Četvrtak, 7. srpnja 2022.

Kujundžić Tiljak: Svaki dan nažalost izgubimo jedan ‘autobus’ ljudi

Može se reći da je omikron varijanta možda malo manje opasan, posebno za one koji su cijepljeni, istaknula je

Preporučujemo

Ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mirjana Kujundžić Tiljak govorila je o koronavirusu i epidemiološkoj situaciji u HRT-ovom Studiju 4.

“Koronavirus mutira i da došli su novi sojevi. Došlo je cjepivo i veliki broj ljudi je cijepljen. Može se reći da je omikron varijanta možda malo manje opasan, posebno za one koji su cijepljeni. Kod njih se razvija nešto blaža klinička slika. To se promijenilo. Virus se prilagođava našoj borbi protiv njega”, rekla je.

Istaknula je da se omikron varijanta brzo širi te da ima više od 50 mutacija koje su nastale tako da bi se on mogao brže širiti i zaobilaziti naš imunitet kojeg stječemo preboljenjem i cjepivom. No, on doista ne može prouzročiti tako težak oblik bolesti što se dokazalo praćenjem svih slučajeva koji su se proširili po cijelom svijetu

“Ono što nas brine je da izrazito veliki broj zaraženih, a onda ima i onih koji su teško oboljeli, što može rezultirati novim preopterećenjima zdravstvenog sustava. Jučer je preminula 51 osoba. Svaki dan nažalost izgubimo jedan ‘autobus’ ljudi. Da su se cijepili vjerojatno bi mogli biti spašeni”, rekla je Kujundžić Tiljak.

- Advertisement -

Najnovije objave