim naporima ljudi da ostvare što veće prinose. Izložen će biti i jedan tip vinogradarske prašilice iz fonda Muzeja grada Koprivnice.

Posebno vrijedi spomenuti i jedan primjerak godišnjaka za vinogradarstvo i voćarstvo pod nazivom Vinogradar i voćar – ilustrovani kalendar za godinu 1929. iz koprivničke tiskare Vinka Vošickog. Izložen će biti i primjerak časopisa Jugoslavenski vinogradar i voćar objavljen 1924. godine također iz izdavačke kuće Vinka Vošickog. Riječ je o časopisu koji je predstavljao stručne radove, upute i vijesti vezane za samo vinogradarstvo, ali i manje književne priloge. Obje tiskovine čuvaju se u knjižnici Muzeja grada Koprivnice.

Izložba će pokazati još jedan primjer čovjekovog pokušaja kroćenja prirode ili bolje rečeno natjecanja s naoko teško vidljivim prijetnjama kao što su primjeri vrsta uši, grinja, pauka, cvrčaka itd. Jasna je ovisnost o povoljnim vremenskim prilikama tijekom godine, kao i strepnje koje iz toga proizlaze i koje su bile tolike da su se razvile u pučke pobožnosti vezane za svece zaštitnike vinograda.

Sve to ugrađeno je u tradiciju vinogradarstva u Podravini. Poučni potencijal izložbe ističe se u mogućnosti učenja prepoznavanja živih bića i fenomena iz prirode među posjetiteljima koji možda i nisu vinogradari. Na kraju, predložit će se i pogled iz ekološkog aspekta koji će propitivati nužnost, etičnost i održivost suvremenog pristupanja zaštiti vinove loze što čini refleksivni potencijal.

Izložba je realizirana sredstvima Europske unije, projekt „Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja“ pod akronimom reVITAlize u okviru programa INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.“, a ostaje otvorena do 19. lipnja.

- Advertisement -

Najnovije objave