Utorak, 3. kolovoza 2021.

Krunoslav Capak: Svi sudionici pilot projekata negativni na koronavirus

Idućeg tjedna bit će donesena odluka o mogućem popuštanju epidemioloških mjera budući da postojeće mjere istječu 31. svibnja

Preporučujemo

Svi sudionici dva probna događaja – poslovnog eventa i vjenčanja, testirani su na Covid-19 i negativni su na PCR testu, objavio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Capak je istaknuto da je broj zaraženih u proteklom tjednu pao za 38 posto, broj otpuštenih iz bolnica veći je od broja hospitaliziranih, a idućeg tjedna bit će donesena odluka o mogućem popuštanju epidemioloških mjera budući da postojeće mjere istječu 31. svibnja.

Probni događaji pokazuju da smo blizu normale

Trenutno bilježimo 38,4 posto manje novozaraženih u odnosu na prošli tjedan. Trenutna incidencija novooboljelih na 100.000 stanovnika je 262.5, najnižu ima Istarska, a najvišu Varaždinska županija, dok smo u EU na 18. mjesto. Po smrtnosti smo na 20. mjestu u EU.

HALMED-u su prijavljene 3363 sumnje na nuspojave – 1680 na Pfizer, 1406 na AstraZenecu, 263 na Modernu i devet na Johnson&Johnson.

Capak kaže kako su rezultati testiranja sudionika probnih događaja dokaz da je takve događaje moguće organizirati ako na njima sudjeluju cijepljeni, preboljeli ili testirani. To pokazuje da smo blizu normale, kazao je i najavio održavanje još jednog takvog događaja, ovoga puta simpozija u Istri.

Kad je riječ o ljudima koji su se cijepili izvan Hrvatske, oni se moraju obratiti zavodima za javno zdravstvo da bi bili upisani u registar cijepljenih, a moći će se cijepiti svi koji borave u Hrvatskoj, bez obzira na državljanstvo i svrhu boravka.

“Postoji i mogućnost upisa stranaca koji nemaju naše dokumente. Primjerice, cijepili smo 500 diplomata i njihove obitelji, oni nemaju hrvatske dokumente, ali mi smo to unijeli u bazu podataka”, rekao je Capak.

Epidemiološki podaci upućuju na dobru turističku sezonu

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je da optimistični epidemiološki podaci omogućavaju pretpostavke za dobru turističku sezonu. Povećava se broj cijepljenih, premašili smo milijun utrošenih doza i dosegnuli 34,2 posto cijepljenih odraslih osoba, a jučer je postavljen novi rekord od preko 57.000 dnevno utrošenih doza.

Beroš kaže kako je vlastitim sudjelovanjem u cijepljenju želi pokazati da svatko može dati doprinos u postizanju ciljeva

“Ne bildam svoj imidž nego je trenutno najbitniji proces, a to je cijepljenje. Samo zajednički možemo ostvariti rezultate i graditi bolje sutra”, poručio je.

Zdravstvena inspekcija koju je uputio u KBC Sestara milosrdnica provjerit će je li bilo nezakonitosti u radu.

“Najozbiljnije sam shvatio sve što je rečeno o nezakonitim radnjama i poduzeo sam korake. Inzistirat ću da to bude širokoobuhvatno, duboko i brzo gotovo. Odlučan sam rasvijetliti nepravilnosti, ne samo tu, već i šire”, ustvrdio je.

Upitan može li se Dijana Zadravec, smijenjena predstojnica Zavoda za radiologiju, kandidirati za ravnateljicu KBC-a odgovorio je da će Upravno vijeće analizirati pristiglu dokumentaciju i vidjeti tko je najbolji izbor za ravnatelja.

Najnovije objave