Petak, 25. lipnja 2021.

Koprivničanac Miroslav Kanisek proglašen volonterom godine Hrvatskog Crvenog križa

Miroslava je nominiralo Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije zbog pokretanja i vođenja Kluba dijabetičara Slatko srce

Preporučujemo

U četvrtak je u prostorima Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu održana svečana konstituirajuća sjednica Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa te svečana dodjela priznanja pobjednicama u kategorijama Volonter/ka godine, Volonterski tim godine i Posebno volontersko priznanje za 2020.

Volonterom 2020. godine proglašen je Miroslav Kanisek, volonter koprivničkog Crvenog križa, kojeg je nominiralo Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije zbog pokretanja i vođenja Kluba dijabetičara Slatko srce.

Miroslav je dugogodišnji voditelj podmlatka i mladih u koprivničkoj Osnovnoj školi Đuro Ester te je bio uključen u mnoštvo aktivnosti Crvenog križa.

Usprkos i unatoč godini koju su obilježili epidemija koronavirusa i potresi, Miroslav je inicirao, pokrenuo i vodi Klub dijabetičara Slatko srce u Društvu Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, koji prvenstveno okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje.

Na području Koprivničko-križevačke županije ne postoji niti jedna udruga dijabetičara, a u Klubu dijabetičara Slatko srce pri županijskom Društvu Crvenog križa uspješno je okupio više od 30 roditelja i djece s područja Podravine i Prigorja.

U sklopu Kluba, kao volonter, Miroslav je organizirao višednevnu Ljetnu školu na Pagu, predavao članovima Kluba, dogovorio liječnika za stručna predavanja, a posebno je bio angažiran oko animiranja djece i mladih te njihove organizacije slobodnog vremena, koje obavezno mora uključivati redovito mjerenje šećera u krvi.

Osim djeci, Miroslav je pružao i podršku roditeljima kroz niz aktivnost kao što je korištenje uređaja koji se povezuju s mobilnim uređajima za očitanje šećera u krvi.

Okupljao je roditelje i djecu dijabetičare na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu prilikom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, mjerenja tlaka i šećera te promociji rada Kluba, organizirao je predavanje i pripremio prezentaciju za članove u prostorima koprivničkog Društva Crvenog križa te podijelio plakate za škole koje polaze učenici dijabetičari. Radi važnosti fizičkog kretanja dijabetičara organizirao je planinarenje s druženjem, kao i gostovanje slastičara i pripremu slastica za dijabetičare.

Gostovao je i u medijima te u radijskim emisijama po potrebi, a nije mu bilo teško tražiti donacije od sponzora za Klub ili pak pakirati pakete za djecu i mlade oboljele od dijabetesa u dobi od tri do 23 godine.

Roditelji s djecom dijabetičara po prvi puta su na području Koprivničko-križevačke županije dobili mjesto okupljanja te prostor za razmjene važnih savjeta za svakodnevni uspješni i kvalitetniji život djece koja imaju dijabetes. Posebno važna okupljanja su bila za djecu pretežito osnovnoškolskog uzrasta jer su se družili sa svojim vršnjacima s istim problemima, a što je u njihovoj svakodnevnoj okolini rijetkost.

U samo nekoliko mjeseci rada Kluba postigao je da su povučena djeca postala otvorenija i manje sramežljiva, a napredak svakog od člana veselio je cijelu grupu.

Miroslav vodi posebnu brigu o uvjetima koje učenici s dijabetesom imaju u svojim školama te često educira kolege učitelje, ali i učenike u čijim razredima su učenici s dijabetesom, te i tako svojim kontinuiranim djelovanjem doprinosi promociji ugleda Crvenog križa kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Nikada mu nije bilo teško izdvojiti svoje vrijeme za bilo koju aktivnost te nesebično pružiti svoje znanje i potporu drugima, čime mu je volontiranje sastavni dio života u kojem on ne broji sate niti učinke, usrećuje ga činjenica kada nekome doista pomogne.

– Izuzetno smo ponosni što je u koprivničkom društvu iznjedren najbolji volonter godine, posebice zbog činjenice što je u radu Kluba dijabetičara okupljao najmlađe te je Klub postalo važno mjesto za djecu koji boluju od kronične bolesti dijabetesa i s kojom njihove obitelji žive 24 sata dnevno. I dalje ćemo pružati podršku našim ‘slatkišima’ kako bi im barem malo povećali kvalitetu života. Čestitam Miroslavu Kaniseku na sveukupnom angažmanu kojim uvelike pridonosi prepoznatljivosti Crvenog križa – rekla je ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev.

Priznanje za Volonterski tim godine pripalo je Volonterskom timu Gradskog društva Crvenog križa Makarska koji je sudjelovao u nizu različitih vrsta aktivnosti kojima su u specifičnim uvjetima pandemije Covid-19 doprinijeli očuvanju zdravlja zajednice, a posebno volontersko priznanje dodijeljeno je Volonterskom timu Pomagači za mlade iz alternativne skrbi iz GDCK Čakovec.

Čestitke i zahvale svim volonterima Crvenoga križa, a posebno nagrađenima, uputili su dr. Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa i svi članovi Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa.

Među članovima Glavnog Odbora u novom mandatu su i dva predstavnika iz Koprivničko-križevačke županije, dr. Dražen Sačer, počasni član Hrvatskog Crvenog križa i bivši dugogodišnji predsjednik koprivničkog Gradskog društva Crvenog križa te dr. Franjo Husinec, predsjednik križevačkog Crvenog križa.

Najnovije objave