Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

Koprivnica osvojila titulu za najbolji grad u Hrvatskoj

Ovogodišnji finalisti, uz Koprivnicu, bili su prošlogodišnji pobjednik Osijek te Krk, Trogir i Vinkovci

- Advertisement -

Sjajna vijest stiže iz koprivničke gradske uprave. Naime, Koprivnica je osvojila titulu za najbolji grad u Eco City kategoriji.

Nagradu je u zagrebačkom hotelu Esplanade uime grada Koprivnice preuzeo gradonačelnik Mišel Jakšić.

“Zahvaljujem se mojem timu, svim suradnicama i suradnicima, svim ljudima koji rade u komunalnom segmentu jer bez njih i njihove inovacije ne bismo imali ovako dobre rezultate. Isto tako, moram napomenuti da smo sve uspjeli realizirati bez prireza, bez ijednog eura iz fonda za fiskalno izravnanje Republike Hrvatske te uz jednu od najnižih cijena komunalne usluge u našoj zemlji. Najviše hvala našim građanima i našem gospodarstvu jer bez njihove racionalnosti i odgovornosti svega ovoga ne bi ni bilo”, rekao je gradonačelnik Jakšić.

- Advertisement -

Ovogodišnji finalisti, uz Koprivnicu, bili su prošlogodišnji pobjednik Osijek te Krk, Trogir i Vinkovci.

Podsjetimo, Koprivnici je ovo bilo drugo finale zaredom, a 2018. osvojila je pobjednička titula.

Dodjela nagrada najboljim gradovima
Izvor fotografije: koprivnica.hr

Koprivnica je jedan od četiri grada u zemlji koja je udio odvojeno sakupljenog komunalnog otpada podigla iznad 50 posto. Prošle godine bila je na stopi od 56 posto, a ove godine iznad 61 posto. Uz to, 100 posto kućanstava priključenih na javni sustav odvodnje je uključeno u pročišćavanje otpadnih voda.

“‘Hrvatski Kopenhagen’, kako nas zovu zbog svih zelenih i naprednih rješenja koja smo uveli puno prije svih ostalih hrvatskih gradova, ima čak tri strateška dokumenta na kojima temelji svoje projekte i mjere na području zaštite okoliša i prilagodbe, odnosno sprečavanja klimatskih promjena (SECAP-Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka, Strategija razvoja grada Koprivnice do 2030., Plan gospodarenja otpadom grada Koprivnice 2018.-2023.)”, istaknuli su iz koprivničke gradske uprave.

Koprivnica je prva u Hrvatskoj uvela car sharing sustav kroz koji se koristi pet potpuno električnih i dva hibridna vozila te dva potpuno električna mini autobusa za svakodnevno obavljanje besplatnog javnog prijevoza.

- Advertisement -

Također, koprivničko komunalno poduzeće koristi tri potpuno električna vozila, a gradska regionalna energetska agencija REA Sjever jedno električno vozilo.

Od 2014. Koprivnica ima sustav javnih bicikala BicKo koji se sastoji od osam terminala te flote od 60 klasičnih i 10 električnih bicikala, potpuno besplatnih za stanovnike.

Što se tiče javne rasvjete, približno 30 posto je čini visoko energetski učinkovita LED rasvjeta, 60 posto čini učinkovita natrijeva rasvjeta zadnje generacije, dok je 10 posto rasvjete starijih generacija.

“Od 2019. u rezidencijalnom dijelu Koprivnice uspostavili smo, prvi u Hrvatskoj, Living lab pametne rasvjete – testna polja na napredna i pametna rješenja u javnoj rasvjeti i pripadajućim sadržajima”, istaknuli su iz koprivničke gradske uprave.

Napomenimo kako se izbor najboljih gradova i ove godine održao u organizaciji Jutarnjeg lista, portala gradonačelnik.hr te agencije Ipsos.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti