Petak, 2. lipnja 2023.

Kondicijski trener RK Podravke Vegete Nikola Golub: ‘Nama je uspjeh ove sezone izvući živu glavu’

Zbog nove pojave koronavirusa u redovima Kokica odgođena je njihova utakmica Lige prvakinja protiv moskovskog CSKA

RK Podravka Vegeta po drugi put nalazi se u samoizolaciji nakon što se koronavirus nedavno opet probio u njihovu svlačionicu. U ovako zgusnutom ritmu treninga i utakmica, posebice nakon prisilne pauze u kojoj su igračice praktično ograničene na nekoliko prostorija i nemogućnost pravog treninga, najveći izazov pada na stručni stožer. Važan čimbenik u stručnom stožeru je kondicijski trener Nikola Golub.

Kazao je kako su upravo u tijeku analize i komparacije igračica te je prokomentirao kako izolacija utječe na tjelesnu spremu rukometašica Podravke Vegete.

– Sada imamo različite kategorije igračica u koje ih svrstavamo, jedna može trenirati sve, neke su u samoizolaciji, neke su pozitivne i one ne mogu ništa, imamo ozlijeđene igračice i slično. Diskontinuitet bilo kakvog rada u sportu nema povoljan učinak na sportaše i njihovu izvedbu. Svaka pauza uzrokuje smanjenje aerobnih kapaciteta, mišićnih sposobnosti, spušta ih dolje. Postoje nekakve procjene, ali ova specifična situacija koja nikog prije nije zadesila ostavlja velike nepoznanice i treba jako puno adaptacije u bilo kakvom trenažnom procesu. Cijelo vrijeme mi radimo nekakvo reprogramiranje. Cijeli program rada napravljen na početku sezone pao je u vodu – rekao je Golub.

U klubu sad sve rade iznova jer svakim (prisilnim) prekidom aktivnosti rukometašica stožer mora ponovno napraviti sve što je u njihovoj moći da vrate igračice u stanje u kojem su bile prije nego su otišle u mirovanje. Tek nakon toga mogu razmišljati o razvoju, o razvojnim fazama.

– Natjecanje kao takvo je potpuno nepredvidivo, ne poštuju se niti nekakvi fiziološki periodi koji su potrebni igračima za odmor. Recimo, mi smo u tjedan dana odigrali četiri utakmice, u razmaku dva dana igrali smo dvije utakmice Lige prvakinja. U takvoj situaciji razmišljamo samo da zaštitimo igračice. Nama je uspjeh ove sezone izvući živu glavu, da ne bude povreda – kaže Golub.

Dijana Mugoša i Nikola Golub

Podravkin kondicijski trener izvukao je i podatak da je na razini Europe od početka sezone pa sve dosad zabilježeno 20 puknuća križnih ligamenata koljena profesionalnih rukometašica, što je zabrinjavajući podatak za igračice koje su u sredinama gdje postoji profesionalni pogon, koje imaju bolji tretman i svu skrb i njegu.

– Plan je bio igračicama dati tri dana slobodno nakon utakmice s CSKA, tri dana u kojima bi se one psihički i fizički odmorile, a zatim bi nastavili s radom. No, u klubu sada opet moraju kategorizirati igračice. Postoji samo jedna sportašica koja može trenirati punim kapacitetom, koja je preboljela virus i koja nije zarazna. Ostale koje su pozitivne moraju mirovati, nitko se ne usuđuje ništa raditi s njima s obzirom na to da je koronavirus još uvijek poprilična nepoznanica – izjavio je Golub.

One koje su u samoizolaciji, dodaje, radit će u uvjetima u kojim najbolje mogu.

– Imaju osobnu opremu i rade trening online. Pripremam za svaku od njih jedan trening na dan, ovisno o njihovim potrebama. Drugi trening ćemo vjerojatno raditi zajedno online kao što smo radili u prvom valu samoizolacije. Cilj je pokušaj održavanja muskulature na nekoj razini i da slabljenje mišića pokušamo usporiti što je više moguće. No, nedostaju funkcionalni podražaji, anaerobni podražaji, razvoj kapaciteta pluća – poručio je kondicijski trener Golub.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti