Petak, 25. lipnja 2021.

Koprivnički Crveni križ: odazovite se akciji dobrovoljnog darivanja krvi i darujte dragocjenu tekućinu za nečiji život

Pozivaju se svi darivatelji da se pridruže akcijama i daruju dragocjenu tekućinu, ali i da pozovu one koji do sada nisu darivali krv

Preporučujemo

Prema rasporedu iz kalendara akcija za 2021., akcije dobrovoljnog darivanja krvi u svibnju održat će se od 17. do 21. svibnja.

RASPORED AKCIJA

  • 17. svibnja, ponedjeljak, akcija će biti od 8.30 do 12 i od 12.30 do 16 sati u prostorijama koprivničkog Crvenog križa.
  • 18. svibnja, utorak, akcija će biti od 10 do 13.30 i od 14 do 17.30 sati u prostorijama koprivničkog Crvenog križa.
  • 19. svibnja, srijeda, akcija će biti od 10.30 do 14 i 14.30 do 18 sati prostorijama koprivničkog Crvenog križa.
  • 20. svibnja, četvrtak, akcije će biti od 9 do 11.30 sati u Policijskoj upravi Koprivničko-križevačkoj u prostorima sportske dvorane, a poslijepodne od 13 do 16 sati u Đelekovcu za Općinska društva Crvenog križa Đelekovec i Legrad u društvenom domu u Đelekovcu.
  • 21. svibnja, petak, akcija će se održati u prijepodnevnim satima u Koprivničkim Bregima od 9 do 11.30 sati u prostorijama Vatrogasnog doma u Koprivničkim Bregima, a u poslijepodnevnim satima u Drnju od 13 do 16 sati za Općinska društva Crvenog križa Drnje i Peteranec u prostorijama društvenog doma u Drnju.

“U slučaju promjene mjesta održavanja akcija dobrovoljni darivatelji krvi bit će na vrijeme obaviješteni”, istaknuli su iz Crvenog križa Koprivnica.

Potrebe za krvi i krvnim pripravcima su svakodnevica pa tako i u ovo vrijeme pandemije.

Osobe koje su preboljele COVID-19 mogu pristupiti darivanju krvi protekom 28 dana od oporavka, odnosno prestanka simptoma, također i osobe koje su primile cjepivo mogu pristupiti darivanju prema sljedećim kriterijima:

  • Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) – odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok) te odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija).
  • Ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen) – odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja
  • Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje – odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja.

Pozivaju se svi darivatelji da se pridruže akcijama i daruju dragocjenu tekućinu, ali i da pozovu prijatelje i one koji do sada nisu darivali krv. Nikada nije kasno učiniti ovaj humani čin.

Najnovije objave