Četvrtak, 18. kolovoza 2022.

Mađarski veleposlanik Nj.E. Csaba Demcsák u nastupnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

Veleposlanik Demcsák naglasio je važnost prijateljskih odnosa dviju zemalja koje dijele mnogo godina zajedničke povijesti, ali i nužnost stabilnih bilateralnih odnosa

Preporučujemo

U nastupnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji u četvrtak je boravio veleposlanik Republike Mađarske Nj.E. dr. Csaba Demcsák s kojim su u pratnji bili Dusán Horváth, drugi tajnik i diplomat za EU poslove, ataše za ekonomske poslove Botond Riczko te László Réber, prevoditelj veleposlanstva.

 Nastupni posjet veleposlanika Mađarske Csaba Demcsáka
Foto: kckzz.hr

Goste iz Mađarske dočekali su župan Darko Koren, njegov zamjenik Ratimir Ljubić, pročelnici Melita Ivančić i Darko Masnec, direktor HGK Županijske komore Koprivnice Krunoslav Vitelj, tajnik Obrtničke komore KKŽ Božo Barać te voditeljica odjela za gospodarstvo i ruralni razvoj PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Marina Šandor Krznarić.

Župan je veleposlaniku Demcsáku zahvalio na posjetu i interesu za Koprivničko-križevačku županiju te mu zatim kroz prezentaciju predstavio županijski teritorijalni ustroj i demografska kretanja, gospodarstvo, kulturna i prirodna bogatstva i posebnosti, EU projekte te projekte suradnje s Mađarskom.

Također, osvrnuo se i na Sporazum o suradnji i prijateljstvu s Gradom Nagykanizsom koji je potpisan prošle godine, kao i na Sporazum o međusobnoj suradnji između PORA-e i Agencije za razvoj grada Nagykanizsai Varosfejleszto Kft te Sporazum o suradnji županijske Obrtničke komore i Gospodarske i trgovačke komore u Nagykanizsi.

Navedenim sporazumima dodatno je produbljena prekogranična suradnja koja je osnova za buduće zajedničke projekte, posebno u području kružnog gospodarstva i zaštite okoliša te poslovnog povezivanja članova komora i strukovnog obrazovanja.

Darko Koren i Csaba Demcsák
Foto: kckzz.hr

U daljnjem izlaganju, župan je naglasak stavio na sektor obrazovanja, gdje je predstavio kapitalne projekte izgradnje školskih sportskih dvorana u općinama i županijski Centar kompetentnosti te na sektor zdravstva. Također, spomenuo je kako je Koprivničko-križevačka županija prostor najvećih investicija u infrastrukturi na razini cijele države, a najznačajnija među njima je izgradnja željezničke pruge Križevci – mađarska granica.

Uz zahvale, župan je na kraju istaknuo brojne sličnosti i prijateljstvo Mađarske i Hrvatske koje omogućavaju uspješnu dugogodišnju suradnju i još veće zbližavanje dvaju naroda.

Veleposlanik Demcsák također je naglasio važnost prijateljskih odnosa dviju zemalja koje dijele mnogo godina zajedničke povijesti, ali i nužnost stabilnih bilateralnih odnosa, posebno u kontekstu pandemije koja je uvelike utjecala na sve sektore društva, a posebno na gospodarstvo i politiku.

Dodao je kako je, kao veleposlanik, posvećen razvijanju dobrosusjedskih odnosa sa županijama i gradovima, što daje puninu međudržavnim odnosima, a ujedno je pohvalio Županiju na odličnim odnosima s mađarskim regijama.

Nastupni posjet veleposlanika Mađarske Csaba Demcsáka
Foto: kckzz.hr

U pogledu buduće suradnje izdvojio je gospodarstvo kao najvažnije, infrastrukturne projekte, kulturu i obrazovanje te je zahvalio županu na ugodnom i informativnom susretu, uz želje za novim sastancima na kojima će biti riječi o daljnjem unaprjeđenju suradnje, priopćili su iz Koprivničko-križevačke županije.

- Advertisement -

Najnovije objave