Utorak, 5. srpnja 2022.

Križevci dobili ‘Bilikum’, skulpturu akademskog kipara Igora Brkića

Bilikum je jedan od vizualno najprepoznatjivijih križevačkih simbola te kao neizostavan dio Križevačkih štatuta spada i u kulturnu baštinu Križevaca i križevačkog kraja

Preporučujemo

Križevci su u četvrtak na kružnom toku kod brze ceste dobili tonu i pol tešku skulpturu akademskog kipara Igora Brkića.

Naime, vozači od danas mogu na kružnom toku uživati u pogledu na Bilikum, izvještava Prigorski.hr.

– Imamo novu skulpturu u Križevcima koja simbolizira jedan od zaštitnih znakova Križevaca, Križevačkih štatuta, a to je Bilikum. Grad Križevci je raspisao natječaj, a Hrvatske autoceste su prihvatile moje idejno rješenje. Ovog puta je bilo moje samo idejno rješenje skulpture, a pomogli su mi inženjeri. Nacrt je napravio Božo Čordaš, a sve ne bi bilo izvedivo bez Elektrotehnike i Tomislava Novosela. Zahvaljujem i AMK-u Križevci i Stjepanu Peršinu i puno ljudi iz Grada je još pomoglo – rekao je Brkić i dodao kako vjeruje da će Bilikum ostati kao prepoznatljiv ulaz u grad – grad Križevačkih štatuta.

– Nadam se da će se ljudima skulptura svidjeti, odlučio sam se za čelik kao suvremeni materijal sukladno s recentnim kretanjima u skulpturi i nastojim pratiti trendove u europskoj umjetnosti – poručio je križevački umjetnik, inače i ravnatelj Osnovne škole ‘Vladimir Nazor’ u Križevcima.

– Bilikum je jedan od vizualno najprepoznatjivijih križevačkih simbola te kao neizostavan dio Križevačkih štatuta spada i u kulturnu baštinu Križevaca i križevačkog kraja. Visina instalacije je 2,8 metara, a metalni dio je visok 2,5 metara te je izveden od 25 metalnih prstenova debljine 2,5 cm – istaknuo je Brkić.

Instalacija je sastavljena od tri dijela koja poprimaju izgled tri spojene posude kao i pravi Bilikum. Tlocrtno, iz ptičje perspektive skulptura zauzima prostor 360×360×360 cm.

- Advertisement -

Najnovije objave