Subota, 4. prosinca 2021.

Krunoslav Capak: Intenzivno se razmišlja o cijepljenju trećom dozom

Trenutno se vode razgovori o tome da se djeca završnih razreda srednjih škola najprije cijepe, a onda i srednje škole, rekao je Capak

Preporučujemo

Ravnatelj hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u četvrtak kako Hrvatska trenutno ima najpovoljniju situaciju od svih turističkih zemalja Europe, ali i od mnogih drugih turističkih zemalja.

Hrvatska je na koronakarti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ostala u narančastoj zoni što je odlična vijest, no epidemija je u uzlaznoj putanji.

“Mi u ovom trenutku ne planiramo nove mjere, ove postojeće će se produžiti do 15. rujna. Mi razmišljamo dalje o široj upotrebi COVID potvrda”, rekao je Capak za Dnevnik Nove TV.

Što se tiče četvrtog vala i uvođenja COVID potvrda za svakodnevni život, Capak je rekao kako se ne razmišlja da ih se uvede za šoping centre, dućane, kafiće, restorane… Ali opcija ostaje otvorena.

Također, razmišlja se da COVID potvrde budu iskorištene i u zdravstvenom sektoru i sektoru socijale.

“Kao što pacijenti ne bi trebali zaraziti pacijente tako pacijenti ne bi trebali zaraziti djelatnike”, istaknuo je.

Isto tako, razmišlja se i o ograničenju upotrebe testiranja.

“U jednom momentu treba prekinuti s besplatnim testiranjima asimptomatskih, kao stimulaciju cijepljenja”, objasnio je te istaknuo kako podržavaju cijepljenje djece od 12 do 18 godina – što sad imamo mogućnost s Pfizerom, a uskoro ćemo imati i s Modernom.

Trenutno se vode razgovori o tome da se djeca završnih razreda srednjih škola najprije cijepe, a onda i srednje škole u kojima zbog prirode posla dolazi do kontakta s više ljudi – medicinske, ugostiteljske škole…

“Mi pozivamo i sve druge koji žele da dođu na cijepljenje skupa sa svojim roditeljima pa se mogu i roditelji cijepiti jer ta mogućnost sada postoji”, objasnio je.

Capak je otkrio da intenzivno razmišljaju o cijepljenju trećom dozom.

“Dakako, razgovaramo intenzivno o tome. Stav Europe je prilično konzervativan po tom pitanju. Mi razgovaramo o tome, zasad nemamo postavljenu infrastrukturu, mogućnost da se bilježi treća doza. Na tome također radimo i mislim da će uskoro postojati takva mogućnost”, naveo je i dodao da će se epidemiolozi dogovoriti koje vulnerabilne skupine će prve biti na redu.

“To će biti vrlo brzo”, zaključio je.

Najnovije objave