Srijeda, 27. rujna 2023.

Koprivničkoj Obrtničkoj školi odobren novi Erasmus+ projekt mobilnosti

Projekt EUjedinjeni u Obrtničkoj 2020 uključuje tri mobilnosti učenika i dvije mobilnosti nastavnika koje će se provesti u školskoj godini 2020./2021.

- Advertisement -

Na ovogodišnjem natječaju za Erasmus+ mobilnosti Agencije za mobilnost i programe Europske unije Obrtničkoj školi Koprivnica odobren je dvanaesti projekt mobilnosti u vrijednosti 89.694 eura.

Projekt EUjedinjeni u Obrtničkoj 2020 uključuje tri mobilnosti učenika i dvije mobilnosti nastavnika koje će se provesti u školskoj godini 2020./2021.

Mobilnostima učenika u trajanju od 19 dana omogućit će se stručno osposobljavanje za 16 učenika drugih razreda četverogodišnjih zanimanja elektrotehničar i tehničar za računalstvo i 12 učenika drugog razreda trogodišnjih zanimanja konobar i kuhar s po dvoje nastavnika u pratnji u našoj dugogodišnjoj partnerskoj školi Školskom centru Velenje te za pet učenika prvog i drugog razreda trogodišnjeg zanimanja automehaničar s jednim nastavnikom u pratnji u partnerskoj školi u Postojni u Sloveniji.

- Advertisement -

Koordinatori ovih mobilnosti bit će nastavnice Iva Horvat i Blaženka Barčanec (mobilnosti u Velenju) te nastavnik Krunoslav Kukec (mobilnost u Postojni).

Dvotjednim mobilnostima nastavnika omogućit će se stručno usavršavanje dvoje nastavnika elektrogrupe i strojarske grupe predmeta u Sevilli u Španjolskoj te jednog nastavnika informatičke grupe predmeta u Postojni u Sloveniji.

Koordinatori ovih mobilnosti bit će nastavnici Neven Komes i Danijel Mustafa.

S partnerskim ustanovama Škola je već dogovorila opće ciljeve te planove i programe stručnih osposobljavanja i usavršavanja, odnosno mobilnosti.

Tijekom rujna i listopada ove godine održat će se i sociološko-kulturološke te pripreme iz stručnih područja za odabrane učenike kojima će im se olakšati usvajanje znanja i provođenje zadataka tijekom mobilnosti.

- Advertisement -

Navedenim mobilnostima Obrtnička škola Koprivnica, nositeljica Erasmus+ Povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, nastavlja višegodišnju suradnju s projektnim partnerskih školama i ustanovama te omogućuje učenicima i nastavnicima kvalitetno dodatno stručno osposobljavanje i usavršavanje.

Održane prezentacije i radionice o provedenim mobilnostima nastavnika

Nastavnici Obrtničke škole Koprivnica, koji su u sklopu 11. projekta mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj 2019 proveli svoja stručna usavršavanja u projektnim partnerskim ustanovama, u lipnju ove godine u prostorijama Škole održali su predavanja i radionice kojima su svojim kolegama predstavili stečena znanja i vještine.

Nastavnik Emil Golub, koji je sudjelovao u mobilnosti nastavnika u Riomu u Francuskoj tijekom studenoga 2019. godine, održao je predavanje o stečenim znanjima i vještinama za nastavnike strojarske grupe nastavnih predmeta.

Prisutni su se tako upoznali s novostima o obnovljivim izvorima energije, pratećoj opremi i njihovoj primjeni u školstvu.

I nastavnice Dubravka Jakupec i Iva Horvat, koje su se tijekom listopada 2019. stručno usavršavale u području informatike i računalstva u Leicester Collegeu u Velikoj Britaniji, svojim su kolegama prenijele novousvojena znanja.

Nastavnica Iva Horvat održala je prezentaciju o školstvu u Velikoj Britaniji, a nastavnica i koordinatorica ove mobilnosti Dubravka Jakupec predstavila je način rada u programu Android Studio te održala i radionicu u programu Visual Studio o programiranju autića s određenim naredbama.

Nastavnice su kao rezultat stručnoga usavršavanja tijekom mobilnosti u Android Studiju izradile i predstavile mobilnu aplikaciju kojom učenici završnih razreda mogu odabrati mentora i temu završnoga rada te navedeni odabir e-poštom poslati mentoru.

Ova su se predavanja i radionice održale u sklopu diseminacije rezultata navedenoga projekta mobilnosti.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti