Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Marko Ivančan iz Novačke proglašen najperspektivnijim mladim proizvođačem mlijeka

Nagrada za mliječnu farmu 2022. godine pripala je OPG-u Murković iz Novakovca u Međimurskoj županiji

Preporučujemo

Na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima održan je stručni skup u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge na kojemu su nagrađeni hrvatski proizvođači mlijeka, a dodijeljene su i godišnje nagrade Mljekarskog lista u kategorijama “Mliječna farma 2022. godine” i “Najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka u 2022. godini”.

Pokrovitelj događanja bila je Koprivničko-križevačka županija, a ujedno je obilježena i 60. obljetnica Mljekarskog lista, izvijestila je Služba ureda župana prenoseći Prigorski.hr.

Uvodno je okupljene pozdravila predsjednica Hrvatske mljekarske udruge Vera Volarić, a svečanosti su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, župan Darko Koren, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu stočne hrane Zdravko Barać, zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren, voditelj laboratorija u Poljani Križevačkoj Ivica Vranić, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, predstavnici mljekara, udruga uzgajivača i proizvođača mlijeka, članovi Uredničkog odbora i suradnici Mljekarskog lista, predstavnici fakulteta i instituta te brojni proizvođači mlijeka i drugi gosti.

Dekanica Andreata-Koren poželjela je gostima dobrodošlicu:

– Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, obzirom na svoju tradiciju, status i usmjerenje, pravo je mjesto za obilježavanje ovako važnog događaja. Radosni smo što vam možemo biti domaćini i drago nam je što je Hrvatska mljekarska udruga odlučila ovu obljetnicu obilježiti kod nas.

Župan je izrazio zadovoljstvo pokroviteljstvom te dodao:

– Okupili smo se radi proizvođača mlijeka koji su, kao proizvođači hrane, temelji poljoprivredne perspektive. Sve ih je manje, ali vjerujem da su sve čvršči. Uvjeren sam da svaka regija i država moraju promišljati o onima koji proizvode hranu i dati im podršku. Županija to kontinuirano čini i nastojat ćemo da svake godine to bude još više.

Državni tajnik Tušek zahvalio je proizvođačima mlijeka što ruralni prostor čine vitalnim i živim, uz riječi:

– Ministarstvo poljoprivrede brine kako bi temelji mljekarstva bili što jači i kako bi mogli odgovoriti na sve izazove s kojima se susreće sektor mljekarstva. Bitna nam je samodostatnost te je Ministarstvo uložilo 110 milijuna eura u više od 800 projekata, primjerice mliječne farme i mliječnu industriju. I nadalje ćemo podupirati primarnu proizvodnju i preradu te svi moramo raditi na tome da cijena mlijeka bude veća.

Nagrada za mliječnu farmu 2022. godine pripala je OPG-u Murković iz Novakovca u Međimurskoj županiji, a za nagrada za najperspektivnijeg mladog proizvođača u 2022. godinu Marku Ivančanu iz Novačke u Koprivničko-križevačkoj županiji. Predsjednica Povjerenstva za odabir najboljih bila je Danijela Stručić.

Čestitke je uputio i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, zatim je glavni urednik Mljekarskog lista Zoran Bašić održao prezentaciju predstavivši uzorne proizvođače mlijeka unatrag 15-ak godina. Uime Uredničkog odbora pozdrave je uputio Miljenko Konjačić, naglasivši kako u časopisu ima mnogo uspješnih primjera u kompleksnoj mljekarskoj industriji.

Čestitke na 60. obljetnici uputila je i prodekanica za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Agronomskog fakulteta Kristina Kljak te Antun Kostelić i Zdravko Barać, uime Uredničkog odbora Mljekarskog lista. Spomenimo i kako su za glazbeni doprinos svečanosti bili zaslužni Ana i Stjepan Fortuna.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti