Nedjelja, 2. listopada 2022.

Izložba ‘Reci mi to vezom’ u Galeriji ‘Ivan Sabolić’ u Peterancu

Projekt „Muzej u zajednici“ nastavlja se realizacijom izložbe u suradnji s Udrugom žena Peteranec pod nazivom „Reci mi to vezom“. Nastavak je to uspješne suradnje koja traje već dvadesetak godina

Preporučujemo

Muzej grada Koprivnice poziva građane na otvorenje izložbe „Reci mi to vezom“. Otvorenje će se održati u petak, 29. listopada s početkom u 18 sati u Galeriji skulptura ‘Ivan Sabolić’ u Peterancu.

Projekt „Muzej u zajednici“ nastavlja se realizacijom izložbe u suradnji s Udrugom žena Peteranec pod nazivom „Reci mi to vezom“. Nastavak je to uspješne suradnje koja traje već dvadesetak godina, a rezultirala je nizom tematskih etnografskih izložbi kojima su prikazani isječci iz svakodnevnog života stanovnika Peteranca tijekom prve polovice dvadesetog stoljeća.

Koliko jedan tekstilni predmet ukrašen vezenim motivima može biti odraz ozbiljnijih društvenih promjena u seoskim zajednicama, najzornije nam pokazuje početak upotrebe zidnih vezenih krpa s porukama tekstualnog ili vizualnog tipa, kao i ostalih vezenih predmeta koji ih prate.

Osim što svjedoče o napretku u uređenju doma, održavanju higijene i kvaliteti pripreme hrane, izloženi predmeti ukazuju i na činjenicu da je razdoblje u kojem se pojavljuju za žene iz Peteranca važno zbog dostupnijeg obrazovanja i mogućnosti za (djelomičnom) ekonomskom neovisnošću.

Raspolaganje vlastitim novcem ženama omogućuje i veći utjecaj na promjene u izgradnji i uređenju doma, ali i na odnose unutar obitelji.

Izložba ostaje otvorena do 19. studenoga 2021. godine te će se održati u skladu s trenutno važećim epidemiološkim preporukama.

- Advertisement -

Najnovije objave