Petak, 27. svibnja 2022.

Međimurska županija izdvojila je gotovo 4 milijuna kuna za poljoprivredu u 2021. godini

Pravo na potporu u 2021. godini ostvarilo je 353 poljoprivrednih gospodarstva u ukupnom iznosu od 1.770.821,74 kuna

Preporučujemo

Međimurska županija u 2021. godini izdvojila je gotovo 4 milijuna kuna kroz Program potpora poljoprivredi, od toga 1,7 milijuna kuna za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi s ciljem poticanja razvoja i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, unaprjeđenja ruralnog razvoja, postizanja održivog razvoja te ulaganja u održivu poljoprivredu proizvodnju, izvijestila je županijska uprava.

Županija Program potpora u poljoprivredi provodi od 2014. godine te je do sada kroz županijski proračun isplaćeno preko 12 milijuna kuna, od toga za potpore male vrijednosti oko 3,6 milijuna kuna.

– Naša zadaće je da poljoprivrednicima stvorimo bolje uvjete kako bi povećali prinos i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, a tako osiguravamo i egzistenciju stanovništva koje se bavi isključivo poljoprivredom. Ponosni smo na naše autohtone proizvode poput vrhunskog meda koji je nagrađen najvišim priznanjima i ocjenama, robne marke „Međimurski kalamper“, kozjeg mlijeka, sira turoša, jabuka, bučinog ulja i mesa z tiblice koje je najprepoznatljiviji međimurski brend, a naši vinari osvajaju nagrade na najprestižnijim svjetskim ocjenjivanjima – kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je dodao da Županija kontinuirano povećava broj mjera, ali i izdvojena sredstva za Program potpora u poljoprivredi.

Pravo na potporu u 2021. godini ostvarilo je 353 poljoprivrednih gospodarstva u ukupnom iznosu od 1.770.821,74 kuna. Za usporedbu, u 2020. godini Županija je isplatila 1.467.400 kuna, a najtraženije su bile potpore za preradu poljoprivrednih proizvoda i primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Svake godine Međimurska županija izravno isplaćuje poljoprivrednicima sredstva kako bi se na vrijeme pripremili za novu proizvodnu godinu, Ovih je dana započela i isplata potpora male vrijednosti poljoprivrednim gospodarstvima.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović istaknuo je da je iz godine u godinu sve veći interes i broj prijavljenih poljoprivrednika, a s ciljem njihovih potreba, uvedeno je i nekoliko novih mjera. Postupak prijave maksimalno je pojednostavljen, a Program potpora u poljoprivredi sadržavao je 10 mjera: ekološka poljoprivreda, podizanje i obnova trajnih nasada, nabava i postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče, nabava i zadržavanje uzgojno valjanih životinja, potpora za okrupnjavanje i povećanje posjeda poljoprivrednog zemljišta na poljoprivrednim gospodarstvima, potpora za ulaganje u preradu poljoprivrednih proizvoda, potpora za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, edukacija i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, potpora za promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na poljoprivrednom gospodarstvu.

- Advertisement -

Najnovije objave