Utorak, 29. studenoga 2022.

Koprivnica najbolji mali grad u Europskoj uniji, Jakšić: ‘Zaslužili smo nagradu, nema nikakvih zakulisnih igara’

Grad Koprivnica zlatni je dobitnik u kategoriji jedinica lokalne samouprave s manje od 50.000 stanovnika, a nagradu je osvojio za provedbu učinkovite strategije za pružanje podrške osobama s invaliditetom, kao i nacionalnim manjinama

Preporučujemo

Koprivnica je jedna od osam jedinica lokalne samouprave u Europi koje su osvojile nagradu za napore koje ulažu u promicanje uključenosti i raznolikosti u svojim zajednicama.

Na svečanosti održanoj 28. travnja u Bruxellesu osam jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske, Njemačke, Rumunjske, Španjolske i Švedske podijelilo je devet nagrada u trima kategorijama: jedinice lokalne samouprave s manje od 50.000 stanovnika, jedinice lokalne samouprave s više od 50.000 stanovnika i jedinice lokalne samouprave u kojima se potiče uključenost Roma.

Grad Koprivnica zlatni je dobitnik u kategoriji jedinica lokalne samouprave s manje od 50.000 stanovnika, a nagradu je osvojio za provedbu učinkovite strategije za pružanje podrške osobama s invaliditetom, kao i nacionalnim manjinama.

Koprivnica je najbolji mali grad u Europskoj uniji!

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž istaknuli su važnost ove nagrade.

“Jako nas veseli ova nagrada i ponosni smo na nju. Dodijeljena je za ono što radimo kako bi što više uključili osobe s invaliditetom i nacionalne manjine u svakodnevni život. Europska unija puno prati takvu tematiku, ima puno senzibiliteta za takve stvari”, rekao je gradonačelnik Jakšić te još jednom naglasio na koji se način prepoznaje kvalitetan rad.

“Kod samoprozvanih analitičara uvijek se pojavi neka teza da je nešto kupljeno, plaćeno, lobirano, ali treba naglasiti da ovu nagradu dodjeljuje Glavna uprava Europske komisije za pravosuđe i zaštitu potrošača, a na samoj dodjeli je sudjelovala povjerenica za ravnopravnost na nivou Europske unije. Dakle, ovo je prepoznato institucionalno od strane Europske unije, nema nikakvih zakulisnih igara”, zaključio je gradonačelnik Jakšić.

Nagradu je u Bruxellesu primila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

“Osobito se kvalitetno smatralo koliko Koprivnica provodi vremena u provođenju različitih aktivnosti s ranjivim skupinama, od uključivanja, obrazovanja nacionalnih manjina. Događaj je bio jako praćen, poslana je temeljna poruka o potrebi razumijevanja među raznolikima, to se promovira kao posebna vrijednost. Isto tako, vrednovala se strateška opredijeljenost da se prostor nekog grada učini ravnopravnim, raznolikim i poštenim prema svima, da se prepreke koje osobe s invaliditetom ili neke druge skupine ljudi imaju, učine nevidljivima. Zato smo vrlo ponosni na ovu nagradu”, kazala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti