Subota, 23. listopada 2021.

Krunoslav Capak: Najesen ćemo svakako cijepiti djecu

Krunoslav Capak rekao je kako imamo jedno cjepivo koje je registrirano za djecu od 12 do 18 godina, to je Pfizerovo cjepivo, a vrlo skoro ćemo imati i Modernu

Preporučujemo

Predstavnici nacionalnog Stožera civilne zaštite i ministar obrazovanja Radovan Fuchs u utorak su zajedno u zagrebačkom HNK-u dodijelili priznanja i zahvalnice na Državnoj smotri učeničkih radova u pilot-projektu Biosigurnost i biozaštita u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, piše N1.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govorio je i o mogućnosti nagrađivanja onih koji se cijepe.

“Sutra u 19.30 sati će Đani Stipaničev odraditi koncert, nakon što se cijepi, kao svojevrstan poklon onima koji su se u ova tri dana cijepili bez poziva. Slično se događa i u Splitu. U Zagorju se dijele ulaznice za toplice. Postoje načini kojima se određeni stožeri služe. O tipovima novčanih nagrada nismo razmišljali. Iako Hrvatskom novčarskom zavodu ni to nije strano”, rekao je Capak.

Također, bilo je govora i o cijepljenju djece.

“Što se tiče cijepljena djece, ne odlučujemo mi o tome hoće li se djeca, studenti ili tko već cijepiti, tu odluku donosi struka, nakon svih provedenih istraživanja. To nije pitanje za mene kao ministra znanosti i obrazovanja”, rekao je Radovan Fuchs.

Krunoslav Capak rekao je kako imamo jedno cjepivo koje je registrirano za djecu od 12 do 18 godina, to je Pfizerovo cjepivo, a vrlo skoro ćemo imati i Modernu.

“Priča se i o pedijatrijskim dozama Pfizera koje bi isto trebala biti uskoro. Mi smo, čim je cjepivo bilo registrirano, objavili da djeca u tom trenutku nisu prioritet, ali da treba cijepiti djecu koja su kronični bolesnici i kod koje bi virus mogao uzrokovati težu bolest. Također, rekli smo da oni koji u kući imaju kompromitirane osobe, da se i ta djeca moraju cijepiti. Najesen ćemo svakako cijepiti djecu, no kao što znate da je cijepljenje za odrasle na dobrovoljnoj bazi pa će tako biti i za djecu. Za one koji nemaju 18 godina, roditelj mora potpisati pristanak. O tome kako će to funkcionirati u praksi razmišljat ćemo najesen”, rekao je Capak te dodao kako postoje ambulante školske medicine.

“Postoji mogućnost da se u ordinacijama to organizira, a postoji mogućnost organiziranja na punktovima u školi. Vidjet ćemo najesen”, istaknuo je.

Najnovije objave