Utorak, 6. prosinca 2022.

Kako odabrati najbolju tipkovnicu?

Mnogi od nas su svakodnevno u kontaktu s više različitih tipkovnica. Koristimo ih za upravljanje modernim, pametnim uređajima, poput računala, laptopa ili mobitela. Ergonomija, raspored tipki, tipovi prekidača – mnogo je stvari koje treba uzeti u obzir pri kupnji tipkovnice. Vjerojatno ne želite pogriješiti pri odabiru – zato nastavite čitati!

Preporučujemo

Za svaku vašu želju postoji odgovarajuća tipkovnica. Izrađuju se u mnogo različitih dizajna, za specifične potrebe, kao što su: ergonomske tipkovnice za česte tipkače, gaming tipkovnice s posebnim funkcijama ili kompaktne tipkovnice za vas koji provodite dan u pokretu.

Po čemu se izdvajaju najbolje tipkovnice?

Prilikom testiranja tipkovnica, testeri se fokusiraju na slične stvari, koje su vezane uz opći tip: dok uredske tipkovnice impresioniraju svojom jednostavnošću i dobrim svojstvima tipki (kao što je ugodan osjećaj pri tipkanju), skupe tipkovnice za igre karakteriziraju posebne funkcije. Gotovo svi gaming modeli sada imaju osvjetljenje koje se može programirati softverom, i također sinkronizirati s drugim uređajima istog proizvođača.

Dakle, najbolje ocijenjene tipkovnice su izdržljive, ugodne za tipkanje i imaju snažne značajke. 

U idealnom slučaju, oprema uključuje i gumbe za kontrolu medija, te odmorište za dlan, što znatno povećava jednostavnost i ugodnost korištenja. Odvojeni oslonac za dlan se uvijek može dodati, ukoliko nije integriran.

Ključni faktor pri ocjenjivanju tipkovnice je jednostavnost upotrebe. Tipke moraju reagirati pouzdano, uz raspored koji bi trebao omogućiti i slijepo tipkanje bez puno napora, dok bi pritisak tipke trebao biti uočljiv.

Dizajn tipki je uglavnom nebitan kod ocjenjivanja, budući da svaki oblik ima svoje prednosti i zadovoljne korisnike. S druge strane, ugravirane oznake na gumbima, gumirane površine, kućišta od visokokvalitetne plastike ili metala – vrlo su značajni kod testiranja.

Logitech tipkovnice se često nalaze na listama vrhunskih modela. To je jedan od rijetkih proizvođača koji uspijeva proizvesti mnoge vrste tipkovnica, a da su sve izvrsne kvalitete. Tu su gaming tipkovnice poput Logitecha G613, ali i elegantni modeli kao KN870.

Kada treba koristiti bežičnu tipkovnicu?

Bežična tipkovnica štedi prostor na radnom stolu od neugledne gomile kabela, a može se jako dobro koristiti i sa stolića u dnevnom boravku, na primjer. Stoga su bežični, Bluetooth modeli prikladni i za upravljanje pametnim televizorom, iz udobnog položaja na kauču.

Napomena: prije kupnje, provjerite je li tipkovnica koju želite kompatibilna s vašim smart-televizorom.

Uz slobodu i praktičnost koju nam daje bežična tipkovnica, ide i ovisnost o punjivim i jednokratnim baterijama. Međutim, vaša će tipkovnica bez problema raditi nekoliko mjeseci do promjene baterije.

Bežične tipkovnice rade na Bluetooth ili radio signal. Potonji je malo osjetljiviji na smetnje, ali ima veći domet.

Slijedi lista najbolje ocijenjenih bežičnih tipkovnica:

  • Apple Magic Keyboard Touch ID
  • Asus ROG Claymore II
  • Apple Magic Keyboard 2021
  • Logitech MX Keys
  • Logitech G915 Lightspeed.

Vrijede li gaming tipkovnice uloženog novca?

Tipkovnice za igre su obično vizualno upečatljive i nude promjenjivo RGB osvjetljenje. Skuplji modeli također se oslanjaju na mehaničke prekidače, koji obećavaju posebno dug rok trajanja.

Razlika: u usporedbi s konvencionalnim membranskim tipkama, gdje gumena kupola iznad prekidača služi kao okidač, mehanički prekidači su mnogo precizniji i imaju jasnu točku pritiska koju možete osjetiti pri tipkanju.

Nedostatak ovog mehanizma je što je vrlo glasan, a to može biti jako neugodno za ljude koji puno tipkaju. Mnogi proizvođači igara konfiguriraju mehaničke tipke, tako da se aktiviraju što je brže moguće i da se ne moraju previše pritiskati. Tu su i posebne funkcije kao što je snimanje kombinacija tipki, promjenjivi profili i vlastite tipke za upravljanje medijima.

Dakle, gaming, mehaničke tipkovnice, imaju svoje jasne prednosti u aktivnostima gdje su važni brzina i preciznost. Ukoliko je to ono što je vama potrebno, opravdano je izdvojiti nešto više novca.

Gaming tipkovnice su brze, svjetleće i zabavne. Slijedi lista trenutno najboljih tipkovnica za igre:

  • MSI Vigor GK50 Elite
  • Cherry G80 – 3000N RGB TKL
  • SteelSeries Apex Pro
  • Mountain Everest Max
  • SteelSeries Apex 7.

Pri kupnji tipkovnice morate pripaziti na ispravan jezični raspored. Na primjer, talijanski ili francuski modeli se mogu pronaći u prodaji diljem Europe. Tipkovnice na njemačkom jeziku koriste takozvani QWERTZ raspored, dok modeli na engleskom imaju QWERTY, i nemaju tipke za određene glasove iz njemačkog jezika.

Na stranici idealno.ba očekuje vas širok izbor tipkovnica, s cijenama za svaki džep. Provjerite zašto je online-kupnja tako jednostavna i opuštajuća!

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti