Subota, 20. travnja 2024.

Koprivnički Bregi: obavijest o natječaju za dodjelu sredstava za investicije u vinarije i marketing vina

Svi zainteresirani vinogradari mogu se obratiti u Općinu za pomoć oko tehničkih detalja pripreme i prijave projekata

- Oglas -

U Općini Koprivnički Bregi ima puno kvalitetnih vinogradara koji su u proteklim godinama na raznim izložbama dobivali mnoštvo priznanja za iznimnu kvalitetu svojih vina, stoga ih ovim putem obavještavamo o novom natječaju koji im može pomoći u daljnjem razvoju njihove djelatnosti.

– Ovo je na tragu strategije daljnjeg razvoja Općine kojom se uz kontinuiranu realizaciju niza velikih kapitalnih infrastrukturnih projekata fokusiramo i na projekte usmjerene na jačanje turističkih i promotivnih sadržaja poput već prijavljenog projekta ‘Putevima podravskih rudara’, a čiji je sastavni dio prezentacija bogate eno-gastronomske ponude koju promoviramo i koja bi sigurno bila atraktivna za sve posjetitelje naše Općine (vrhunska kvalitetna vina, bregofska pita, jela sa zeljem, gorički doručak) – istaknuo je općinski načelnik Mario Hudić.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019. – 2023. za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina.

- Oglas -

Glavni ciljevi mjere su povećanje proizvodnje kvalitetnih vina i povećanje konkurentnosti proizvođača kroz modernizaciju vinogradarskih tehnika, kroz nova ulaganja u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta, a u cilju smanjenja troškova proizvodnje uzimajući u obzir zahtjeve iz područja sigurnosti hrane i visokih ekoloških standarda u procesu proizvodnje.

Korisnici mjere

Poduzeća u sektoru vina (vinarije – fizičke i pravne osobe upisane u Vinogradarski registar u trenutku podnošenja prijave), organizacije proizvođača vina, udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije.

Prihvatljive aktivnosti i troškovi

Troškovi izgradnje/poboljšanja, stjecanja (kupnje) nepokretne imovine radi prenamjene u vinarije i/ili prezentacijske i/ili prodajne objekte, troškovi kupnje novih strojeva i opreme, opći troškovi povezani s izgradnjom/poboljšanjem, stjecanjem nepokretne imovine i troškovima kupnje novih strojeva i opreme, troškovi kupnje ili razvoja računalnih softvera i kupnje patenata, licencija i autorskih prava te registracije zajedničkih žigova.

- Oglas -

Preduvjet

  • fizičke osobe obveznici poreza na dohodak/poreza na dobit
  • mikro, mala, srednja i velika poduzeća

Visina i intenzitet potpore

Maksimalan iznos potpore po projektu je 1.500.000 eura za mikro, mala i srednja poduzeća, 750.000 eura za velika poduzeća s manje od 750 zaposlenih i prometom manjim od 200 milijuna eura te 550.000 eura za ostala velika poduzeća.

Razina potpore:

  • za mikro, mala i srednja poduzeća maksimalna potpora iznosi 50% (70%*)
  • za velika poduzeća s manje od 750 zaposlenih i prometom manjim od 200 milijuna eura potpora iznosi 25% (35%*)
  • za ostala velika poduzeća potpora iznosi 24% (34%*)

*Uvećani intenzitet (naveden u zagradama) primijenit će se za sve projekte koji budu odobreni do 15. listopada (što, naravno, ovisi o kvaliteti i cjelovitosti pripreme projektne dokumentacije).

Prijave se podnose do 30. travnja

Iako su oni direktni korisnici mjere i apliciraju svoje projekte na natječaj, svi zainteresirani vinogradari mogu se obratiti u Općinu za pomoć oko tehničkih detalja pripreme i prijave projekata, s obzirom na to da imamo veliko iskustvo u aplikaciji i dobivanju sredstava na natječajima EU fondova i raznih Ministarstava, kao i kasnijoj realizaciji uz nadgledanje i kontrolu mjerodavnih tijela.

Dodatne informacija o natječajima mogu se dobiti i na brojeve telefona 01/5806 307 i 01/5806 308.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti